23/11/2021 23/11/2021 Την Κυριακή, οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του Παλαικύθρου εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λατσιών, όπου εόρτασαν τη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και προεόρτασαν την Αγία Αικατερίνη, αφού στο χωριό τους υπάρχουν τα ερείπια ναού που είναι αφιερωμένος στην Αγία Μεγαλόμαρτυρα Αικατερίνη. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον...
23 Νοεμβρίου, 2021 - 18:45
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2021 - 18:30

Μνημόσυνα των 28 αμάχων δολοφονηθέντων Παλαικυθριτών

Διαδώστε:
Μνημόσυνα των 28 αμάχων δολοφονηθέντων Παλαικυθριτών

Την Κυριακή, οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του Παλαικύθρου εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λατσιών, όπου εόρτασαν τη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και προεόρτασαν την Αγία Αικατερίνη, αφού στο χωριό τους υπάρχουν τα ερείπια ναού που είναι αφιερωμένος στην Αγία Μεγαλόμαρτυρα Αικατερίνη.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ανδρέα Παναγή και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Ανάμεσα στους πιστούς που συνάχθηκαν στον Ιερό Ναό ήταν ο Δήμαρχος Λατσιών κ. Χρίστος Πιτταράς, η Κοινοτάρχης Παλαικύθρου κ. Ειρήνη Γαβριήλ και μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Παλαικύθρου.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα και ιδιαίτερα στην απάντηση του Κυρίου προς τη γυναίκα που μακάρισε την Υπεραγία Θεοτόκο για το ότι αξιώθηκε να Τον κυοφορήσει στα σπλάχνα της: «μενοῦνγε μακάριοι οἱ ἀκούοντες τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ καὶ φυλάσσοντες αὐτόν» (Λουκ. ια΄ 28). Επίσης, επισήμανε ότι γιορτάζουμε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ζωής της Παναγίας, γιατί όλα συνέβαλαν στη σωτηρία μας. Η σύλληψή της από την Αγία Άννα (9 Δεκεμβρίου), η γέννησή της (8 Σεπτεμβρίου), η είσοδός της στο ναό του Σολομώντος (21 Νοεμβρίου), ο Ευαγγελισμός από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ (25 Μαρτίου) και η Κοίμησή της (15 Αυγούστου) μάς διδάσκουν την ταπείνωση και την υπακοή στο θέλημα του Θεού: «Ἰδοὺ ἡ δούλη Κυρίου· γένοιτό μοι κατὰ τὸ ρῆμά σου» (Λουκ. α΄ 38). Ακόμη, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε σε όλους τις ευχές και την πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκαν τα Μνημόσυνα των 28 αμάχων δολοφονηθέντων Παλαικυθριτών κατά την τουρκική εισβολή και όλων των κληρικών, κοινοταρχών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, διδασκάλων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών εκ Παλαικύθρου πριν την εισβολή, κατά τη διάρκεια αυτής και μετά ταύτα στην προσφυγιά.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων