29/06/2021 29/06/2021 Την Κυριακή των Αγίων Πάντων, 27 Ιουνίου 2021, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Αγλαντζιά, όπου τελέστηκαν τα μνημόσυνα των πεσόντων Αγλαντζιωτών κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής του 1974. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε δέηση υπέρ ανευρέσεως των αγνοουμένων και μνημόσυνα των πεσόντων Αγλαντζιωτών...
29 Ιουνίου, 2021 - 11:23
Τελευταία ενημέρωση: 29/06/2021 - 11:30

Μνημόσυνο των πεσόντων Αγλαντζιωτών της Τουρκικής Εισβολής του 1974

Διαδώστε:
Μνημόσυνο των πεσόντων Αγλαντζιωτών της Τουρκικής Εισβολής του 1974

Την Κυριακή των Αγίων Πάντων, 27 Ιουνίου 2021, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Αγλαντζιά, όπου τελέστηκαν τα μνημόσυνα των πεσόντων Αγλαντζιωτών κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής του 1974.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε δέηση υπέρ ανευρέσεως των αγνοουμένων και μνημόσυνα των πεσόντων Αγλαντζιωτών κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής του 1974.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης. Ακολούθως, τελέστηκε τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων Αγλαντζιωτών, στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου.

Νωρίτερα, στο κήρυγμα του, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο νόημα της εορτής, κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη όλων των επωνύμων και ανωνύμων Αγίων, οι οποίοι «ἀφέντες ἅπαντα» ακολούθησαν το Θεό και ἦραν τον Σταυρό του μαρτυρίου της συνειδήσεως, πρώτα απ’ όλα, και πολλοί εξ αυτών και του μαρτυρίου του αίματος.

Επισημάνθηκε στο αποστολικό ανάγνωσμα ότι τα πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης, δικαιώνονται εν Χριστώ, μαζί μας εντός της Εκκλησίας «Καὶ οὗτοι πάντες μαρτυρηθέντες διὰ τῆς πίστεως οὐκ ἐκομίσαντο τὴν ἐπαγγελίαν, τοῦ Θεοῦ περὶ ἡμῶν κρεῖττόν τι προβλεψαμένου, ἵνα μὴ χωρὶς ἡμῶν τελειωθῶσι» (Εβρ. ια΄ 39-40).

Η «ομολογία» και η «άρνηση» του ανθρώπου, σύμφωνα με την αναφορά του Κυρίου στην ευαγγελική περικοπή, δεν είναι πράξη δούναι και λαβείν μέσα στο συγκινησιακό πλαίσιο των μέτρων του κόσμου τούτου. «Πᾶς οὖν ὅστις ὁμολογήσει ἐν ἐμοὶ ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὁμολογήσω κἀγὼ ἐν αὐτῷ ἔμπροσθεν τοῦ Πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς· ὅστις δ’ ἂν ἀρνήσηταί με ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ἀρνήσομαι αὐτὸν κἀγὼ ἔμπροσθεν τοῦ Πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς» (Ματθ. ι΄ 32-33). Το κριτήριο ομολογίας του αληθινού Θεού ή άρνησης του αληθινού Θεού βρίσκεται στις εκφάνσεις της καθημερινής πορείας του ανθρώπου. Ο άνθρωπος εκφράζεται με σιωπή, προσευχή και με ταπείνωση στον καθημερινό του βίο.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος, εξήγησε ότι ο Τριαδικός Θεός είναι αυτός που αγιοποιεί και ανακηρύσσει τους Αγίους μέσα στους αιώνες. Εμείς απλώς διαπιστώνουμε και διακηρύσσουμε την αγιότητά τους, σύμφωνα με την αποκάλυψη και το θέλημα του Θεού. Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας τόνισε ότι οι Άγιοι υπερέβησαν την οικογένειά τους, τους οικείους και την πατρίδα τους. Ανήκουν σε ολόκληρη την Αγία Ορθόδοξο Εκκλησία και είναι τόσο δικοί μας όσο και ολόκληρου του πληρώματος της Εκκλησίας.

Τέλος, ο Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ανέφερε ότι το μόνο αμετακίνητο σε αυτό τον κόσμο είναι η Σοφία του Θεού, ήτοι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Όλα τα υπόλοιπα (παραδόσεις, τυπικές διατάξεις και τοπικά έθιμα), δευτερεύοντα και τριτεύοντα, μεταβάλλονται ανά πάσα στιγμή. Μάλιστα μπορούμε και τα εξηγούμε και αποβαίνουν ορθά. Το κριτήριο, για να καταλάβει κανείς αν αυτά είναι σωστά και πρέποντα, είναι το κίνητρο και το ελατήριο των κινήσεων και πράξεών μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων