12/11/2020 12/11/2020 Με την πανδημία του κορωνοϊού να επελαύνει ο υπουργός Υγείας της Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανακοίνωσε νέα μέτρα, με τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου να εισέρχονται σε καθεστώς “Lockdown” και την υπόλοιπη Μεγαλόνησο να υπακούει σε νέα παγκύπρια μέτρα. Ο υπουργός εξήγησε την απόφαση αυτή σημειώνοντας: «Από την αρχή της πανδημίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, το...
12 Νοεμβρίου, 2020 - 17:40
Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2020 - 17:43

Νέα μέτρα στην Κύπρο – Τι λένε οι Ιεράρχες

Διαδώστε:
Νέα μέτρα στην Κύπρο – Τι λένε οι Ιεράρχες

Με την πανδημία του κορωνοϊού να επελαύνει ο υπουργός Υγείας της Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανακοίνωσε νέα μέτρα, με τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου να εισέρχονται σε καθεστώς “Lockdown” και την υπόλοιπη Μεγαλόνησο να υπακούει σε νέα παγκύπρια μέτρα.

Ο υπουργός εξήγησε την απόφαση αυτή σημειώνοντας: «Από την αρχή της πανδημίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, το 28% των κρουσμάτων ήταν από την Λεμεσό και την Πάφο, ενώ τον Οκτώβρη και μέχρι σήμερα το 70% των κρουσμάτων προέρχονταν από την Λεμεσό και την Πάφο».

Στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθηκαν ο κ. Ιωάννου ανακοίνωσε πως «ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα. Απαγορεύεται η διεξαγωγή γευμάτων/δείπνων και οποιωνδήποτε άλλων εκδηλώσεων για γάμους και βαφτίσεις, πέραν εκδήλωσης σε οικία με μέγιστο αριθμό 10 προσώπων περιλαμβανομένων των ανήλικων».

Άμεση ήταν η απάντηση των Μητροπολιτών Λεμεσού και Πάφου

Θα ήταν θλιβερό και πένθιμο αν οι γιορτές των Χριστουγέννων έβρισκαν τους πιστούς κλεισμένους στα σπίτια τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο οποίος κάλεσε όλους να κάνουν υπομονή και να προσευχηθούν για να ξεπεραστούν το συντομότερο οι δοκιμασίες της πανδημίας.

Κληθείς να σχολιάσει τα νέα μέτρα και την απαγόρευση παρουσίας πιστών στις εκκλησίες των Επαρχιών Λεμεσού – Πάφου, ο Μητροπολίτης Λεμεσού είπε πως «είναι δύσκολη αυτή η περίοδος που κλείνουν πάλι για τους πιστούς οι εκκλησίες μας και ο κόσμος μας το βιώνει με πολύ πόνο και θλίψη αυτό το γεγονός».

«Πάραυτα, οι άνθρωποι μας και εμείς, προτρέπουμε τους αδελφούς μας, με υπομονή, με προσευχή και πραότητα, να αντιμετωπίσουμε την καινούρια αυτή δυσκολία, αποβλέποντες στο κοινό καλό», συμπλήρωσε.

Ευχήθηκε δε όπως «ο Άγιος Θεός να βοηθήσει να εξαλειφθεί ο ιός από την πόλη μας, από την Κύπρο μας και από όλο τον κόσμο, για να μην χρειάζονται αυτά τα δύσκολα μέτρα, που σίγουρα, ούτε αυτούς που τα αποφασίζουν τους αναπαύουν, ούτε κι εμάς που τα εφαρμόζουμε μας χαροποιούν».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος ανέφερε πως δεν είναι θέμα αν διαφωνεί ή συμφωνεί με το μέτρο απαγόρευσης πιστών στις εκκλησίες και ότι «είναι θέμα επιστημονικής αντιμετώπισης».

Αφού οι ειδικοί γιατροί αυτό λένε και η Πολιτεία αυτό αποδέχεται, είπε, «εμείς σαν νομοταγείς πολίτες κάνουμε αυτό που λέει η Πολιτεία, από τη στιγμή που αυτό δεν αντιβαίνει στο Νόμο του Θεού».

Σε περίπτωση που τα μέτρα συνεχιστούν και την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, ο Μητροπολίτης Λεμεσού δήλωσε πως θα προτιμούσε «να δυσκολευτούμε αυτές τις μέρες και τα Χριστούγεννα να είναι ανοικτές οι εκκλησίες μας, να πάει ο κόσμος, να γιορτάσουμε τη γέννηση του Χριστού».

«Δεν θέλω να σκέφτομαι ότι οι μεγάλες εορτές των Χριστουγέννων θα μας βρουν κλεισμένους στα σπίτια μας. Θα είναι πολύ θλιβερό και πολύ πένθιμο και εύχομαι να μην συμβεί», δήλωσε και κάλεσε όλους να προσεύχονται «για να παρέλθει αυτή η δυσκολία».

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος ανέφερε πως θεωρεί λογικό τον αριθμό των δέκα ατόμων σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες, ωστόσο σημείωσε πως εάν τηρούνται τα πρωτόκολλα θα πρέπει να επιτρέπεται η παρουσία πιστών στα προαύλια των εκκλησιών.

«Γιατί στις υπεραγορές υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες και όχι στην αυλή της Εκκλησίας. Μετά τη Θεία Λειτουργία να ανοίγει η πόρτα και ένας-ένας να μπαίνουν μέσα για να κοινωνούν, είναι κάτι απαραίτητο που πιστεύω ότι λογικά έτσι θα συμβαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μας είπαν ότι Λεμεσός και Πάφος έδειξαν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, δεν μπορούν να πουν πόσα σε Πάφο και πόσα σε Λεμεσό για να είναι ενήμερος ο κόσμος;» διερωτήθηκε.

Τόνισε, ωστόσο, πως τα διατάγματα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά καθώς ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε. «Η θεία κοινωνία είπαμε ότι δεν μολύνει, είναι ένα θέμα λυμένο να μην το επαναφέρουμε», κατέληξε.

Παρακολουθήστε το σχετικό απόσπασμα: 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων