22/09/2021 22/09/2021 Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Φωκάς Επίσκοπος Σινώπης βρήκε το δικό του εκκλησάκι εντός του κοιμητηρίου στο Καϊμακλί, το δεύτερο στην Κύπρο, μετά από αυτό της Αθηένου, της οποίας είναι πολιούχος. Την Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021, τελέστηκαν τα θυρανοίξια στο εκκλησάκι στο Καϊμακλί και κατόπιν Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Φωκά. Των ακολουθιών προέστη ο...
22 Σεπτεμβρίου, 2021 - 15:49
Τελευταία ενημέρωση: 22/09/2021 - 18:17

Ο Άγιος Φωκάς βρήκε το δικό του εκκλησάκι στο Καϊμακλί

Διαδώστε:
Ο Άγιος Φωκάς βρήκε το δικό του εκκλησάκι στο Καϊμακλί

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Φωκάς Επίσκοπος Σινώπης βρήκε το δικό του εκκλησάκι εντός του κοιμητηρίου στο Καϊμακλί, το δεύτερο στην Κύπρο, μετά από αυτό της Αθηένου, της οποίας είναι πολιούχος.

Την Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021, τελέστηκαν τα θυρανοίξια στο εκκλησάκι στο Καϊμακλί και κατόπιν Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Φωκά.

Των ακολουθιών προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Σπανό, τον Οικονόμο π. Σταύρο Αναστασίου και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στην ομιλία του, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Φωκά, στην αξία των θυρανοιξίων ενός νέου ναού, όσο μικρού μεγέθους κι αν είναι, γιατί ένας ναός είναι στην πραγματικότητα ένα θυσιαστήριο, στο οποίο τελούνται οι ακολουθίες της Εκκλησίας, με προεξάρχουσα αυτή της Θείας Λειτουργίας, η οποία όταν τελείται περιλαμβάνει τόσο τη στρατευομένη Εκκλησία (ζώντες) όσο και τη θριαμβεύουσα Εκκλησία (κεκοιμημένους), γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα συμβολική η θέση ενός ναού σε ένα κοιμητήριο, ανάμεσα στα μνήματα των κεκοιμημένων μας. Έτσι, τόσο η τελετή των θυρανοιξίων, με την οποία αρχίζουν οι ακολουθίες σε ένα ναό, όσο και η τελετή των εγκαινίων (καθαγιασμού) του ναού, η οποία θα ακολουθήσει εν καιρώ, παίρνουν πανηγυρικό χαρακτήρα.

Ο Άγιος Φωκάς υπήρξε Επίσκοπος στη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου. Διακρινόταν για την αγάπη που είχε προς το Θεό και τους συνανθρώπους του, καθώς και το ζήλο του για τη μελέτη της Αγίας Γραφής. Είχε το χάρισμα να επιτελεί θαύματα και ανέπτυξε έντονη ιεραποστολική δράση, οδηγώντας πολλούς ειδωλολάτρες στο Χριστό. Η δράση του αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση φανατικών ειδωλολατρών, οι οποίοι τον έριξαν σε καυτό λουτρό και έτσι παρέδωσε το πνεύμα του.

Κατά την ακολουθία του Εσπερινού, τελέστηκαν εορτές και αρτοκλασία. Αρκετοί πιστοί προσέτρεξαν να αναλάβουν ως εορταστές για πρώτη φορά, καθιερώνοντας την πανήγυρη του Αγίου Ιερομάρτυρα Φωκά στο Καϊμακλί, ημικατεχόμενο προάστιο της Λευκωσίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων