26/02/2023 27/02/2023 Το ετήσιο μνημόσυνο του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου τελέστηκε στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023, παρουσία του εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, της Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Αννίτας Δημητρίου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου. Στη συνέχεια, ακολούθησε η αναπαράσταση της μάχης του Μαχαιρά με...
26 Φεβρουαρίου, 2023 - 18:58
Τελευταία ενημέρωση: 27/02/2023 - 0:27

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για τον Ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου

Διαδώστε:
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για τον Ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου

Το ετήσιο μνημόσυνο του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου τελέστηκε στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023, παρουσία του εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, της Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Αννίτας Δημητρίου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η αναπαράσταση της μάχης του Μαχαιρά με τους Άγγλους κατά την οποία σκοτώθηκε ο Ήρωας της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου κάηκε ζωντανός αρνούμενος να παραδοθεί στους κατακτητές. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου δεν σκοτώθηκε για να τουρκοποιήσουμε την Κύπρο, την οποία πρέπει να απελευθερώσουμε, για να απολαμβάνει ο καθένας από τους κατοίκους της τα ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι, είπε ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Γεώργιος.

Σε δηλώσεις του, μετά το μνημόσυνο, ο Μακαριώτατος, σημείωσε ότι καλούμαστε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του Αυξεντίου. «Να εμβαπτιστούμε στα νάματα εκείνου του αγώνα, και καλύτερος εμπνευστής δεν υπάρχει άλλος από τον Γρηγόρη Αυξεντίου», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Γεώργιος είπε ότι ο Αυξεντίου «δεν σκοτώθηκε για να τουρκοποιήσουμε την Κύπρο».

«Να την απελευθερώσουμε, να την παραδώσουμε ελεύθερη, ώστε ο καθένας από τους κατοίκους της να απολαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι», πρόσθεσε.

 

(Πηγή: ΚΥΠΕ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων