27/05/2022 27/05/2022 Στα εγκαίνια της συλλογικής επετειακής έκθεσης «Γκαλερί Γκλόρια, 45 χρόνια τέχνη» παρευρέθηκε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χθες Πέμπτη 26 Μαΐου στις 19.30, στη Γκαλερί Γκλόρια, Λευκωσία. Στην έκθεση συμμετείχαν πάνω από 30 καλλιτέχνες. Τα εγκαίνια τέλεσαν ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο...
27 Μαΐου, 2022 - 18:46
Τελευταία ενημέρωση: 27/05/2022 - 18:50

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στα εγκαίνια της έκθεσης «Γκαλερί Γκλόρια, 45 χρόνια τέχνη»

Διαδώστε:
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στα εγκαίνια της έκθεσης «Γκαλερί Γκλόρια, 45 χρόνια τέχνη»

Στα εγκαίνια της συλλογικής επετειακής έκθεσης «Γκαλερί Γκλόρια, 45 χρόνια τέχνη» παρευρέθηκε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χθες Πέμπτη 26 Μαΐου στις 19.30, στη Γκαλερί Γκλόρια, Λευκωσία. Στην έκθεση συμμετείχαν πάνω από 30 καλλιτέχνες.

Τα εγκαίνια τέλεσαν ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

“Στον τόπο μας υπάρχει ελευθερία έκφρασης του καλλιτέχνη και γενικά της πνευματικής δημιουργίας σ’ όλες της τις μορφές και εκφάνσεις. Οι καλλιτέχνες και γενικά οι πνευματικοί δημιουργοί στη χώρα μας δεν κινδυνεύουν να καούν στην πυρά για τα έργα τους όπως συνέβαινε παλαιότερα σε κάποιες άλλες χώρες ή να βρεθούν χωρίς κεφάλι στους ώμους τους, όπως πριν λίγα χρόνια σε άλλες χώρες.

Όμως, πρέπει να είναι προσεκτικοί και να έχουν υπόψη τους ότι δεν πρέπει να αγνοούν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα όσον αφορά τον τόπο και τον τρόπο παρουσίασής τους, όταν χρησιμοποιούν το υψηλό προνόμιο της ελευθερίας έκφρασης”, είπε μεταξύ άλλων ο Θεοφιλέστατος.

Ο Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου:

Χριστός Ανέστη!

Με χαρά ευρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, προσκεκλημένος από την κ. Γκλόρια Κασσιανίδου, την οποία και ευχαριστώ, στα εγκαίνια της συλλογικής αυτής επετειακής έκθεσης έργων τέχνης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 45 ετών δημιουργικής παρουσίας της Γκαλερί Γκλόρια στα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας και όχι μόνο.

Πράγματι, η Γκαλερί Γκλόρια κατάφερε στα χρόνια λειτουργίας της να επιτύχει τους βασικούς σκοπούς ίδρυσης και λειτουργίας της, δηλαδή την προβολή νέων Κύπριων καλλιτεχνών, καθώς και την ανάδειξη της Κυπριακής Τέχνης και γενικότερα του πολιτισμού του τόπου μας. Έτσι, από τους χώρους της Γκαλερί πέρασαν τα έργα παλαιότερων γενεών Κυπρίων, καθώς και ξένων ζωγράφων.

Σήμερα έχουμε τη χαρά να εγκαινιάσουμε Έκθεση με έργα της σύγχρονης γενιάς καλλιτεχνών και της προηγούμενης με πέραν των 30 συμμετεχόντων, πράγμα που δείχνει το υψηλό επίπεδο της τέχνης στην Κύπρο.

Η λειτουργία της Γκαλερί εξυπηρετεί, ως ένα άλλο διαρκές, δια βίου σχολείο, και την αναγκαιότητα διατήρησης, ανάπτυξης και προβολής της αισθητικής του λαού μας, απαραίτητο στοιχείο για σωστή πνευματική ανάπτυξη και επιβίωσή του σε μια απειλούμενη Κύπρο. Μια χώρα όπως η δική μας, που ανέπτυξε ήδη από την αρχαιότητα ένα μεγάλο πολιτισμό στις διάφορες μορφές τέχνης, καλείται να συνεχίσει την καλλιτεχνική και γενικότερα την πνευματική ανάπτυξή της.

Ο άνθρωπος ως το τελειότερο δημιούργημα του Θεού, για τη δημιουργία του οποίου η Παλαιά Διαθήκη παρουσιάζει μια ωραία διαδικασία δημιουργίας του, δηλαδή το Θεό ως έναν καλλιτέχνη, που χρησιμοποίησε πηλό για την κατασκευή του, έχει προικισθεί από το Θεό με πολλά χαρίσματα που διευκολύνουν την επιβίωση και την ανάπτυξή του.

Ένα από αυτά είναι η καλλιτεχνική δημιουργία. Χιλιάδες χρόνια πιο πριν, η καλλιτεχνική αυτή δημιουργία εκδηλώθηκε με απεικονίσεις σε τοιχώματα σπηλαίων. Με την πάροδο του χρόνου, οι απεικονίσεις τόσο στον τομέα της ζωγραφικής όσο και στον τομέα της γλυπτικής έγιναν τελειότερες.

Τους τελευταίους αιώνες, έχουν δημιουργηθεί διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα στον τομέα της τέχνης, ενώ η πρόοδος της επιστήμης έχει προσφέρει στους καλλιτέχνες και διάφορα νέα υλικά και έτσι μπορούν να εκφράζονται με περισσότερους τρόπους.

Όμως, σε οποιοδήποτε πεδίο τέχνης, καλλιτεχνικό ρεύμα και οποιοδήποτε υλικό ή υλικά χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης, πρέπει να έχει ως κύριο μέλημά του ότι δημιουργεί ένα έργο το οποίο να είναι οπτικά ευχάριστο και να προάγει την πνευματική ανάπτυξη των θεατών. Ασφαλώς, δεν αναμένεται να εκτιμήσουν όλοι με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια κριτήρια ένα έργο και τα τυχόν μηνύματα που κάποτε θέλει να δώσει.

Όπως ένας γεωργός πρέπει να φροντίζει να παράγει είδη χρήσιμα για τη διατροφή και την καλύτερη διαβίωση του ανθρώπου, έτσι και ο καλλιτέχνης έχει υποχρέωση να παράγει έργα ωφέλιμα για την αισθητική και γενικά για την πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου, χωρίς να είναι προσβλητικά ή συκοφαντικά ή να εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα.

Στον τόπο μας υπάρχει ελευθερία έκφρασης του καλλιτέχνη και γενικά της πνευματικής δημιουργίας σ’ όλες της τις μορφές και εκφάνσεις. Οι καλλιτέχνες και γενικά οι πνευματικοί δημιουργοί στη χώρα μας δεν κινδυνεύουν να καούν στην πυρά για τα έργα τους όπως συνέβαινε παλαιότερα σε κάποιες άλλες χώρες ή να βρεθούν χωρίς κεφάλι στους ώμους τους, όπως πριν λίγα χρόνια σε άλλες χώρες.

Όμως, πρέπει να είναι προσεκτικοί και να έχουν υπόψη τους ότι δεν πρέπει να αγνοούν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα όσον αφορά τον τόπο και τον τρόπο παρουσίασής τους, όταν χρησιμοποιούν το υψηλό προνόμιο της ελευθερίας έκφρασης.

Και πάλι συγχαίρω την οικοδέσποινα κ. Γκλόρια Κασσιανίδου, στην οποία εύχομαι να συνεχίζει για πολλά έτη μέσα από την Γκαλερί της να προωθεί, να διατηρεί και να παράγει πολιτισμό. Ο σταθμός των 45 ετών δράσης και φιλοξενίας εκθέσεων δείχνει ότι αυτή ήταν το διαβατήριο για πολλά πολιτιστικά ταξίδια.

Καλές επιτυχές στην έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε, συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και εγκάρδιες ευχές σε όλους τους παρισταμένους.

Σας ευχαριστώ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων