22/07/2023 22/07/2023 Τη βεβαιότητα ότι «όλες οι Εκκλησίες θα αναγνωρίσουν σύντομα τα δικαιώματα της Ουκρανικής Εκκλησίας εντός της Ορθόδοξης κοινότητας», εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Catholic News Agency. Απόσπασμα της συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου: Andrea Gagliarducci: Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, οι οικουμενικές σχέσεις στην Ευρώπη έχουν αποκτήσει...
22 Ιουλίου, 2023 - 13:31
Τελευταία ενημέρωση: 22/07/2023 - 13:35

Ο Κύπρου Γεώργιος εκτιμά ότι όλες οι Εκκλησίες θα αναγνωρίσουν το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο

Διαδώστε:
Ο Κύπρου Γεώργιος εκτιμά ότι όλες οι Εκκλησίες θα αναγνωρίσουν το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο

Τη βεβαιότητα ότι «όλες οι Εκκλησίες θα αναγνωρίσουν σύντομα τα δικαιώματα της Ουκρανικής Εκκλησίας εντός της Ορθόδοξης κοινότητας», εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Catholic News Agency.

Απόσπασμα της συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου:

Andrea Gagliarducci: Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, οι οικουμενικές σχέσεις στην Ευρώπη έχουν αποκτήσει νέα σημασία. Η απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας οδήγησε σε αυτό που συχνά χαρακτηρίζεται ανακριβώς ως «ορθόδοξο σχίσμα», με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Πατριαρχείου Μόσχας από τα πολυμερή όργανα διαλόγου. Ποια είναι η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου για το θέμα αυτό και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν;

Κύπρου Γεώργιος: Η Εκκλησία της Κύπρου αναγνωρίζει την αυτοκεφαλία που παραχωρήθηκε στην Ουκρανική Εκκλησία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Τα ορθόδοξα ιδρύματα αναγνωρίζουν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ιστορικά έχει παραχωρήσει και συνεχίζει να παραχωρεί αυτοκεφαλία σε εκκλησίες που προηγουμένως βρίσκονταν υπό τη δικαιοδοσία του. Οι Οικουμενικές Σύνοδοι έχουν καθορίσει ότι οι βόρειες περιοχές, η Μικρά Ασία και η Ευρώπη εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η πρώτη αυτοκεφαλία που παραχωρήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν στη Ρωσία και ακολούθησαν η Ελλάδα, η Σερβία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και άλλες χώρες. Έτσι, όταν η Ουκρανία απέκτησε ανεξαρτησία και ζήτησε αυτοκεφαλία, αυτή παραχωρήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την παραχώρηση της αυτοκεφαλίας στη Ρωσία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθόρισε τα γεωγραφικά όρια, εξαιρώντας την Ουκρανία. Σύμφωνα με τους ηθικούς και εκκλησιαστικούς κανόνες που επικρατούν στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, η Εκκλησία της Κύπρου αναγνωρίζει την ενέργεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανία. Παρόλο που άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες μπορεί επί του παρόντος να καθυστερούν την αναγνώριση λόγω παραγόντων πέραν των κανονικών ή εκκλησιαστικών θεμάτων, που πιθανώς σχετίζονται με το μέγεθος και την οικονομική επιρροή της Ρωσίας, είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι Εκκλησίες θα αναγνωρίσουν σύντομα τα δικαιώματα της Ουκρανικής Εκκλησίας εντός της Ορθόδοξης κοινότητας.

Andrea Gagliarducci: Βλέπετε κάποιο παραλληλισμό μεταξύ της κατάστασης στην Κύπρο, όπου υπάρχει το τελευταίο «τείχος» της Ευρώπης, και της κατάστασης στην Ουκρανία;

Κύπρου Γεώργιος: Η Κύπρος είναι η μόνη διαιρεμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ίδια την Ευρώπη, με το 38% του εδάφους της υπό κατοχή. Εξακολουθεί να υφίσταται ένας διαρκώς υπαρκτός κίνδυνος, ο οποίος εκφράζεται ανοιχτά από τους Τούρκους τα τελευταία χρόνια, για πλήρη κατοχή της Κύπρου. Ο κόσμος μας είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σε κάθε μορφή εισβολής.

Έτσι, ο λαός, η κυβέρνηση και η Εκκλησία μας καταδικάζουν έντονα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ζητούμε σθεναρά την άμεση αποχώρηση του εισβολέα και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του ουκρανικού λαού. Ωστόσο, επιδιώκουμε το ίδιο επίπεδο προσοχής και δράσης και για την Κύπρο. Ενώ η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος έχουν παρατηρήσει και αντιδράσει στην κατάσταση στην Ουκρανία, ίσως λόγω του σημαντικού μεγέθους της ή της ευρύτερης απειλής που αποτελεί η Ρωσία, η Κύπρος έχει λάβει μόνο περιορισμένες προφορικές δηλώσεις. Απαιτούμε το σεβασμό των δικαιωμάτων μας ως πολίτες μιας ενωμένης Ευρώπης και υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μετακίνησης, διαμονής και απόκτησης περιουσίας για όλους τους Ευρωπαίους σε ολόκληρη την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι πολίτες μας θα πρέπει να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα εντός της χώρας μας, όχι μόνο για επισκέψεις αλλά και για να διαμένουν μόνιμα στα σπίτια τους και να απολαμβάνουν τις περιουσίες τους εντός των κατεχόμενων σήμερα περιοχών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων