07/03/2023 07/03/2023 Συνεδρίασε τη Δευτέρα και την Τρίτη, 6 και 7 Μαρτίου αντίστοιχα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης συνέπεσε με την επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου στη Μητέρα Εκκλησία.  Η συνεδρίαση της Δευτέρας, τιμητικά έγινε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή σε ανάμνηση του θεσμού της Ενδημούσης Συνόδου....
07 Μαρτίου, 2023 - 22:05

Ο Κύπρου Γεώργιος στη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Διαδώστε:
Ο Κύπρου Γεώργιος στη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Συνεδρίασε τη Δευτέρα και την Τρίτη, 6 και 7 Μαρτίου αντίστοιχα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης συνέπεσε με την επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου στη Μητέρα Εκκλησία.  Η συνεδρίαση της Δευτέρας, τιμητικά έγινε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή σε ανάμνηση του θεσμού της Ενδημούσης Συνόδου. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και πριν περίπου από τρία χρόνια κατά την επίσκεψη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου. Κατά τη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αντηλλάγησαν ευχές και προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις.

Η Δεύτερη ημέρα των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου έγινε στο Φανάρι.

Το ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη συνεδρίαση του Μαρτίου

Συνήλθεν, υπό την προεδρείαν της Α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις τάςτακτικάς αυτής συνεδρίας την Δευτέραν, 6ην τ.μ. Μαρτίου, εν τη Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, και την Τρίτην,  7ην ιδίου, εν τοις Πατριαρχείοις.

Η εν Βαλουκλή συνεδρία εγένετο τη όλως τιμητική συμπαρεδρεύσει και συμβολή του πραγματοποιούντος κατ’ αυτάς Ειρηνικήν Επίσκεψιν εις Κωνσταντινούπολιν Μακ. Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεωργίου και των συν αυτώ Πανιερ. αγίων Κιτίου κ. Νεκταρίου και Κωνσταντίας και Προέδρου Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, εις ανάμνησιν και ανακαινισμόν του παλαιού και κρατήσαντος ανέκαθεν μόνον διά την Εκκλησίαν της Πόλεως ημών θεσμού της Ενδημούσης Συνόδου, ως εγένετο και κατά την επίσκεψιν του αειμνήστου προκατόχου της Α. Μακαριότητος Χρυσοστόμου  Β’ προ τριετίας.

Κατ’ αρχήν αντηλλάγησαν μεταξύ του Παναγιωτάτου Πατριάρχου ημών και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου εγκάρδιοι προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις, ως και μετά του α’ τη τάξει, εκ των νέων Συνοδικών Αρχιερέων, Σεβ. Μητροπολίτου Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, αι ειθισμέναι τοιαύται, επί τη ενάρξει της νέας συνοδικής περιόδου.

Κατ’ αμφοτέρας τας συνεδρίας εθεωρήθησαν άπαντα τα εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένα θέματα, εφ’ ων και ελήφθησαν αι προσήκουσαι αποφάσεις, εν τέλει δε, αντηλλάγησαν αι κατάλληλοι τη περιστάσει ευχαί μεταξύ της Α. Θ. Παναγιότητος και του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, εκ μέρους των μελών του ιερού Σώματος, προς εύδρομον διάνυσιν του αρξαμένου δολίχου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, χριστοπρεπή και χριστοτερπή δε προσκύνησιν, κατά το τέλος αυτής, των σεβασμίων ημερών των Αγίων Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου.

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 7η Μαρτίου 2023

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και στην Πρίγκηπο

Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιος, στο πλαίσιο της ειρηνικής επισκέψεως του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, επισκέφθηκε την  Τρίτη 7 Μαρτίου 2023, την Ιερά Μητροπόλη Πριγκηποννήσων.

Έτυχε θερμής υποδοχής από τον Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Πριγκήπου, όπου τελέστηκε επίσημη Δοξολογία.

Τον Μακαριώτατο προσφώνησε καταλλήλως ο οικείος ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Γεώργιος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων