29/07/2020 29/07/2020 Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο, όπου οι εκτοπισμένοι των κατεχόμενων κοινοτήτων Αγκαστίνας και Στρογγυλού συνεόρτασαν την Αγία Οσιομάρτυρα Παρασκευή. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, τον οποίο πλαισίωσαν οι ιερείς του Ναού, Πρωτ. π....
29 Ιουλίου, 2020 - 21:30
Τελευταία ενημέρωση: 29/07/2020 - 21:02

Οι εκτοπισμένοι της Αγκαστίνας και του Στρογγυλού τίμησαν τη μνήμη της Αγίας

Διαδώστε:
Οι εκτοπισμένοι της Αγκαστίνας και του Στρογγυλού τίμησαν τη μνήμη της Αγίας

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο, όπου οι εκτοπισμένοι των κατεχόμενων κοινοτήτων Αγκαστίνας και Στρογγυλού συνεόρτασαν την Αγία Οσιομάρτυρα Παρασκευή.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, τον οποίο πλαισίωσαν οι ιερείς του Ναού, Πρωτ. π. Μαρίνος Παπαχριστοδούλου, Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Πρωτ. π. Ιωάννης Uliniuc και διάκονοι, π. Ανδρέας Ματέι και π. Θεόδωρος Πιτταράς.

 

 

 

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής και ιδιαίτερα στη σημασία της πίστης μας στον αληθινό Τριαδικό Θεό. Η πίστη είναι αυτή που έσωσε τους δύο τυφλούς σύμφωνα με τον λόγο του Κυρίου: «Κατὰ τὴν πίστιν ὑμῶν γενηθήτω ὑμῖν» (Ματθ. θ΄, 29). Η πίστη, δηλαδή, είναι «ἐλπιζομένων ὑπόστασις, πραγμάτων ἔλεγχος οὐ βλεπομένων», κατά τον Μέγα Απόστολο Παύλο αλλά και προϋπόθεση της θεραπείας του πεπτωκότος ανθρώπου. Πλεόν οι χριστιανοί δεν ζουν υπό την σκιά του νόμου και των τυπικών διατάξεων, αλλά βιώνουν την εποχή της χάριτος, της Αναστάσεως και της Πεντηκοστής, διότι στην Καινή Διαθήκη ο Υιός του Θεού προσέλαβε διά της Υπεραγίας Θεοτόκου ολόκληρη την ανθρώπινη φύση, την οποία θεράπευσε από την αμαρτία, τελειοποίησε, ανέστησε και θέωσε, εκπληρώνοντας με τον τρόπο αυτό το σχέδιο της Θείας Οικονομίας για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Η σύναξη των βαπτισμένων και μυρωμένων πιστών στην Εκκλησία και ιδιαίτερα στη Θεία Λειτουργία, όπου γίνεται η μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων από το κοινό ποτήριο, αποτελεί ορατή απόδειξη αυτής της πίστης. Γι΄ αυτό και πριν τη Θεία Μετάληψη προηγείται το Σύμβολο της Ορθοδόξου Πίστεώς μας.

Στη συνέχεια, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στους τιμώμενους Αγίους, Οσιομάρτυρα Παρασκευή και Ιερομάρτυρα Ερμόλαο, οι οποίοι με το μαρτύριο του αίματος χάριν του εσταυρωμένου και αναστημένου Ιησού Χριστού, υπερέβησαν τα ανθρώπινα (δηλ. τις ελλειματικότητες του πεπερασμένου ανθρώπου) και κατέκτησαν χάριτι Θεού την παρρησία στο θρόνο του Χριστού και έγιναν παραδείγματα προς μίμηση για όλους μας.

 

 

Ακολούθως ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας, αναφέρθηκε στις δύο κοινότητες Αγκαστίνας και Στρογγυλού, τις οποίες μπορούμε να βρούμε οδεύοντας στο δρόμο Λευκωσίας – Αμμοχώστου, μετά το Έξω Μετόχι, στο ύψος του Μαραθόβουνου και της Μουσουλίτας. Ευχαρίστησε «όλους τους εκτοπισμένους αδελφούς για τη συμπαράσταση και την καλή συνεργασία που υπάρχει για την ανασύσταση των εορτών μας στην προσφυγιά, την αναστήλωση των Ναών μας, όπου αυτό είναι εφικτό, τη διατήρηση της μνήμης και της νοσταλγίας της πατρικής γης με αγάπη και πραγματική ενότητα».

 

 

 

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε δέηση υπέρ των εορταζομένων και των απανταχού εκτοπισμένων των κοινοτήτων Αγκαστίνας και Στρογγυλού και Αρτοκλασία. Ακολούθως τελέστηκαν τα Ιερά Μνημόσυνα πάντων των υπέρ πίστεως και πατρίδος αγωνισαμένων και πεσόντων κατά την Τουρκική Εισβολή του 1974, Ανδρέου Δημοσθένους, Σωτηρίου Μιχαήλ και των συν αυτώ, μετά πάντων των τελειωθέντων κληρικών, κοινοταρχών, διδασκάλων, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ευεργετών και των εν ειρήνη τελειωθέντων πατέρων και αδελφών των κοινοτήτων Αγκαστίνας και Στρογγυλού.

 

 

Μετά την απόλυση, ο Επίσκοπος Μεσαορίας μετέφερε σε όλο το εκκλησίασμα τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Προκαθημένου της Εκκλησίας μας, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία. Ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τους Ιερείς, την Εκκλησιαστική Επιτροπή και όλους τους συντελεστές του πνευματικού έργου που επιτελείται στη φιλοξενούσα ενορία. Ευχαρίστησε επίσης τα Κοινοτικά Συμβούλια της Αγκαστίνας και του Στρογγυλού για την όμορφη συνεργασία με όλα τα οργανωμένα σύνολα. Εκ μέρους των δύο Εκκλησιαστικών Επιτροπών Αγκαστίνας και Στρογγυλού, δώρισε στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας ένα απλό εικόνισμα της Αγίας Παρασκευής, το οποίο επίδωσε στον Πρωτ. π. Μαρίνο Παπαχριστοδούλου. Ακολούθως, προσέφερε το τελευταίο βιβλίο του Στυλιανού Πετάση, Ταξίαρχου ε.α. για την Κυθρέα, με τίτλο «Όταν οι πέτρες, τα σπήλαια, τα δέντρα και τα αγιάσματα ομιλούν» στους Βουλευτές Αμμοχώστου, κ.κ. Κυριάκο Χατζηγιάννη, Γιώργο Κάρουλα, Νίκο Κέττηρο και Μιχάλη Γιωργάλλα, στους κοινοτάρχες, Αγκαστίνας κ. Αναστασία Γερολέμου, Στρογγυλού κ. Σταύρο Σταύρου, Άσσειας κ. Γιώργο Ιωάννου και Τραχωνίου Κυθρέας κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, στον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου κ. Ανδρέα Αναστασίου και στον Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Του Θεού Σοφίας κ. Γιάγκου Ευθυμιάδη.

Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε κέρασμα και ευκαιρία για επικοινωνία μεταξύ των χωριανών της Αγκαστίνας και του Στρογγυλού στην αίθουσα του Ναού. Κατά τη διάρκεια του κεράσματος εκφώνησαν χαιρετισμό οι Κοινοτάρχες Αγκαστίνας και Στρογγυλού, κ. Αναστασία Γερολαίμου και κ. Σταύρος Σταύρου αντίστοιχα.

Ήταν μία ακόμη όμορφη ευκαιρία συναπαντήματος των εκτοπισμένων μας. Ευχήθηκαν όλοι όπως με τις πρεσβείες της Αγίας Παρασκευής να αξιωθούμε να φτάσουμε την χαρμόσυνη ημέρα της απελευθέρωσης και επιστροφής στα κατεχόμενα χωριά μας.

Να αναφερθεί ότι την παραμονή της εορτής, το εσπέρας της 25ης Ιουλίου 2020, ο Θεοφιλέστατος χοροστάτησε και κήρυξε κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής στη Λακατάμεια.

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων