19/12/2022 20/12/2022 Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του νέου της Προκαθημένου εισέρχεται η Εκκλησία της Κύπρου μετά την ετυμηγορία του λαού ο οποίος στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου 2022 για τον καταρτισμό του Τριπροσώπου, έστειλε δια της ψήφου του τους Μητροπολίτες Λεμεσού, Πάφου και Ταμασού στην δεύτερη και τελική φάση, κατά την οποία ο νέος...
19 Δεκεμβρίου, 2022 - 20:33
Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2022 - 3:25

Οι υποψήφιοι του Τριπροσώπου για το αποτέλεσμα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών στην Κύπρο (BINTEΟ)

Διαδώστε:
Οι υποψήφιοι του Τριπροσώπου για το αποτέλεσμα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών στην Κύπρο (BINTEΟ)

Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του νέου της Προκαθημένου εισέρχεται η Εκκλησία της Κύπρου μετά την ετυμηγορία του λαού ο οποίος στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου 2022 για τον καταρτισμό του Τριπροσώπου, έστειλε δια της ψήφου του τους Μητροπολίτες Λεμεσού, Πάφου και Ταμασού στην δεύτερη και τελική φάση, κατά την οποία ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα εκλεγεί πλέον από τις ψήφους των μελών της Ιεράς Συνόδου.

Δείτε το βίντεο με την ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον Γενικό Έφορο των Αρχιεπισκοπικών εκλογών κ. Ιωάννη Χαριλάου και τις δηλώσεις των Πανιερωτάτων Μητροπολιτών Λεμεσού κ. Αθανασίου, Πάφου κ. Γεωργίου, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα και Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου:


 
 
 
 

Οι υποψήφιοι που απαρτίζουν το Τριπρόσωπο μιλούν για το εκλογικό αποτέλεσμα και την επόμενη ημέρα

  • Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος

Για την επόμενη ημέρα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών που τον βρίσκει στην πρώτη θέση της προτίμησης του λαού όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της κάλπης για το Τριπρόσωπο, μίλησε ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha και στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση.

Ο Πανιερώτατος ανέφερε πως πρόθεση του είναι να επικοινωνήσει με όλους έτσι ώστε να δει τις σκέφτονται, τις προτάσεις και τις προθέσεις τους. «Είμαστε άνθρωποι έχουμε τις συμπάθειες μας, τις αντιπάθειες μας  τις συμφωνίες μας», σημείωσε.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού εξέφρασε πολλές ευχαριστίες στο Θεό, στο πλήρωμα της Εκκλησίας που τον ψήφισε και σε όλους όσους εργάστηκαν για την εκλογή του και τη διαδικασία και τον τίμησαν με την ψήφο τους.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τις επόμενες ημέρες οι διεργασίες εντός της Ιεράς Συνόδου για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου θα διεξαχθούν σε κλίμα αγάπης, ενότητας, ευλάβειας και “φόβου Θεού”.

Επιπρόσθετα, εξέφρασε την άποψη ότι οι αρχιερείς είναι σοβαροί και ώριμοι άνθρωποι και θέλουν το καλό της εκκλησίας προσθέτοντας ότι θα κάνουν ότι καλύτερο για την εκκλησία. Αναφερόμενος στο χθεσινό αποτέλεσμα, ο Μητροπολίτης Λεμεσού, επανέλαβε τη θέση ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού. «Από τη στιγμή που τον βάλαμε να ψηφίσει, φυσικό είναι να δεχθούμε και να σεβαστούμε τη γνώμη του», είπε.

Καταλήγοντας, και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί στη θέση του Αρχιεπισκόπου, είπε, «και να μην είμαι ο επόμενος αρχιεπίσκοπος θα συνεχίσω τη ζωή μου κανονικά, Έχω πολλά να κάνω στη Λεμεσό».

 

  • Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος

Σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα πρέπει να έχουμε Αρχιεπίσκοπο, δήλωσε στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι« ο Τοποτηρητής του Θρόνου Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος.
Για τα σενάρια που ακούγονται και τις συμμαχίες στην Ιερά Σύνοδο  με τις ψήφους, ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος είπε «Δεν έχει μαζέψει κανένας τίποτα. Ο καθένας μας ξέρει τον άλλο πως σκέφτεται και πως αντιδρά σε κάποια συστήματα και προβλήματα. Επομένως μπορεί να ξέρει πώς να διαθέσει την ψήφο του προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή συνδιοίκηση της Εκκλησίας».

Ο κάθε ένας Συνοδικός, όπως είπε, έχει ολοκληρωμένη άποψη για τον άλλον και υπάρχουν 3 υποψήφιοι που έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης ο καθένας μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει.
Για τα σενάρια που ακούγονται περί παραχώρησης Μητροπόλεων ως αντάλλαγμα για ψήφο στην Σύνοδο, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε «Δεν υπάρχει μεταθετό στην Κύπρο. Έχουν όλοι Μητροπόλεις».
Ο ίδιος ευχαρίστησε τον λαό για το πρωτόγνωρο ήθος που έδειξαν καθ΄ όλη την διαδικασία με χαμηλούς τόνους.
«Είμαι μέλος της Ιεράς Συνόδου 27 χρόνια. Μπορούν να κρίνουν την πολιτεία και τις θέσεις μου και αν νομίζουν να μου δώσουν την ψήφο τους», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν θα αλλάξει η διαδικασία εκλογής Αρχιεπισκόπου να ψηφίζεται απευθείας από τον λαό, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε «Όχι. Αυτό είναι αντικανονικό. Οι Ιεροί Κανόνες από Οικουμενικές Συνόδους αναφέρουν πως οι Επίσκοποι εκλέγονται από επισκόπους . Εμείς στην Κύπρο κρατήσαμε αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα για τον λαό κάνοντας ένα συνδυασμό όπως γινόταν τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και εκλογή επισκόπων και των μετέπειτα κανονισμών. Ο λαός έχει κάποια κριτήρια και η Σύνοδος κάποια άλλα κριτήρια.»
Θα μπορούσε, πρόσθεσε, να υπάρξει έμμεση συμμετοχή του λαού, και κάθε τέσσερα χρόνια να έχουμε εκλογή εκκλησιαστικών επιτρόπων
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα της αποχής, υπενθυμίζοντας ότι από την εποχή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου τότε το 12% είχε συμμετάσχει στις Αρχιεπισκοπικές.

 

  • Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας

Το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης του λαού του Θεού στις εκκλησιαστικές κάλπες «επιβεβαιώνει με τον πιο περίτρανο τρόπο την απαξίωση της Εκκλησίας από τον κόσμο και τα μεγάλα εμπόδια και προκλήσεις, που πρέπει να υπερβούμε, για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του», αναφέρει, σε μήνυμα του, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.

«Γι’ αυτό τον λόγο, είμαστε ευγνώμονες για το 30% των Χριστιανών, που προσήλθαν να ψηφίσουν. Και είμαι σίγουρος, ότι αυτό το ποσοστό στο μέλλον θα αυξηθεί, εφόσον, όμως, πρώτα όλοι μαζί ενωμένοι, λαός και Σύνοδος, αντιμετωπίσουμε με πίστη, θάρρος, αποφασιστικότητα και πρακτικές λύσεις το μέλλον», προσθέτει.

Σημειώνει ότι όσο πιο κοντά στο αξιακό σύστημα των χριστιανικών αρετών είναι ο λαός του Θεού, «τόσες περισσότερες πιθανότητες θα έχουμε, για να απελευθερώσουμε την Κύπρο μας από τον Τούρκο κατακτητή».

«Ο εθνικός στόχος της επανένωσης της πατρίδας μας, της επιστροφής των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και της ανεύρεσης των αγνοουμένων μας, μαζί και με την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου, θα πρέπει να αποτελούν κύριο αίτημα του κάθε πιστού Χριστιανού. Μοναδική μας έγνοια είναι η σωτηρία της ψυχής των ανθρώπων και το καλώς νοούμενο συμφέρον της Εκκλησίας της Κύπρου», συμπληρώνει.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής ευχαριστώντας τον πανάγαθο Θεό, για την ειρηνική ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, ευχαριστεί, παράλληλα, το σύνολο των Μελών της Ιεράς Συνόδου, «για τις γενναίες αποφάσεις, όσον αφορά στις νέες διαδικασίες για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, ιδιαίτερα, όμως, για το πνεύμα ομοψυχίας και συναίνεσης, που όλοι επιδείξαμε, κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής διαδικασίας».

Ιδιαζόντως, ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο, ο οποίος, όπως αναφέρει, από τα νεανικά του χρόνια εμπιστευόταν την κρίση του και τη γνήσια αγάπη, που νιώθει για την Εκκλησία της Κύπρου.

«Παρόλες τις αντιξοότητες και τους πειρασμούς, στάθηκε μέχρι τέλους στο πλάι μου», προσθέτει.

Ευχαριστεί, επίσης, τον Τοποτηρητή και τον Έφορο Εκλογών, που με τις συνέργειές τους, συνέβαλαν στην άψογη διεξαγωγή των διαδικασιών, οι οποίες, όντως, διεκπεραιώθηκαν με αδιάβλητο τρόπο, όπως αναφέρει.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζει σε όλους τους συνεργάτες και εθελοντές, οι οποίοι, χωρίς να σκεφτούν χρόνο, κόπο και έξοδα, στήριξαν την υποψηφιότητά του, καθώς και όλους τους ψηφοφόρους, που εμπιστεύθηκαν τον οραματισμό του για μια Εκκλησία, η οποία, με αυτοκριτική και αυτογνωσία, θα πρέπει να πορευθεί, με αγάπη και σύνεση, στον κόσμο του σήμερα, όπως σημειώνει.

Ευχαριστεί, τέλος, όλους τους Εκπροσώπους και Λειτουργούς των Μ.Μ.Ε., οι οποίοι του έδωσαν χώρο και χρόνο να εκφράσουν το πρόγραμμα και τους οραματισμούς τους για την Εκκλησία της Κύπρου.

 

Η διαδικασία για την εκλογή Αρχιεπισκόπου Κύπρου από την Ιερά Σύνοδο


Η πρώτη φάση της εκλογικής διαδικασίας του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, ολοκληρώθηκε με τους Μητροπολίτες Λεμεσού, Πάφου και Ταμασού να βρίσκονται στο Τριπρόσωπο, το οποίο θα οδηγηθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου για ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, οι επόμενες τρεις μέρες είναι μέρες ενστάσεων επί της εκλογικής διαδικασίας. Όλες οι ενστάσεις, εάν υπάρχουν, θα μαζευτούν στον έφορο εκλογών ο οποίος με τη σειρά του θα τις παραδώσει στον Τοποτηρητή και στην Ιερά Σύνοδο.

Αφού παρέλθουν οι τρεις μέρες, εντός πέντε ημερών θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος να συνεδριάσει για να μελετήσει τις ενστάσεις, να επικυρώσει το αποτέλεσμα και να καταρτίσει το Τριπρόσωπο.

Η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει στο Μεγάλο Συνοδικό και θα εκλέξει σε μυστική ψηφοφορία τον Αρχιεπίσκοπο.

Από αυτή την ψηφοφορία, Αρχιεπίσκοπος θα αναδειχθεί εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Σε περίπτωση μη επίτευξης πλειοψηφίας, θα επαναληφθεί η ψηφοφορία μεταξύ των δύο που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους.

Στην πιο πάνω περίπτωση, θα αναδειχθεί αυτός που θα λάβει την πλειοψηφία ανάμεσα στους δύο εναπομείναντες. Σε περίπτωση ισοψηφίας, θα διενεργηθεί κλήρωση.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει εντός 15 ημερών από το τέλος της εκλογικής διαδικασίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επόμενη μέρα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών: Η Ιερά Σύνοδος καλείται να εκλέξει έναν εκ των Λεμεσού, Πάφου, Ταμασού – Πώς ψήφισαν οι Κύπριοι

 

(Με πληροφορίες από alphanews.live)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων