26/01/2021 26/01/2021 Τελέστηκε ο εορτασμός του Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του Θεολόγου, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Το απόγευμα της Κυριακής, 24 Ιανουαρίου 2021, έλαβε χώρα ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στη Λευκωσία, χοροστατούντος του εορτάζοντος Επισκόπου Μεσαορίας, συμπαραστατούμενου από τον Πρωτ. π. Δημήτριο...
26 Ιανουαρίου, 2021 - 20:25
Τελευταία ενημέρωση: 26/01/2021 - 20:26

Ονομαστήρια Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου

Διαδώστε:
Ονομαστήρια Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου

Τελέστηκε ο εορτασμός του Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του Θεολόγου, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Το απόγευμα της Κυριακής, 24 Ιανουαρίου 2021, έλαβε χώρα ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στη Λευκωσία, χοροστατούντος του εορτάζοντος Επισκόπου Μεσαορίας, συμπαραστατούμενου από τον Πρωτ. π. Δημήτριο Δημοσθένους και τους διακόνους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Μιχαήλ Νικολάου και π. Ανδρέα Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στη ζωή και τους αγώνες του τιμώμενου Αγίου, ο οποίος έμεινε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως ο «αετός της Θεολογίας» και μάλιστα πληγωμένος από το φθόνο των ανθρώπων εντός και εκτός της Εκκλησίας.

Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε σε «λύρα του Πνεύματος», «της Τριάδος υπέρμαχος» και «όργανο του Πνεύματος», όπως μαρτυρούν τα απόστιχα του Εσπερινού της εορτής. Αν και ο Άγιος Γρηγόριος έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ., η Εκκλησία τον αποκαλεί «δεύτερο επιστήθιο» και «αυτόπτη του Λόγου» (Δοξαστικό των αίνων), αφού ζούσε την όλη θεολογική εμπειρία της Εκκλησίας.

Ήταν άνθρωπος σεμνός, ευγενής και ευαίσθητος, γι’ αυτό όταν έβλεπε τις ανθρώπινες ακαταστασίες που επικρατούσαν γύρω του, από τη μια πονούσε, από την άλλη ήλεγχε, γιατί με τη στεντόρεια φωνή του πρόβαλλε την αλήθεια της Εκκλησίας. Μας άφησε παρακαταθήκη ένα τεράστιο και σπουδαίο συγγραφικό έργο, μεταξύ του οποίου είναι ο Απολογητικός Λόγος «Περί της εις τον Πόντον φυγής», ένας πραγματικός λόγος περί ιερωσύνης, τον οποίο έγραψε, όταν κλήθηκε να λάβει το χάρισμα και το λειτούργημα της ιερωσύνης, από το οποίο διέφευγε ένεκα της τεράστιας και τρομερής ευθύνης αυτής της κλήσεως. Τέλος, ο Θεοφιλέστατος παρότρυνε να παρακαλέσουμε τον Άγιο Γρηγόριο, του οποίου ο «ποιμενικός αυλός της Θεολογίας του τας των ρητόρων ενίκησεν σάλπιγγας», να πρεσβεύει προς τον Πανάγιο Θεό για όλο τον κόσμο.

 

 

 

 

 

 

Ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον ίδιο Καθεδρικό Ναό, συμπροσευχομένων στο ιερό βήμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου, Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου. Κατά τη Θεία Λειτουργία το Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο ιδιαίτερος γραμματέας του Μακαριωτάτου, Αρχιμ. π. Τριφύλλιος Ονησιφόρου, και ο Πρωτ. π. Δημήτριος Δημοσθένους.

Κατά την ώρα του Κοινωνικού, ο Θεοφιλέστατος έκανε αναφορά στον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Μουσουρούλη, ο οποίος προ μερικών ημερών παρήλθε αυτού του βίου. Εις μνημόσυνον αιώνιον αυτού, ο Διάκονος του Μακαριωτάτου, π. Μιχάλης Νικολάου, ανέγνωσε το περσινό κήρυγμα που διάβασε ο π. Γρηγόριος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν εορτές και μνημόσυνα του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγορίου, του Μητροπολίτου Κυρηνείας Γρηγορίου, του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Γρηγόριου Μουσουρούλη και των γονέων του Επισκόπου Μεσαορίας, Γεωργίου και Καλλισθένης, και των αναδόχων Στεφάνου και Θεοδώρας.

Κείμενο: Διακ. Ανδρέας Ματέι
Φωτογραφίες: Ανδρέας Κοσιάρης

 

ΠΗΓΗ: ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων