26/04/2023 26/04/2023 Στις Πάνω Αρόδες της Πάφου βρίσκεται η μοναδική εκκλησία σε όλη την υφήλιο  που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Καλανδίωνα. Ο Άγιος Καλανδίωνας γιορτάζει στις 26 Απριλίου και βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας. Πέρα από το γεγονός ότι είναι η μοναδική εκκλησία παγκοσμίως που είναι αφιερωμένη στον συγκεκριμένο Άγιο, φημισμένες είναι οι δύο λάρνακες στο προαύλιο...
26 Απριλίου, 2023 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 26/04/2023 - 16:47

Πάφος: Η μοναδική εκκλησία στον κόσμο που τιμάται στο όνομα του Αγίου Καλανδίωνα (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Πάφος: Η μοναδική εκκλησία στον κόσμο που τιμάται στο όνομα του Αγίου Καλανδίωνα (ΦΩΤΟ)

Στις Πάνω Αρόδες της Πάφου βρίσκεται η μοναδική εκκλησία σε όλη την υφήλιο  που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Καλανδίωνα.

Ο Άγιος Καλανδίωνας γιορτάζει στις 26 Απριλίου και βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας.

Πέρα από το γεγονός ότι είναι η μοναδική εκκλησία παγκοσμίως που είναι αφιερωμένη στον συγκεκριμένο Άγιο, φημισμένες είναι οι δύο λάρνακες στο προαύλιο της εκκλησίας που συνδέονται με την ιστορία του Αγίου Αγαπητικού και του Αγίου Μισητικού.

Νότια της εκκλησίας βρίσκεται και η λάρνακα στην οποία πιστεύεται πως τάφηκε ο Άγιος Αγαπητικός. Στα βόρεια του ναού βρίσκεται ακόμη μία λάρνακα στην οποία πιθανότατα τάφηκε ο Άγιος Βαρλάμ, ο οποίος αργότερα μετονομάστηκε από τους ντόπιους σε Άγιο Μισητικό.

Συγκεκριμένα ο Άγιος Καλανδίωνας υπήρξε αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας. Όταν αρνήθηκε να υπογράψει το «ενωτικό» του αυτοκράτορα Ζήνωνα, που προνοούσε το συμβιβασμό των ορθοδόξων με τους μονοφυσίτες, εκδιώχθηκε από τον αυτοκράτορα σε μια περιοχή της Αιγύπτου.

Κατά τα τέλη του 5ου αιώνα ήρθε στην Κύπρο διωγμένος από τους Σαρακηνούς και κατέφυγε στην κοινότητα των Αρόδων, όπου ασκήτεψε και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του. Η μνήμη του εορτάζεται στις 26 Απριλίου και αποτελεί τον πολιούχο άγιο των Αρόδων.

Ο Άγιος Αγάπιος και ο Άγιος Βαρλάμ, σύμφωνα με τα αποφθέγματα του Λεόντιου Μαχαιρά, υπήρξαν ακόμη δυο από τους τριακόσιους Αλαμάνους Αγίους που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την κοινότητα των Αρόδων.

Πηγή: sigmalive

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων