29/11/2021 29/11/2021 Με αθρόα προσέλευση πιστών στους ναούς, εορτάζεται ο Πρωτόκλητος Απόστολος Ανδρέας σε ολόκληρη την Κύπρο, στην οποία, χωρίς υπερβολή, δεν υπάρχει σπίτι ή οικογένεια που να μην έχει ένα εορτάζοντα κατά την ημέρα αυτή. Τη Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος τού Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου...
29 Νοεμβρίου, 2021 - 21:45
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2021 - 21:28

Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Ανδρέου στη Λευκωσία

Διαδώστε:
Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Ανδρέου στη Λευκωσία

Με αθρόα προσέλευση πιστών στους ναούς, εορτάζεται ο Πρωτόκλητος Απόστολος Ανδρέας σε ολόκληρη την Κύπρο, στην οποία, χωρίς υπερβολή, δεν υπάρχει σπίτι ή οικογένεια που να μην έχει ένα εορτάζοντα κατά την ημέρα αυτή.

Τη Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος τού Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου στο Πλατύ Αγλαντζιάς, στην παρουσία του Υπουργού Αμύνης κ. Χαράλαμπου Πετρίδη, τού εορτάζοντος Δημάρχου Αγλαντζιάς κ. Ανδρέα Κωνσταντίνου και άλλων αρχών τόσο τοπικών όσο και εκ της κατεχόμενης Καρπασίας.

 

 

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου ανέφερε:

«Κάθε φορά που τιμούμε τη μνήμη ενός αγίου, αισθανόμαστε στην ψυχή μας χαρά, αγαλλίαση, και για αυτό τον λόγο λέμε ότι πανηγυρίζουμε, εννοώντας το βίωμα που αποκομίζουμε όταν εορτάζουμε τη μνήμη ενός αγίου. Ειδικά σήμερα, με τον Απόστολο Ανδρέα που είναι δικός μας άγιος, που κάθε οικογένεια έχει ένα πρόσωπο που εορτάζει, έχουμε ένα μυστικό, εσωτερικό λόγο για να εορτάζουμε.

Ο Απόστολος Ανδρέας ήταν μαθητής τού Ιωάννου τού Βαπτιστού και άκουσε τον διδάσκαλό του να λέει καθώς περνούσε ο Χριστός «ἴδε ὁ ἀμνὸς τοῦ Θεοῦ», αυτός δηλαδή που θα θυσιαστεί για χάρη όλων μας. Και στην ερώτηση τού μαθητή προς τον Χριστό πού βρίκσεται, απαντά ο Κύριος «ἔρχου καὶ ἴδε»! Και αμέσως ο Ανδρέας λέει στον αδελφό του Πέτρο «εὑρήκαμεν τὸν Μεσσίαν»!

Ήταν η χαρά τους τόσο μεγάλη που βρήκαν τον Μεσσία, ώστε όλη μέρα παρέμειναν σαγηνεμένοι κοντά Του. Αλλά, το μυστικό που αποκομίζουμε από αυτή τη συνάντηση, δεν είναι η θαυμαστή αναγνώριση τού άλλου μαθητή, του Ναθαναήλ, από μέρους τού Χριστού, αλλά τα λόγια Του «μείζω τούτων ὄψει». Κι αυτό το «μείζω» είναι η Πεντηκοστή, η έλευση τής Χάριτος τού Αγίου Πνεύματος, που οδηγεί τους αποστόλους «εἰς πᾶσαν τὴν ἀλήθειαν».

Επομένως, οι απόστολοι έζησαν την αλήθεια, έζησαν το βίωμα τής αλήθειας και κατάφεραν να κηρύξουν σε όλη την οικουμένη. Αυτό που έζησαν οι απόστολοι στην καρδιά τους και το διαλάλησαν, το ζούμε κατ’ ανάλογο τρόπο στη Θεία Λειτουργία· «κατάπεμψον τὸ Πνεῦμα Σου τὸ ἅγιον ἐφ’ ἡμᾶς καὶ ἐπὶ τὰ προκείμενα δῶρα ταῦτα … μεταβαλὼν τῷ πνεύματί σου τῷ αγίῳ».

Κι έτσι «ὁ τρώγων μου τὴν σάρκα καὶ πίνων μου τὸ αἷμα ἐν ἐμοὶ μένει, κἀγὼ ἐν αὐτῷ». Και το ομολογούμε αμέσως μετά με το «εἴδομεν τὸ φῶς τὸ ἀληθινὸν…». Αφού, λοιπόν, ζήσαμε τὸ μείζον και φθάσαμε στην πνευματικὴ κατάσταση που βίωσαν οι απόστολοι, «ἐν εἰρήνῃ προέλθωμεν».

Απόψε, ας παρακαλέσουμε τὸν Απόστολο Ανδρέα να μας αξιώσει να ελευθερωθεί η πατρίδα μας για να ζήσουμε με εσωτερική ειρήνη στην ζωή μας. Και αύριο που θα μεταβούμε στην κατεχόμενη Μονή του, θα τον παρακαλέσω αν δικαιούμαστε αυτή την εθνική ελευθερία να μας την χαρίσει. Κι αυτό θα είναι ο έλεγχος για όλους μας αν είμαστε άξιοι να μας χαρίσει την ελευθερία μας».

 

 

 

Ακολούθησε αρτοκλασία και περιφορά τής εικόνας τού Αγίου περιμετρικά τού Ναού.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων