18/08/2019 18/08/2019 Τιμήθηκε και φέτος η πανήγυρη της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου τόσο με τον Μεγάλο Εσπερινό την Τετάρτη, 14η όσο με τον Όρθρο και της Θεία Λειτουργία ανήμερα την Πέμπτη, 15η Αυγούστου 2019. Με αυτή την αγιοπνευματική κατάνυξη προσήλθαν οι προσκυνητές στη Χάρη της Παναγίας της Τρικουκκιώτισσας, πλησίον της κοινότητας Προδρόμου κάτω από την κορυφή του...
18 Αυγούστου, 2019 - 9:07
Τελευταία ενημέρωση: 18/08/2019 - 8:50

Πλήθος πιστών στην Παναγία Τρικκουκκιώτισσα

Διαδώστε:
Πλήθος πιστών στην Παναγία Τρικκουκκιώτισσα

Τιμήθηκε και φέτος η πανήγυρη της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου τόσο με τον Μεγάλο Εσπερινό την Τετάρτη, 14η όσο με τον Όρθρο και της Θεία Λειτουργία ανήμερα την Πέμπτη, 15η Αυγούστου 2019. Με αυτή την αγιοπνευματική κατάνυξη προσήλθαν οι προσκυνητές στη Χάρη της Παναγίας της Τρικουκκιώτισσας, πλησίον της κοινότητας Προδρόμου κάτω από την κορυφή του Τροόδους.

Των ιερών ακολουθιών προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού Εσπερινού, ο Επίσκοπος Μεσαορίας στην ομιλία του εισήγαγε τους πιστούς στο θεολογικό νόημα της εορτής της Μεταστάσεως της Θεοτόκου με την επεξήγηση του Απολυτικίου της εορτής. Επισήμανε ο Μεσαορίας Γρηγόριος τη σημασία του Εσπερινού μέσα στον κύκλο των καθημερινών ακολουθιών εντός της Εκκλησίας μας. Υπογράμμισε την αξία της ακολουθίας του Εσπερινού, ως εισόδου όλων μας στο νόημα και το περιεχόμενο της εορτής της επόμενης ημέρας.

Στην ομιλία του, κατά τη Θεία Λειτουργία, ανήμερα της εορτής, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό Ανάγνωσμα και στο Κοντάκιο της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, «Τὴν ἐν πρεσβείαις ἀκοίμητον Θεοτόκον, καὶ προστασίαις ἀμετάθετον ἐλπίδα, τάφος καὶ νέκρωσις οὐκ ἐκράτησεν, ὡς γὰρ ζωῆς Μητέρα, πρὸς τὴν ζωὴν μετέστησεν, ὁ μήτραν οἰκήσας ἀειπάρθενον», μέσα στο οποίο αναπτύσσονται τα δύο θέματα που επικρατούν στην υμνολογία της εορτής. Αφ’ ενός μεν ο θάνατος και η ταφή της Θεοτόκου, αφ’ ετέρου δε η μετάσταση του σώματός της στους ουρανούς.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Παναγία με την υπακοή της στο θέλημα του Θεού, αναδείχθηκε Πλατυτέρα των Ουρανών, “Θεός μετά Θεόν” κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό και την υμνογραφία της εορτής, ενώ ταυτόχρονα, αποτελεί εγγύηση για την σωτηρία του κόσμου και στήριγμα για κάθε άνθρωπο που με αγαθή προαίρεση και νου στο μέτρο των δυνατοτήτων του βαδίζει ως λογικό ον την πορεία που οδηγεί στην πνευματική του ανάσταση.

Εκείνο που χρειάζεται, σύμφωνα με το λόγου του Ιησού Χριστού, είναι μαζί με την τιμή προς την μητέρα Του να ακούουμε και να διαφυλάσσουμε τον λόγο του Θεού. Διατηρώντας ο άνθρωπος, με τις πρεσβείες της Θεοτόκου, την εντός μας ιερή Παρακαταθήκη μέσα από τον αγώνα μας κατά του κοσμικού φρονήματος και βαδίζοντας με υπομονή την καθημερινή πορεία του μαρτυρίου της συνειδήσεως.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας μετέφερε σε όλο το εκκλησίασμα τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Μεταξύ του πλήθους των προσκυνητών, τόσο στον Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία, παρέστη προσευχόμενη η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Αντρη Αναστασιάδη.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων