24/12/2022 24/12/2022 Σήμερα  παραμονή των Χριστουγέννων μετά τη Θεία Λειτουργία θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος για την εκλογή του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, μέσω του Τριπρόσωπου που αναδείχθηκε από τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ο νέος Προκαθήμενος, όπως όλοι οι προκάτοχοί του επί 1.544 χρόνια, θα υπογράφει με κιννάβαρη, κατά τις ακολουθίες θα φέρει...
24 Δεκεμβρίου, 2022 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 24/12/2022 - 8:24

Σήμερα η εκλογή του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου – Η διαδικασία

Διαδώστε:
Σήμερα η εκλογή του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου – Η διαδικασία

Σήμερα  παραμονή των Χριστουγέννων μετά τη Θεία Λειτουργία θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος για την εκλογή του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, μέσω του Τριπρόσωπου που αναδείχθηκε από τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Ο νέος Προκαθήμενος, όπως όλοι οι προκάτοχοί του επί 1.544 χρόνια, θα υπογράφει με κιννάβαρη, κατά τις ακολουθίες θα φέρει πορφυρό μανδύα και θα κρατά αυτοκρατορικό σκήπτρο αντί της ποιμαντορικής ράβδου, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις εντολές που έδωσε ο αυτοκράτορας Ζήνωνας το 478 και αφού προηγουμένως έλαβε από τον τότε αρχιεπίσκοπο ως δώρο το Ευαγγέλιο του Ευαγγελιστή Ματθαίου.

  • Γράφει η Δέσποινα Σωτηρίου

Η διαδικασία εκλογής

Η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου θα ξεκινήσει με θεία λειτουργία στην οποία θα χοροστατήσει ο Επίσκοπος Τριμυθούντος ως ο νεότερος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, όπως προνοεί ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας. Στη συνέχεια, η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει στο Μεγάλο Συνοδικό και θα προβεί στην εκλογή, με μυστική ψηφοφορία.

Ακολούθως οι αρχιερείς θα κατευθυνθούν στον παλαιό καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη για το «μήνυμα» της εκλογής.

Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται από το τριπρόσωπο εκείνος, που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Εάν αυτή δεν επιτευχθεί, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, στην ίδια συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται εκείνος, που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους.

Στην περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση. Μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου κατέρχονται στον Καθεδρικό Ναό για την τέλεση της Κανονικής Πράξεως. Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, καθώς και η ημερομηνία ενθρόνισης του, ανακοινώνεται από τον Τοποτηρητή στους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο Mητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος με γραπτή ανακοίνωσή του τάχθηκε υπέρ της εκλογής του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, πως «με την ολοκλήρωση των αρχιεπισκοπικών εκλογών και την καταμέτρηση των ψήφων, η συνείδηση του πληρώματος, κλήρου και λαού, της Εκκλησίας Κύπρου έδωσε στον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο το 36%, στέλνοντας ένα σαφές και πλήρες μήνυμα, ότι τάσσεται υπέρ της εκλογής του ειρημένου Μητροπολίτου, ως του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου».

Το τριπρόσωπο

Την περασμένη Κυριακή ο λαός εξέλεξε το λεγόμενο τριπρόσωπο: τρεις αρχιερείς, οι Λεμεσού κ. Αθανάσιος, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας και βεβαίως ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, συγκέντρωσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων του λαού και του κλήρου.

Ειδκότερα, σύμφωνα με τη βούληση των Κυπρίων Ορθοδόξων το Τριπρόσωπο απαρτίζουν οι Μητροπολίτες:

  • Λεμεσού Αθανάσιος με ποσοστό: 35,68%
  • Πάφου Γεώργιος με ποσοστό: 18,39%
  • Ταμασού Ησαΐας με ποσοστό: 18,10%

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έλαβαν

  • Κωνσταντίας Βασίλειος: 14,79%
  • Μόρφου Νεόφυτος: 9,80%
  • Κυρηνείας Χρυσότομος: 3,24%

Όπως ανακοίνωσε ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ότι η απόφαση των μελών για τη σημερινή ημέρα, ήταν ομόφωνη καθώς ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου δίνει τη δυνατότητα συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου τρεις ημέρες μετά την ανάδειξη του Τριπρόσωπου.

Ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα απευθύνει το μήνυμα εκλογής του από τον παλαιό Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη.

Σε ότι αφορά στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου, αναμένεται να γίνει μετά τις γιορτές, καθώς απαιτείται ενημέρωση και πρόσκληση στην τελετή εκπροσώπων όλων των Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Οι Συνοδικοί εξέτασαν επίσης τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές και τις απέρριψαν ομόφωνα.

Ερωτηθείς για συζητήσεις και επαφές μεταξύ των Ιεραρχών που αναδείχθηκαν στο Τριπρόσωπο με τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου εξέφρασε την άποψη ότι δεν γνωρίζει ποια θα είναι η ψήφος των Συνοδικών και πως “μας ξέρουν όλοι και τους ξέρουμε όλους, νομίζω ότι ο καθένας έχει διαμορφωμένη άποψη για το τι θα κάνει.”

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει εντός 15 ημερών από το τέλος της εκλογικής διαδικασίας.

Η σύνθεση της Ιεράς Συνόδου είναι η εξής:

  • Ἀρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ (χηρεύουσα η θέση του Αρχιεπισκόπου)
  • Μητροπολίτης Πάφου κύριος Γεώργιος
  • Μητροπολίτης Κιτίου κύριος Νεκτάριος
  • ΜητροπολίτηςΚυρηνείας κύριος Χρυσόστομος
  • Μητροπολίτης Λεμεσοῦ κύριος Ἀθανάσιος
  • Μητροπολίτης Μόρφου κύριος Νεόφυτος
  • Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Ἀμμοχώστου κύριος Βασίλειος
  • Μητροπολίτης Κύκκου καὶΤηλλυρίας κύριος Νικηφόρος
  • Μητροπολίτης Ταμασοῦ καὶὈρεινῆς κύριος Ἠσαΐας
  • Μητροπολίτης Τριμυθοῦντος καὶΛευκάρων κύριος Βαρνάβας
  • Ἐπίσκοπος Καρπασίας κύριος Χριστοφόρος
  • Ἐπίσκοπος Ἀρσινόης κύριος Παγκράτιος
  • Ἐπίσκοπος Ἀμαθοῦντος κύριος Νικόλαος
  • Ἐπίσκοπος Λήδρας κύριος Ἐπιφάνιος
  • Ἐπίσκοπος Χύτρων κύριος Λεόντιος
  • Ἐπίσκοπος Νεαπόλεως κύριος Πορφύριος
  • Ἐπίσκοπος Μεσαορίας κύριος Γρηγόριος

Η διαδικασία όπως αναφέρεται στον  Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου για την Εκλογή Αρχιεπισκόπου

Άρθρο 24

Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων στα εκλογικά κέντρα, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αποστέλλονται στον Τοποτηρητή. Κάθε ψηφοφόρος μπορεί να υποβάλει, εντός τριών ημερών, στην Ιερά σύνοδο ενστάσεις για την εκλογική διαδικασία. Εντός πέντε ημερών, από το πέρας της προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων, η Ιερά Σύνοδος συγκαλείται από τον Τοποτηρητή, αποφαίνεται οριστικά για αυτές και προχωρεί, στη συνέχεια, στην επικύρωση των αποτελεσμάτων και στην κατάρτιση του τριπροσώπου, από τα τρία πρόσωπα που πλειονοψήφησαν. Σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Εντός τριών ημερών από την κατάρτιση του τριπροσώπου, η Ιερά σύνοδος συγκαλείται από τον Τοποτηρητή για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου.

Πριν από την εκλογή τελείται Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό από τον τελευταίο, κατά την τάξη, από τους μη περιλαμβανομένους στο τριπρόσωπο εν ενέργεια Μητροπολίτες. Στη συνέχεια, η Ιερά σύνοδος συνέρχεται στο Μεγάλο Συνοδικό και προβαίνει στην εκλογή με μυστική ψηφοφορία.

Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται από το τριπρόσωπο εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Αν αυτή δεν επιτευχθεί, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, στην ίδια συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειονοψήφησαν, και Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται εκείνος που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους. Στην περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση. Μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου τα μέλη της Ιεράς Συνόδου κατέρχονται στον Καθεδρικό Ναό για την τέλεση της Κανονικής Πράξεως.

Η χειροτονία, εάν ο εκλεγμένος δεν είναι Αρχιερεύς, και η ενθρόνιση γίνονται εντός 15 ημερών από την εκλογή. Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, καθώς και η ημερομηνία ενθρονίσεώς του ανακοινώνονται από τον Τοποτηρητή στους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Εφόσον, κατά τη διαδικασία της εκλογής, ο Τοποτηρητής παραλείψει να εφαρμόσει τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη ή αμελήσει να συγκαλέσει την Ιερά σύνοδο, αυτή συγκαλείται από τον επόμενο την ταξη Μητροπολίτη κ.ο.κ., ο οποίος αναλαμβάνει εφεξής και την τοποτηρητεία.

Άρθρο 30

Προσόντα των προς αρχιερατεία εκλογίμων

Εκλόγιμοι προς αρχιερατεία είναι οι άγαμοι κληρικοί (πρεσβύτεροι, ή διάκονοι), που έχουν τα εξής προσόντα: α) πτυχίο αναγνωρισμένης Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής, β) δεκαετή ευδόκιμη διακονία με την ιδιότητα του κληρικού, ή μοναχού, και γ) ηλικία 35 ετών συμπληρωμένη.

Η Ιερά σύνοδος έχει τη δυνατότητα, σε ιδιαζόντως εξαιρετικές περιπτώσεις, να δεχθεί ως εκλόγιμο και κληρικό, εγνωσμένου ήθους και κύρους, που δεν έχει πτυχίο Θεολογικής Σχολής.

 

*Κεντρική φωτό: Ραφαήλ Γεωργιάδης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων