30/08/2019 30/08/2019 Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου εκατοντάδες προσκυνητές όλων των ηλικιών από την ελεύθερη Κύπρο, μετέβησαν με λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα στην ιστορική και καθαγιασμένη σπηλιά του Άγιου, που βρίσκεται στο χωριό Άγιος Γεώργιος Κερύνειας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιστορικής και θρησκευτικής κίνησης «Άγιος Φανούριος Κερύνειας» στις 6:00 μ.μ. τελέσθηκε παράκληση...
30 Αυγούστου, 2019 - 13:24
Τελευταία ενημέρωση: 30/08/2019 - 13:25

Στη σπηλιά του Αγίου Φανουρίου στην Κερύνεια… 

Διαδώστε:
Στη σπηλιά του Αγίου Φανουρίου στην Κερύνεια… 

Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου εκατοντάδες προσκυνητές όλων των ηλικιών από την ελεύθερη Κύπρο, μετέβησαν με λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα στην ιστορική και καθαγιασμένη σπηλιά του Άγιου, που βρίσκεται στο χωριό Άγιος Γεώργιος Κερύνειας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιστορικής και θρησκευτικής κίνησης «Άγιος Φανούριος Κερύνειας» στις 6:00 μ.μ. τελέσθηκε παράκληση στο χώρο έξω από το εκκλησάκι, μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος των πιστών και εψάλησαν τα απολυτίκια των Αγίων Φανουρίου και Γεωργίου και ο Ακάθιστος Ύμνος.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το εκκλησάκι, εδώ και αρκετά χρόνια, έχει μετατραπεί σε γκαλερί, και απαγορεύεται η χρήση του από τους πιστούς, οι οποίοι τελούν δέηση έξω από αυτό και ότι οι οργανωτές με επιστολή τους ζητούν όπως η σπηλιά και το εκκλησάκι τεθούν άμεσα υπό την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συμβαίνει σε άλλα κατεχόμενα θρησκευτικά μνημεία μας.

Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, σε χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είμαστε οι μοναδικοί Ευρωπαίοι πολίτες των οποίων η τουρκική κατοχή στερεί βάναυσα θεμελιώδη δικαιώματα. «Αυτή η ίδια γη θα αποβάλει τους καταχτητές, αν εμείς μείνουμε πιστοί στον αυθεντικό μας εαυτό και έτοιμοι για θυσίες με κατάληξη την λύτρωση και την ελευθερία», πρόσθεσε ο κ. Μαυρίδης.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, απευθυνόμενους στους προσκυνητές είπε πως η εκεί παρουσία τους είναι πράξη αντίστασης. Πρόσθεσε ότι βλέπει δίπλα του ανθρώπους που κουβαλούν μέσα τους την ειρήνη, αλλά και το πείσμα και την αποφασιστικότητα πως ο τόπος αυτός «είναι δικός μας και μας καρτερά να επιστρέψουμε, ελεύθερους».

Ακολούθως απευθύνθηκε προς τους συγκεντρωθέντες η Χαρίτα Μάντολες που συνοδευόταν από τα εγγόνια της, λέγοντας πως είναι ανάγκη για μια δίκαιη λύση για την Κύπρο, η οποία θα πρέπει να ανήκει στο λαό της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, χωρίς την παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κάτω από την εποπτεία αρκετών «αστυνομικών» του κατοχικού στρατού, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι προσκυνητές χωρίστηκαν σε ομάδες και επισκέφθηκαν τα χωριά Άγιος Γεώργιος, Κάρμι, Τριμίθι, Μπέλλα-Πάις, τους Δήμους Καραβά και Λαπήθου και το κατεχόμενο λιμανάκι της Κερύνειας. Ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά είχαν οι προσκυνητές που αντίκρισαν για πρώτη φορά τη βυζαντινή μονή της Αχειροποιήτου στον Καραβά που τώρα είναι στρατόπεδο των εισβολέων.

Πηγή: kanali6.com.cy

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων