21/07/2022 21/07/2022 Στην προσφυγιά τίμησαν και φέτος οι Μαραθοβουνιώτες τη μνήμη του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, του Πολιούχου Αγίου της κοινότητάς τους. Την Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Γερίου, χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίο πλαισίωσαν οι εφημέριοι της Ενορίας, Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Κούτσιος και Οικονόμος...
21 Ιουλίου, 2022 - 12:02
Τελευταία ενημέρωση: 21/07/2022 - 12:07

Στην προσφυγιά τίμησαν και φέτος οι Μαραθοβουνιώτες τη μνήμη του Προφήτου Ηλιού

Διαδώστε:
Στην προσφυγιά τίμησαν και φέτος οι Μαραθοβουνιώτες τη μνήμη του Προφήτου Ηλιού

Στην προσφυγιά τίμησαν και φέτος οι Μαραθοβουνιώτες τη μνήμη του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, του Πολιούχου Αγίου της κοινότητάς τους.

Την Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Γερίου, χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίο πλαισίωσαν οι εφημέριοι της Ενορίας, Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Κούτσιος και Οικονόμος π. Ιωάννης Νεοφύτου, ο εκ Μαραθοβούνου κληρικός και εκκλησιαστικός επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρίστος Χρίστου, καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στο Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος οργανώνεται από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Προφήτου Ηλιού Μαραθοβούνου, το Κοινοτικό Συμβούλιο και τα άλλα οργανωμένα σύνολα της κατεχόμενης κοινότητας Μαραθοβούνου, παρέστησαν ο εκ Μαραθοβούνου τέως Βουλευτής κ. Μιχάλης Γιωργάλλας, ο Δήμαρχος Γερίου κ. Νεόφυτος Παπαλαζάρου, ο Κοινοτάρχης Μαραθοβούνου κ. Ανδρέας Πιερής, η Κοινοτάρχης Αγκαστίνας κ. Αναστασία Γερολέμου και Τραχωνίου Κυθρέας κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, Πρόεδροι και μέλη οργανωμένων συνόλων και εκτοπισμένοι κάτοικοι του Μαραθοβούνου.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στα μακροσκελή αναγνώσματα που διαβάστηκαν κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, από τα οποία καταλαβαίνουμε ότι ο Προφήτης Ηλίας ήταν άνθρωπος της προσευχής και της νηστείας, αυστηρός τηρητής του νόμου και σταθερός προστάτης της πίστης στο μοναδικό Θεό, σε μια εποχή που οι πλείστοι άνθρωποι προσκυνούσαν το Βάαλ και ακολουθούσαν το δρόμο της ειδωλολατρίας. Ένεκα της αληθινής πίστης του, έκανε σπουδαία θαύματα, για να φανερώσει το θέλημα του Θεού, όπως για παράδειγμα ανέστησε το νεκρό παιδί μιας χήρας γυναίκας. Ακόμη, με τις θερμές προσευχές του, επέτρεψε ο Θεός και άνοιξε ο ουρανός ρίχνοντας φωτιά, ενώ σε άλλη περίπτωση έβρεξε κατακλυσμιαία. Επίσης, ήταν άνθρωπος ελεημοσύνης, γι΄ αυτό και όταν βρισκόταν στο σπίτι της χήρας από τη Σαρεπτά της Σιδωνίας, με τη χάρη του Θεού, πολλαπλασίασε το λάδι και το αλεύρι, για να έχει να τρώει με τον υιό της.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στην ομιλία του έκανε αναφορά και στους Μαραθοβουνιώτες Ιεράρχες, το Μητροπολίτη Κολωνείας κ. Αθανάσιο, της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και στο μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω στις 20 Νοεμβρίου 2019, μετά από μια μακρά θεάρεστη διακονία στην Αρχιεπισκοπή των Θυατείρων, του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Καταλήγοντας, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε σε όλους την πατρική αγάπη και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και ευχαρίστησε την Εκκλησιαστική Επιτροπή Προφήτου Ηλιού Μαραθοβούνου, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κατεχόμενης κοινότητας Μαραθοβούνου για τη μέχρι σήμερα αγαστή συνεργασία.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων Μαραθοβουνιωτών. Επίσης, μετά την Αρτοκλασία, τελέστηκε το μνημόσυνο του αοίδιμου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κυρού Γρηγορίου και πάντων των κληρικών, διδασκάλων, κοινοταρχών, ευεργετών, επιτρόπων, πατέρων και αδελφών Μαραθοβουνιωτών.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, έγινε λιτάνευση της εικόνας του Προφήτου Ηλιού πέριξ του Ιερού Ναού.

Ακολούθησε σύναξη των Μαραθοβουνιωτών στο προσωρινό οίκημα του Μαραθοβούνου στο Γέρι.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων