14/11/2022 15/11/2022 Στις 18 Δεκεμβρίου η εκλογή του τριπροσώπου για την Αρχιεπισκοπή Κύπρου – Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της ημερομηνίας – 22 Νοεμβρίου η υποβολή υποψηφιοτήτων Εκτάκτως συνεδρίασε σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις για την επόμενη ημέρα στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο μετά την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου...
14 Νοεμβρίου, 2022 - 13:55
Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2022 - 10:11

Στις 18 Δεκεμβρίου οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο

Διαδώστε:
Στις 18 Δεκεμβρίου οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο

Στις 18 Δεκεμβρίου η εκλογή του τριπροσώπου για την Αρχιεπισκοπή Κύπρου – Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της ημερομηνίας – 22 Νοεμβρίου η υποβολή υποψηφιοτήτων

Εκτάκτως συνεδρίασε σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις για την επόμενη ημέρα στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο μετά την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β’.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Τοποτηρητής του Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, η πρώτη κάλπη για την ανάδειξη του τριπροσώπου θα στηθεί στους Ιερούς Ναούς την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022. Αν υπάρξουν δυσκολίες η Σύνοδος θα συνέλθει και πάλι για την αλλαγή ημερομηνίας. Η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου ενώ κατά την διεξαγωγή της εκλογής θα χρησιμοποιηθεί ψηφοδέλτιο με την αναγραφή του ονόματος και της φωτογραφίας των υποψηφίων.

Στα εκλογικά κέντρα θα προεδρέυουν κυβερνητικοί λειτουργοί, με την παρουσία εκπροσώπων των υποψηφίων.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος ανάθεσε την ευθύνη της ετοιμασίας των εκλογικών καταλόγων και της προετοιμασίας των εκλογών στον Ιωάννη Χαριλάου, διευθυντή Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου και τα όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τοποτηρητής του Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος:

Απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων ο Πανιερώτατος κ. Γεώργιος δήλωσε ότι το επόμενο βήμα είναι να καταρτιστούν και αναρτηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι. «Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι έχουν τρεις μέρες για ένσταση για να εγγραφούν. Η εγγραφή ακολουθείται από υποβολή δικαιολογητικών, εκτός από την αίτηση, ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι και ότι είναι ορθόδοξοι χριστιανοί. Αυτό σημαίνει πιστοποιητικό βάπτισης από τη χώρα τους, κατάλληλα επικυρωμένο» ανέφερε.

Σε άλλο σημείο ξεκαθάρισε ότι τα έξοδα των εκλογών, θα καλύπτονται όπως πάντα από την Εκκλησία ενώ οι εκλογές θα γίνουν στις εκκλησίες και οι εκλογικοί κατάλογοι θα καταρτιστούν αναλόγως των ενοριών.

Τέλος, κλήθηκε να σχολιάσει γιατί δεν ορίστηκε ημερομηνία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων σε περίπτωση που οι εκλογές δεν καταστεί δυνατόν να διεξαχθούν στις 18 Δεκεμβρίου. «Δεν θέλησαν κάποιοι αδελφοί γιατί όταν είναι κάποιοι έτοιμοι δε θέλουν να δώσουν χρόνο στους άλλους να ετοιμαστούν. Είναι ανθρώπινο» απάντησε, αναφερόμενος στο σκεπτικό της απόφασης για την ημερομηνία.

Να σημειωθεί ότι η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί για πρώτη φορά με τον νέο Καταστατικό Χάρτη, που εγκρίθηκε το 2010.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου:

Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου συνῆλθε σήμερα, Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022, εἰς συνεδρίαν, ὑπὸ τὴν προεδρίαν τοῦ Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, Τοποτηρητοῦ τοῦ Ἀρχιεπισκοπικοῦ Θρόνου καὶ ἀφοῦ ἀπέτισε ἐκ νέου φόρον τιμῆς στὴ μνήμη τοῦ μακαριστοῦ Ἀρχιεπισκόπου κυροῦ Χρυστοστόμου Β΄, ἐργάσθηκε ὡς ἀκολούθως:

1) Ἀποφάσισε τὴν διένεργεια τῶν Ἐκλογῶν γιὰ ἀνάδειξη Τριπροσώπου ἀπὸ τὸν λαόν, τὸ ὁποῖο θὰ παραπεμφθεῖ στὴν Ἱερὰ Σύνοδο τὴν Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022. Ἄν ὑπάρξουν ἀνυπέρβλητες δυσκολίες θὰ συνέλθει καὶ πάλιν ἡ Ἱερὰ Σύνοδος γιὰ νὰ ἀποφασίσει περὶ τῆς ἀλλαγῆς τῆς ἡμερομηνίας.

2) Τροποποιώντας τὸν Καταστατικὸ Χάρτη ἀποφάσισε τὴ δημιουργία Ψηφοδελτίου στὸ ὁποῖο θὰ ἀναγράφονται τὰ ὀνόματα τῶν Ὑποψηφίων μὲ τὴ φωτογραφία τους. Ἡ ὑποβολὴ ὑποψηφιοτήτων ἀπὸ τοὺς ἐνδιαφερομένους θὰ γίνει στὶς 22 Νοεμβρίου 2022.

3) Ἀποφάσισε ὅπως στὰ Ἐκλογικὰ Κέντρα προεδρεύουν κυβερνητικοὶ λειτουργοὶ καὶ ὅπως σὲ αὐτὰ παρίστανται ἐκπρόσωποι τῶν Ὑποψηφίων.

4) Ἀνέθεσε τὴν εὐθύνη τῆς ἑτοιμασίας τῶν Ἐκλογικῶν Καταλόγων καὶ τῆς προετοιμασίας τῶν ἐκλογῶν στὸν κ. Ἰωάννη Χαριλάου, διευθυντὴ τοῦ Κεντρικοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Ταμείου.

Διαβάστε επίσης:

Επίσκοπος Καρπασίας: Στη διάθεση του ποιμνίου για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές

Εκκλησία της Κύπρου: Η επόμενη ημέρα – Τι προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων