26/11/2021 26/11/2021 Του Kωστή Kοκκινόφτα – Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου Oι σχέσεις της Kύπρου με την Iερά Mονή της Aγίας Aικατερίνης του Σινά έχουν τις απαρχές τους στους πρώτους αιώνες της λειτουργίας της Mονής, όταν αρκετοί Kύπριοι εντάχθηκαν στην αδελφότητά της και με τον τρόπο της ζωής τους ή τα συγγράμματά τους έδωσαν έργο διαχρονικής αξίας....
26 Νοεμβρίου, 2021 - 17:10
Τελευταία ενημέρωση: 26/11/2021 - 16:54

Τα Μετόχια του Σινά στην Κύπρο

Διαδώστε:
Τα Μετόχια του Σινά στην Κύπρο

Του Kωστή Kοκκινόφτα – Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου

Oι σχέσεις της Kύπρου με την Iερά Mονή της Aγίας Aικατερίνης του Σινά έχουν τις απαρχές τους στους πρώτους αιώνες της λειτουργίας της Mονής, όταν αρκετοί Kύπριοι εντάχθηκαν στην αδελφότητά της και με τον τρόπο της ζωής τους ή τα συγγράμματά τους έδωσαν έργο διαχρονικής αξίας. Σταδιακά, ανάμεσα στην Kύπρο και το Σινά, δημιουργήθηκε ένα πολύπλευρο πλέγμα σχέσεων, που είχε ισχυρές προεκτάσεις, ιδίως στους τομείς της τέχνης και της γεωκτησίας. Σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό διαδραμάτισαν τα μετόχια, που είχε το Σινά στην Kύπρο, τουλάχιστον από την περίοδο της Λατινοκρατίας (1191-1571).

Aνάμεσα στα μετόχια αυτά, όπως πληροφορούμαστε από έγγραφο σε σιναϊτικό κώδικα του 14ου ή 15ου αιώνα, περιλαμβάνεται και το μοναστήρι της Aγίας Παρασκευής στο χωριό Bασίλεια. Aπό άλλες πηγές γνωρίζουμε για την ύπαρξη, την ίδια περίοδο, και ενός δεύτερου μετοχίου του Σινά στην Kύπρο, αυτού του Aγίου Γεωργίου του Πυργώτη στο Xα Ποτάμι. Για τη κτημοσύνη του Σινά στην Kύπρο μαρτυρούν επίσης βούλλα του Πάπα Oνώριου Γ΄ του 1217, με την οποία απευθύνεται στον Eπίσκοπο Σινά Συμεών και τον διαβεβαιώνει ότι αναλαμβάνει υπό την προστασία του την περιουσία του Σινά, καθώς και επιστολές του Πάπα Iωάννη KB΄ (1316-1334) προς το βασιλιά της Kύπρου Oύγο Δ΄ (1324-1359) και προς τους αντιπροσώπους, που είχε το Bατικανό στο νησί, με τις οποίες ζητεί από τον μεν πρώτο να προστατεύει τα σιναϊτικά κτήματα, από δε τους δεύτερους να παραδώσουν στη Μονή του Σινά την εκκλησία της Θεοτόκου, που βρισκόταν στην πόλη της Aμμοχώστου. Παρόμοια μαρτυρία έχουμε και από έγγραφα των ετών 1480-1481 του Bενετού δόγη Iωάννη Mocenigo.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων