25/04/2021 25/04/2021 Ένα όραμα ζωής πραγματοποιήθηκε το Σάββατο του Λαζάρου του 2021 (24 Απριλίου) για τον Προκαθήμενο της κατά Κύπρον Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Χρυσόστομο Β΄, με τα θυρανοίξια του περικαλλούς νέου Καθεδρικού Ναού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, επ’ ονόματι του Ιδρυτού και προστάτου της Εκκλησίας της Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα. Σήμερα, Κυριακή των Βαΐων , 25 Απριλίου 2021,...
25 Απριλίου, 2021 - 9:13
Τελευταία ενημέρωση: 25/04/2021 - 9:10

Θυρανοίξια για τον νέο Καθεδρικό της Αρχιεπισκοπής Κύπρου

Διαδώστε:
Θυρανοίξια για τον νέο Καθεδρικό της Αρχιεπισκοπής Κύπρου

Ένα όραμα ζωής πραγματοποιήθηκε το Σάββατο του Λαζάρου του 2021 (24 Απριλίου) για τον Προκαθήμενο της κατά Κύπρον Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Χρυσόστομο Β΄, με τα θυρανοίξια του περικαλλούς νέου Καθεδρικού Ναού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, επ’ ονόματι του Ιδρυτού και προστάτου της Εκκλησίας της Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα.

Σήμερα, Κυριακή των Βαΐων , 25 Απριλίου 2021, μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος προΐσταται Αρχιερατικού Συλλειτούργου, τελώντας την πρώτη Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου και Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στον νέο Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Τα θυρανοίξια τελέστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου του Λαζάρου από τον Μακαριώτατο, με την παρουσία των Επισκόπων και κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, του πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Θεοχάρη Λαλάκου, εκπροσώπου του Δήμου Λευκωσίας, πολλών εκ των δωρητών του ναού καθώς και πλήθους πιστών. Κατά την ακολουθία, μετά τον αγιασμό, μυρώθηκαν το Ιερόν Ευαγγέλιον, το αρτοφόριον, τα δισκοπότηρα ενώ επί της Αγίας Τραπέζης τοποθετήθηκε αντιμήνσιο το οποίο είναι ενισχυμένο με άγια λείψανα.

 

Με το πέρας των θυρανοιξίων ακολούθησε ο Εσπερινός της Κυριακής των Βαΐων, στον οποίο χοροστάτησε ο Μακαριώτατος, συμπαραστατούμενος από τους τρεις επισκόπους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και κληρικούς.

Παρόλες τις κατά καιρούς δυσκολίες αλλά και εμπόδια που συνάντησε η προσπάθεια αυτή του Μακαριωτάτου, έγινε χθες πραγματικότητα.

Ο περίβλεπτος νέος Καθεδρικός Ναός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου συνδυάζει τον εγγεγραμμένο σταυροειδή τύπο ναού, τον αμιγώς δηλαδή βυζαντινό, αλλά και τον τύπο της ροτόντα, αφού ο μεγάλος σε έκταση τρούλος, ο οποίος πολύ σύντομα θα κοσμηθεί με ψηφιδωτή παράσταση του Παντοκράτορος Κυρίου, ελκύει το βλέμμα αλλά και την κίνηση της καρδίας των προσερχομένων, από οποιαδήποτε είσοδο κι αν εισέλθουν.

Το τέμπλο ξυλόγλυπτο, έργο των εμπείρων στον χώρο της ξυλογλυπτικής στην Κύπρο αδελφών Αγριδιώτη, και επιχρυσωμένο από τον αριστόχειρα στο είδος του μοναχό Δομέτιο και το συνεργείο του. Οι εικόνες του τέμπλου σε όλες τις στάσεις, του άμβωνος, της Αγίας Τραπέζης καθώς και των προσκυνηταρίων αποτελούν δημιουργίες των εξαίρετων αγιογράφων εκ Λάρνακος Αδάμου Αδάμου και Μάριου και Γιώργου Σταυρινού. Τα κανδήλια, σε σχήμα τριγωνικό, κατά μίμησιν των αντιστοίχων του παλαιού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιωάννου καθώς και η επτάφωτος λυχνία φιλοτεχνήθηκαν από τον κύπριο αργυροχόο Μιχαήλ Σιάλο. Το περίτεχνο αρτοφόριο, το οποίο αποτελεί μικρογραφία του ναού και τα εξαπτέρυγα αποτελούν έργο του αργυροχόου Ηλία Νούση. Οι πολυέλεοι αγοράστηκαν από την Τσεχία, οι καμπάνες από την Πολωνία, οι μαρμάρινες διακοσμήσεις και τα πατώματα έγιναν εισαγωγή από την Ελλάδα. Τα ψηφιδωτά του ναού (Πλατυτέρα και Παντοκράτωρ) καθώς και τις υαλογραφίες (βιτρώ) που τοποθετήθηκαν στον τρούλο του ναού κατασκευάστηκαν με κομψότητα στη Ρουμανία. Η σκαλιστή Αγία Τράπεζα, έργο κι αυτή των αδελφών Αγριδιώτη, κατασκευάστηκε από τα τρία ξύλα που χρησιμοποιήθηκαν στον Σταυρό του Κυρίου, ήτοι πεύκο, κυπάρισσο και κέδρο.

Σε όλα αυτή την τιτάνια προσπάθεια, με ανύστακτο ενδιαφέρον και αμέτρητους κόπους, την επίβλεψη είχαν υπό τις οδηγίες του Τεχνικού Διευθυντή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου κ. Στέλιου Γεωργίου οι κ.κ. Τάκης Μιλτιάδους και Πανίκος Θεμιστοκλέους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα έξοδα τόσο των ιερών σκευών όσο και του μεγαλύτερου μέρους του υλικού εξοπλισμού του ναού ανέλαβαν ευλαβείς δωρητές.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων