02/08/2020 02/08/2020 Οι εκτοπισμένοι της κοινότητας Αφάνειας, στον κάμπο της Μεσαορίας, μνημόνευσαν τους οικείους νεκρούς: τους υπέρ Πίστεως και Πατρίδος αγωνισαμένους και πεσόντες κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες έως την τουρκική εισβολή του 1974 προς προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, των ιερών και οσίων, της ακαιρεότητας της πατρίδας, των αμάχων θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας τον Ιούλιο του 1974 και...
02 Αυγούστου, 2020 - 10:31
Τελευταία ενημέρωση: 02/08/2020 - 10:37

Τίμησαν του νεκρούς τους με τη νοσταλγία της πατρώας γης

Διαδώστε:
Τίμησαν του νεκρούς τους με τη νοσταλγία της πατρώας γης

Οι εκτοπισμένοι της κοινότητας Αφάνειας, στον κάμπο της Μεσαορίας, μνημόνευσαν τους οικείους νεκρούς: τους υπέρ Πίστεως και Πατρίδος αγωνισαμένους και πεσόντες κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες έως την τουρκική εισβολή του 1974 προς προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, των ιερών και οσίων, της ακαιρεότητας της πατρίδας, των αμάχων θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας τον Ιούλιο του 1974 και των ειρήνη τελειωθέντων Αφαντιτών κληρικών, κοινοταρχών, διδασκάλων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών.

Το Σάββατο, 1η Αυγούστου 2020, το Κοινοτικό Συμβούλιο, οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές του κατεχόμενου Αγίου Αρτεμίου Αφάνειας και του παρεκκλησίου Αγίου Αρτεμίου και Αγίων Πάντων, καθώς και όλα τα οργανωμένα σύνολα της Αφάνειας, τέλεσαν Θεία Λειτουργία, προϊσταμένου του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλου της Μητροπόλεως Τριμυθούντος, Αρχιμ. Γρηγορίου. Κατόπιν τελέσθηκαν τα εθνικά μνημόσυνα των ηρώων και των εν ειρήνη τελειωθέντων προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο.

Τον προγραμματισμένο επιμνημόσυνο λόγο από τον κ. Σεργίου, λόγω εκτάκτου κωλύμματος, ανέγνωσε ο κοινοτάρχης κ. Κώστας Ορφανού.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων ενώπιον του Μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων Αφάνειας στο βορειοανατολικό περίβολο του παρεκκλησίου.

Η απότιση φόρου τιμής στους πεσόντες της Αφάνειας ολοκληρώθηκε με όλους τους παρισταμένους να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της Κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας (Διαμερίσματος Μεσαορίας), στην ομιλία του αναφέρθηκε στη θεολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας περί του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Αναφέρθηκε στην Πρόοδο του Τιμίου Σταυρού και την παράδοση από την έξοδο του από το Παλάτι και τη Μεγάλη Εκκλησία στους ναούς και τις συνοικίες της Κωνσταντινουπόλεως για ευλογία και θεραπεία από ασθένειες και πανδημίες.

Υπογράμμισε, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, το θεολογικό βάθος της παράκλησης των πιστών “Κύριε συν τω ευγνώμονι Ληστή δέξου πάντας ημάς εις την Βασιλεία σου”. Η Βασιλεία του Θεού όχι μόνο ως μέλλουσα προσδοκία, αλλά και καθημερινό βίωμα δια των επιλογών μας μέσα στην κοινωνία.

Ενθάρρυνε τους εκτοπισμένους Αφαντίτες όπως συνεχίσουν με όλες τους τις δυνάμεις να διατηρούν τη νοσταλγία της πατρώας γης. Όλοι μαζί, με περισσότερο ζήλο, αγάπη και αλληλεγγύη να συνεργάζονται για την ενότητα των συγχωριανών και δη της νεολαίας της Αφάνειας.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος, προσέφερε για το Ναό, στον Πρωτοσύγκελο Αρχιμ. Γρηγόριο, την εικόνα των πέντε Αγίων Επισκόπων Κυθρέας, μεταξύ αυτών και του Αγίου Φωτεινού, που εορτάζει στις 2 Αυγούστου. Αργότερα στην αίθουσα, κατά τη διάρκεια του κεράσματος, προσέφερε την εικόνα της Παναγίας Απαλαίστρας της Πυργάς Μεσαορίας.

Τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους συντελεστές της οργάνωσης και πραγματοποίησης του όλου πνευματικού γεγονότος.

Μεταξύ των παρόντων ήταν και οι Βουλευτές κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, κα Σκεύη Κουκουμά, κ. Νίκος Κέττηρος και ο εξ Αφάνειας Ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Γεωργίου.

Κείμενο: Ανδρέας Κοσιάρης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων