12/08/2019 12/08/2019 Την Κυριακή 11 Αυγούστου 2019, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου του προσφυγικού συνοικισμού Λατσιών, όπου τέλεσε το μνημόσυνο των ηρώων της Βατιλής στους αγώνες της Κύπρου για ελευθερία, καθώς και των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και όλων των εν ειρήνη τελειωθέντων πριν και...
12 Αυγούστου, 2019 - 16:29
Τελευταία ενημέρωση: 12/08/2019 - 18:53

Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες της Βατιλής

Διαδώστε:
Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες της Βατιλής

Την Κυριακή 11 Αυγούστου 2019, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου του προσφυγικού συνοικισμού Λατσιών, όπου τέλεσε το μνημόσυνο των ηρώων της Βατιλής στους αγώνες της Κύπρου για ελευθερία, καθώς και των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και όλων των εν ειρήνη τελειωθέντων πριν και μετά στην προσφυγιά Βατιλιωτών.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στον μεταμορφωθέντα Κύριο Ιησού Χριστό και στην ευαγγελική περικοπή για το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δυο ιχθύων. Επισήμανε τη δύναμη της πίστης και της αγάπης, ως χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

Εδώ επισημαίνεται ο στίχος από το ψαλτήρι του Δαυίδ «Πλούσιοι ἐπτώχευσαν καὶ ἐπείνασαν· οἱ δὲ ἐκζητοῦντες τὸν Κύριον, οὐκ ἐλαττωθήσονται παντὸς ἀγαθοῦ.». Δηλαδή οι πλούσιοι κατάντησαν στη φτώχεια και πείνασαν, όσοι όμως ζήτησαν με πόθο τον Κύριο και στήριξαν σ’ Αυτόν τις ελπίδες τους (είτε πλούσιοι είτε πτωχοί), δεν θα στερηθούν κανένα αγαθό (33ος ψαλμός του Δαυίδ).

Να σημειωθεί ότι στο λόγο αυτό δεν προτείνεται απλά μια διέξοδος στα υλικά προβλήματα του ανθρώπου, ούτε πάλι πρόκειται για μια πρόταση επίλυσης κοινωνικών ταξικών θεμάτων. Το νόημα της έχει ευχαριστιακή προοπτική. Ο Κύριος έρχεται να δώσει στον άνθρωπο, αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη, τον ίδιο τον Θεό. Θέλει τον άνθρωπο αληθινό μέτοχο της όντως ζωής και της αιώνιας ζωής, που είναι το σώμα Του και το αίμα Του. Κατεξοχήν στη Θεία Ευχαριστία στην οποία προσφέρεται ο Κύριος, υπό τα είδη του άρτου και του οίνου, εκεί βιώνεται και το αληθινό νόημα της μη ελάττωσης των αγαθών και της καταστάσεως του ανθρώπου αληθινά πλουσίου. Η Εκκλησία μας καλεί να μετέχουμε στα «Άγια της Αγίοις».

Ο Επίσκοπος Γρηγόριος, με την ιδιότητα του Προέδρου των Εκκλησιαστικών Επιτροπών Διαμερίσματος Μεσαορίας, περαίνοντας το λόγο του ενημέρωσε για τη σημερινή κατάσταση των ναών της Βατιλής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Άγιο Γεώργιο, αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ερείπια των παλαιών ναών της Παναγίας και του Αρχαγγέλου, στα βόρεια του κοιμητηρίου.

Μετά το πέρας των μνημοσύνων εκφώνησε ομιλία ο Ευρωβουλευτής κ. Κώστας Μαυρίδης. Παρέστησαν Βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, ο Δήμαρχος Λατσιών, ο Κοινοτάρχης της Βατιλής, πρόεδροι και μέλη των Συμβουλίων των Σωματείων της Βατιλής και μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Γεωργίου Βατιλής.

Τέλος, μετά τον εκκλησιασμό πραγματοποιήθηκε σύναξη των Βατιλιωτών και των φιλοξενουμένων στο «Σπίτι της Βατυλής» στα Λατσιά. Εκεί δόθηκε η ευκαιρία περαιτέρω γνωριμίας και επικοινωνίας. Να θυμούνται οι παλαιότεροι, να ενημερώνονται και να γνωρίζουν οι νεότεροι.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων