07/01/2023 07/01/2023 Η ενθρόνιση του 76ου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστιανής και Πάσης Κύπρου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Ιανουαρίου. Η ενθρόνιση θα γίνει στις 16.00 στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία. Θα παραστεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ενώ θα ταξιδέψει από την Ελλάδα και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
07 Ιανουαρίου, 2023 - 21:45
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2023 - 21:55

Την Κυριακή η ενθρόνιση του 76ου Αρχιεπισκόπου Κύπρου – Όλο το τελετουργικό (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Την Κυριακή η ενθρόνιση του 76ου Αρχιεπισκόπου Κύπρου – Όλο το τελετουργικό (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ενθρόνιση του 76ου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστιανής και Πάσης Κύπρου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Ιανουαρίου.

Η ενθρόνιση θα γίνει στις 16.00 στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία. Θα παραστεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ενώ θα ταξιδέψει από την Ελλάδα και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερόνυμος.

Το τελετουργικό

Το τελετουργικό θα αρχίσει με ψαλμούς και προσευχές, που αναμένεται να διαρκέσουν για περίπου μισή ώρα.

 

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ως ο δεύτερος της τάξει μεταξύ των Μητροπολιτών, μετά τον Μητροπολίτη Πάφου, θα παραδώσει στον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, τα αυτοκρατορικά προνόμια που έχουν παραχωρηθείστην Εκκλησία της Κύπρου και αποτελούν φύλακες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.
Προνόμια τα οποία είχαν παραχωρηθεί το 478 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ζήνωνα στον επικεφαλής της Εκκλησίας της Κύπρου.

Δηλαδή να υπογράφει με κόκκινο μελάνι, να φέρει στις ακολουθίες πορφυρούν μανδύα και να κρατεί, αντί της επισκοπικής ράβδου, αυτοκρατορικό σκήπτρο.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος θα εκφωνήσει τον ενθρονιστήριο λόγο του, με τον οποίο θα αναφερθεί στις βασικές γραμμές της διακονίας του και του τρόπου με τον οποίο θα διοικήσει την Εκκλησία της Κύπρου.

Αναμένεται να διαβαστεί χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο, ενώ χαιρετισμό αναμένεται να απευθύνει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Αρχιεπίσκοπος θα δεχθεί τα συγχαρητήρια πιστών και επισήμων στο Μέγα Συνοδικό στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.
Στην τελετή θα παραστούν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, υπουργοί.

Θα παραστούν, επίσης, Ιεράρχες άλλων θρησκευτικών δογμάτων, καθώς και εκπρόσωποι όλων των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών. Μεταξύ αυτών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, αντιπροσωπεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και αντιπρόσωποι της Αυτοκέφαλης εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στην τελετή ενθρόνισης προσκλήθηκαν και εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας και πασών των Ρωσιών, αλλά δεν θα έλθουν αφού η ρωσική εκκλησία αποφεύγει να στέλνει εκπροσώπους της όπου παρευρίσκονται εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται πως ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος δεν θα παραστεί αύριο στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου, εκφράζοντας τη διαφωνία του, για την αναγνώριση της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία προηγουμένως υπαγόταν στην Εκκλησία της Ρωσίας.

Ο Μόρφου Νεόφυτος, παρά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου συνεχίζει να αναγνωρίζει ως προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας τον Μητροπολίτη Ονούφριο ο οποίος είχε τοποθετηθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Προς διευκόλυνση των πιστών ο Δήμος Λευκωσίας έχει παραχωρήσει δωρεάν τους χώρους στάθμευσης «Κολοκάση» και «Προμαχώνα-Καράφα». Για τους επίσημους προσκεκλημένους θα γίνεται σχετική διευθέτηση από την Αστυνομία, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πληροφορίες: ANT1Cyprus

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων