07/12/2023 08/12/2023 Τρισάγιο μπροστά από τον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στον περίβολο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στη Λευκωσία, τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος το πρωί της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023, ανήμερα της 49ης επετείου της ημέρας επιστροφής του στην Κύπρο ύστερα από την εξορία του, μετά το πραξικόπημα του 1974. Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση...
07 Δεκεμβρίου, 2023 - 21:33
Τελευταία ενημέρωση: 08/12/2023 - 10:29

Τρισάγιο στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία

Διαδώστε:
Τρισάγιο στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία

Τρισάγιο μπροστά από τον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στον περίβολο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στη Λευκωσία, τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος το πρωί της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023, ανήμερα της 49ης επετείου της ημέρας επιστροφής του στην Κύπρο ύστερα από την εξορία του, μετά το πραξικόπημα του 1974.

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης και τον Σύνδεσμο Δημοκρατικών Αντιστασιακών Λευκωσίας.

Επίσης στο τρισάγιο παρέστη και κατέθεσε στεφάνι ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης Αλέξης Χαραλάμπους είπε πως «τιμούμε τον Μακάριο, τους αγώνες του, τον Εθνάρχη, έναν ηγέτη που αγαπούσε την πατρίδα του και τον λαό του, ήθελε να προσφέρει όσο γίνεται περισσότερο. Ήταν ένας ηγέτης διεθνούς εμβέλειας τον οποίον σέβονταν πάρα πολλά κράτη και ηγέτες ξένων κρατών και προσπαθούσε για το καλό της Κύπρου», πρόσθεσε.

Ο κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στα γεγονότα της τουρκανταρσίας του ’63 και στην ανάμειξη της Τουρκίας αλλά και στα αγγλο-αμερικανικά σχέδια για την Κύπρο. Επίσης επεσήμανε τη δράση της ΕΟΚΑ Β΄, σημειώνοντας πως οι παράνομες ενέργειες που έγιναν οδήγησαν στο πραξικόπημα του ’74.

«Από το ’72 έως το ’74 η ΕΟΚΑ Β΄ είχε δολοφονήσει13 δημοκρατικούς πολίτες. Στις 15 και 16 Ιουλίου δολοφονήθηκαν κάποιοι εν ψυχρώ, οι περισσότεροι αστυνομικοί, από την ΕΟΚΑ Β΄και τη Χούντα. Πάρα πολλοί αστυνομικοί επίσης, την ημέρα του πραξικοπήματος φυλακίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές και σε αστυνομικούς σταθμούς», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, συνέχισε, «διασώθηκε από τύχη, κατέφυγε στην Πάφο και από εκεί έπειτα από παρέμβαση των Άγγλων μετέβηκε στη Μάλτα και μετά στο Λονδίνο και κατόπιν στην Αμερική όπου παρουσιάστηκε στα Ηνωμένα Έθνη και μίλησε. Μετά πήγε στο Λονδίνο και επισκέφθηκε την Αθήνα προτού έρθει στην Κύπρο», ανέφερε.

«Εμείς τιμούμε την μνήμη του Μακαρίου, τους αγώνες του και πρέπει να παίρνουμε παράδειγμα από τις παρακαταθήκες που μας έχει αφήσει για να μπορέσει ο τόπος αυτός να δει καλύτερες μέρες για ελευθερία και δημοκρατία», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 7 Δεκεμβρίου 1974: Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ επιστρέφει στην Κύπρο

(Πηγή: ΚΥΠΕ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων