28/09/2020 28/09/2020 Στον Μητροπολιτικό ιερό ναό των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στις Βρυξέλλες, τελέσθηκε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, δοξολογία για την 60η επέτειο ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Της Θείας Λειτουργίας και της δοξολογίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, Διευθυντής του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς....
28 Σεπτεμβρίου, 2020 - 16:22
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2020 - 16:31

Δοξολογία για την Επέτειο Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Διαδώστε:
Δοξολογία για την Επέτειο Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στον Μητροπολιτικό ιερό ναό των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στις Βρυξέλλες, τελέσθηκε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, δοξολογία για την 60η επέτειο ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Της Θείας Λειτουργίας και της δοξολογίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, Διευθυντής του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εξοχώτατος Πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ κ. Σταύρος Χατζηγιάννης. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου εκπροσώπησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτοπρεσβύτερος π. Σταύρος Τριανταφύλλου, ο οποίος μίλησε εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου. Στον λόγο του ο κ. Πρέσβυς τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Δεν υπήρξε καθόλου εύκολη η ιστορικὴ διαδρομὴ του τόπου μας μέχρι τὴν εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, ο λαός μας κατέκτησε την ανεξαρτησία του έπειτα από σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες και πολέμους πολεμώντας εναντίον των κάθε λογής κατακτητών εναντίον της μαύρης σκλαβιάς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, εναντίον της κραταιάς Βρετανικής αποικιοκρατίας. Οι θυσίες των προγόνων μας για την ελευθερία και η επιμονή μας να νικήσουμε έφεραν αποτελέσματα.

Παρ’ όλες τις τεράστιες δυσκολίες και τα φαινομενικά ανυπέρβλητα εμπόδια, παρ’ όλη την δύναμη του εχθρού, παρ’ όλες τις παγίδες των άσπονδων φίλων μας, ο λαός μας μπορεί να αισθάνεται δικαιολογημένα περήφανος για την Κυπριακή Δημοκρατία και για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα 60 χρόνια από την ίδρυσή της.»

Στην σύντομη ομιλία του, ο Θεοφιλέστατος τόνισε «Σήμερα το εθνικό καθήκον και η φιλοπατρία επιτάσσουν την διαφύλαξη, προάσπιση και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι σε όσους την υποσκάπτουν και βυσσοδομούν να την καταργήσουν.

Η δική μας αρραγής ενότητα του κυπριακού Ελληνισμού σε αγαστή συνεργασία με τον υπόλοιπο Ελληνισμό στην Ελλάδα και την διασπορά είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας και βουλιμίας και τη ματαίωση των στόχων της.

Η χάρη και η ευλογία του Θεού στον αγώνα μας είναι αυτονόητη και δεδομένη εάν εμείς φυλάξουμε την παράδοση της Εκκλησίας μας και την ευλάβεια και φιλοπατρία των πατέρων μας».

Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα για την άδεια της τέλεσης της επίσημης Δοξολογίας για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, καθώς και τον προϊστάμενο του Μητροπολιτικού ναού πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Τοπαρλάκη για την άρτια οργάνωση.

Στην δοξολογία παρέστησαν επίσης ο Πρέσβυς της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βέλγιο κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος, εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, Κύπριοι και Ελλαδίτες που εργάζονται στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και πλήθος κόσμου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων