20/07/2022 20/07/2022 Σήμερα, Τετάρτη, 20 Ιουλίου, συμπληρώνονται 48 χρόνια από τη μαύρη ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η οποία είχε ως συνέπεια το νησί να ακρωτηριαστεί και ένα μεγάλο μέρος του να παραμένει μέχρι και σήμερα υπό κατοχή. Με αφορμή την θλιβερή επέτειο στις 10.00 π.μ., θα ψαλεί στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία παράκληση...
20 Ιουλίου, 2022 - 9:46
Τελευταία ενημέρωση: 20/07/2022 - 10:49

Χωρίς την παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη το μνημόσυνο για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής

Διαδώστε:
Χωρίς την παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη το μνημόσυνο για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής

Σήμερα, Τετάρτη, 20 Ιουλίου, συμπληρώνονται 48 χρόνια από τη μαύρη ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η οποία είχε ως συνέπεια το νησί να ακρωτηριαστεί και ένα μεγάλο μέρος του να παραμένει μέχρι και σήμερα υπό κατοχή.

Με αφορμή την θλιβερή επέτειο στις 10.00 π.μ., θα ψαλεί στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία παράκληση για την απελευθέρωση της νήσου από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και την εξακρίβωση της ζωής των αγνοουμένων.

Στη συνέχεια, θα τελεσθεί το επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή. Στο μνημόσυνο ήταν προγραμματισμένο να παραστεί και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος, όμως, διαγνώστηκε χθες θετικός στον κορωνοϊό, μετά από έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε.

Ακολουθώντας τα ισχύοντα ιατρικά πρωτόκολλα, ο Νίκος Αναστασιάδης είναι υποχρεωμένος να απέχει από τις υποχρεώσεις του, γεγονός για το οποίο, όπως είπε, λυπάται ιδιαιτέρως.

Ο Πρόεδρος έχει ήπια συμπτωματολογία, με την κατάσταση της υγείας του κρίνεται ως πολύ καλή, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας.

Της παράκλησης και του μνημοσύνου θα προστεί η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος και θα παραστούν η Α.Ε. η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, οι άλλες Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές της νήσου, γονείς και συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων και άλλοι επίσημοι. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος.

Η ελληνική πλευρά

O υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, πρόκειται να εκπροσωπήσει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής υπέρ των Πεσόντων και των Αγνοουμένων Αξιωματικών και Οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κος Χαρδαλιάς θα έχει συναντήσεις με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννη Παπαμελετίου.

«Αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους Ήρωες της ΕΛΔΥΚ που έπεσαν για την υπεράσπιση της ελευθερίας της Κύπρου και ταυτόχρονα ανανεώνουμε τις ελπίδες μας για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σ. Δημόκριτος Ζερβάκης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων