03/11/2019 03/11/2019 Τον νοερό αδάμαντα και στεφανηφόρο αθλητή, Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, προστάτη του φιλοχρίστου στρατεύματος, του οποίου την ανακομιδή των ιερών λειψάνων, εορτάζει η Εκκλησία στις 3 Νοεμβρίου, τιμά και φέτος με κάθε επισημότητα ο ευσεβής λαός του Παραλιμνίου, του οποίου είναι πολιούχος και προστάτης, αλλά και πιστοί από τους όμορους Δήμους και Κοινότητες της...
03 Νοεμβρίου, 2019 - 15:21
Τελευταία ενημέρωση: 03/11/2019 - 15:22

“Υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας και Εθνικής Φρουράς”

Διαδώστε:
“Υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας και Εθνικής Φρουράς”

Τον νοερό αδάμαντα και στεφανηφόρο αθλητή, Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, προστάτη του φιλοχρίστου στρατεύματος, του οποίου την ανακομιδή των ιερών λειψάνων, εορτάζει η Εκκλησία στις 3 Νοεμβρίου, τιμά και φέτος με κάθε επισημότητα ο ευσεβής λαός του Παραλιμνίου, του οποίου είναι πολιούχος και προστάτης, αλλά και πιστοί από τους όμορους Δήμους και Κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Ανήμερα της εορτής την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019, τελέστηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του επιχώριου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, πλαισιούμενου από τους εφημερίους του ναού, στην παρουσία των Δημοτικών αρχών, του βουλευτού Αμμοχώστου, του πρώην Υπουργού, του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, του Διοικητού της 7ης Ταξιαρχίας, εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας και πλήθους κόσμου.

Προ της απολύσεως, ο Πανιερώτατος απένειμε στον αξιότιμο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη την ανωτάτη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, το μετάλλιο του Αγίου Επιφανίου, ενός εκ των μεγαλυτέρων προσωπικοτήτων της Εκκλησίας Κύπρου ως Αρχιεπισκόπος Κωνσταντίας που μαζί με τον Απόστολο Βαρνάβα, είναι οι στύλοι της Εκκλησίας Κύπρου.

Προσφωνώντας τον τιμώμενο Αρχηγό, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, αναφέρθηκε στο σκεπτικό της απονομής το οποίο γίνεται σε ένδειξη ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης της τοπικής Εκκλησίας αλλά και της Εκκλησίας Κύπρου για την αγαστή συνεργασία η οποία υπάρχει μεταξύ Εκκλησίας και Εθνικής Φρουράς και η οποία αποσκοπεί προς το καλό των στρατευμένων νιάτων της πατρίδας μας. Εξήρε το προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Λεοντάρη, τον ζήλο και την ευαισθησία που έχει και συνεχίζει να επιδεικνύει στο ότι, δεν αρκεί μόνο η στράτευση και άσκηση των νεοσυλλέκτων αλλά πρέπει μέσα στο διάστημα της στρατιωτικής τους θητείας επωφελούμενοι αυτό το χρόνο πρέπει να αποκτήσουν και άλλα προσόντα αλλά και να καλλιεργήσουν το χαρακτήρα τους. Όλες οι κινήσεις και πρωτοβουλίες του Αρχηγού της Ε.Φ. τις οποίες η Εκκλησία ευμενώς τις αποδέχτηκε αποδεικνύουν ότι, οι νεαροί οπλίτες δεν εισήλθαν μέσα στα στρατόπεδα για μια στρατιωτική άσκηση και ετοιμασία πολέμου, αλλά να καθιστούν ετοιμοπόλεμοι και για τη ζωή τους. Ευχήθηκε τέλος «ο Άγιος Γεώργιος που εορτάζει σήμερα όπως και όλοι οι Άγιοι προστάτες του στρατεύματος, να είναι συνοδοιπόροι και να οδηγούν τα βήματά του, ούτως ώστε το έργο το οποίο του ανέθεσε το Έθνος, να ευοδωθεί με τον καλύτερο τρόπο».

Στην αντιφώνηση του εμφανώς συγκινημένος ο Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ομολόγησε ότι η αναγγελία της απόφασης για απονομή της τιμητικής διάκρισης, προκάλεσε ένα είδος αιφνιδιασμού αλλά και ταυτόχρονα και προβληματισμού. Προβληματισμού εάν δύναται να σηκώσει το βάρος της ευθύνης έναντι των έργων του μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας Κύπρου, Αγίου Επιφανίου. Αναφέρθηκε στην μεγάλη τιμή και ευθύνη που του ανέθεσε η πατρίδα ως Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια πρόκληση, την οποία έχει εκλάβει ως κάλεσμα. Κάλεσμα να ενώσει τις δυνάμεις, γνώσεις και εμπειρίες του μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία προς επίτευξη των στόχων και του σκοπού της Εθνικής Φρουράς, να υπερασπιστεί στο ακέραιο την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας και του Έθνους.

Εξήρε την προσωπικότητα του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειου, επαινώντας τα σπάνια χαρίσματα ενός οραματιστή, εμπνευστή, ταπεινού, ευσεβή και διακριτικού Ιεράρχη με γνήσιο και απαράμιλλο εκκλησιαστικό φρόνημα και ήθος, το ανύστακτο ενδιαφέρον του οποίου για την πνευματική και ηθική καλλιέργεια του ποιμνίου του, τον καθιστά ιδιαίτερα προσφιλή και αγαπητό προς αυτόν. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του όλους ανεξαιρέτως τους συνεργάτες του σε οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο και το εκκλησίασμα που κατέκλυσε τον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ο τιμώμενος Αρχηγός τόνισε πως απαιτείται από όλους σύνεση, νηφαλιότητα και ομοψυχία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των καιρών και διαβεβαίωσε ότι όπως η Εκκλησία έτσι και η Εθνική Φρουρά έχει στο κέντρο της δραστηριότητάς της τον άνθρωπο. Αφιέρωσε την τιμητική διάκριση στους νεκρούς και αγνοούμενους της τραγωδίας του 1974 από την Κύπρο και την Ελλάδα, ευχόμενος όπως ο Άγιος Επιφάνιος μεσιτεύει για την ανάπαυση των ψυχών των πρώτων, συντμήσει το χρόνο ανεύρεσης των δευτέρων και χαρίζει δύναμη και υγεία στις οικογένειες τους.

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και του τεμαχίου ιερού λειψάνου, γύρω από τον ναό.

Φωτογραφίες: Χάρης Χατζηιορδάνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων