08/01/2023 08/01/2023 Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ολοκληρώθηκε η ενθρόνιση του 76ου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ. Γεωργίου Γ’ στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα της Λευκωσίας. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον ενθρονιστήριο λόγο του είπε ότι θα σταθεί αντάξιος του έργου των εθνοιερομαρτύρων προκατόχων του, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν θα σταθεί απλός θεατής των δρώμενων στα...
08 Ιανουαρίου, 2023 - 16:07
Τελευταία ενημέρωση: 08/01/2023 - 18:48

Ενθρονίσθηκε ο 76ος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεώργιος Γ’ (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ενθρονίσθηκε ο 76ος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεώργιος Γ’ (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ολοκληρώθηκε η ενθρόνιση του 76ου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ. Γεωργίου Γ’ στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα της Λευκωσίας. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον ενθρονιστήριο λόγο του είπε ότι θα σταθεί αντάξιος του έργου των εθνοιερομαρτύρων προκατόχων του, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν θα σταθεί απλός θεατής των δρώμενων στα εκκλησιαστικά και πολιτικά ζητήματα.

Ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα έλαβε τα αυτοκρατορικά του προνόμοια που έχει παραχωρήσει από το 478 ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Ζήνων.

Στην ενθρόνιση παραβρίσκεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου καθώς επίσης και οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης.

Επίσης παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, εκπρόσωποι όλων των Εκκλησιών και δογμάτων. Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου ενώ έξω από το ναό  έχει τοποθετηθεί γιγαντοοθόνη από την οποία οι πιστοί παρακολουθούν την ενθρόνιση του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα.

Το χρονικό της ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος κατήλθε στις 16.00 από την Αρχιεπισκοπή προς τον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα εν πομπή. Της πομπής θα προπορεύθηκαν οι ψάλτες, τα εξαπτέρυγα, ο σταυρός και κατά σειρά οι κληρικοί, Διάκονοι, Αρχιμανδρίτες, ηγούμενοι, Αρχιερείς, δηλαδή τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

Στον ναό έψαλλαν τα νενομισμένα τυπικά.  Ο νέος Αρχιεπίσκοπος στις 14.20 ενδύθηκε στο μέσο του ναού με τον κόκκινο μανδύα και θα του δόθηκε ένα δεύτερο εγκόλπιο με τον Ιησού να κρατά το Ευαγγέλιο, αυτό που φοράει στο στήθος μαζί με το σταυρό. Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν κατά την ανάγνωση της Πράξης της Συνόδου Ενθρονίσεως από τον Αρχιγραμματέα, και η υπογραφή από τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο Γ’ με κόκκινο μελάνι, από το ιστορικό μελανοδοχείο του Αρχιεπισκόπου Εθνομάρτυρα Κυπριανού.

Στη συνέχεια ανέβηκε στις πρώτες βαθμίδες του θρόνου και εκεί ο πρώτος τη τάξει των Μητροπολιτών, ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος  του εγχείρισε το αυτοκρατορικό σκήπτρο, το οποίο χρονολογείται από το 1869 τον προσφώνησε.

 

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Να δώσετε τον εαυτό σας στον κοινό αγώνα για προστασία της πίστης”

Με γραπτό μήνυμα που διαβάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Νικήτα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος «χαιρέτισε» την ενθρόνιση του νέου προκαθήμενου της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καλώντας τον να δώσει τον εαυτό του στην εκκλησία, «στον κοινό αγώνα για την προστασία της πίστεως στην παρούσα εποχή».

Απευθυνόμενος στον νέο Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου ως «πολυαγαπημένε και πολυτιμότατε αδελφέ και συλλείτουργε», ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο μήνυμα του επισήμανε ότι εκλαμβάνει «με βαθιά συγκίνηση και δίκαιη χαρά» την ανάδειξη του νέου Αρχιεπίσκοπου της Κύπρου.

 

Στο μήνυμά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποιεί αναφορά «με βαθιά συγκίνηση» στον τέως Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτός «έπεσε στη γη, για να δώσει πολλούς καρπούς στη Βασιλεία του Θεού».

Σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο νέος Αρχιεπίσκοπος καλείται να συνεχίσει το έργο του Χρυσοστόμου «ως Προκαθήμενος πλέον, φορέας της νίκης της Ανάστασης, γεννώντας και μαθαίνοντας τον Χριστό στις καρδιές του κλήρου και του λαού».

«Αναλαμβάνετε τους Πρωθιεραρχικούς οίακας μιας εκ των ιστορικοτέρων Εκκλησιών του κόσμου, υπέρ της οποίας η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως με στοργή αγωνίστηκε, προστάτευσε και στήριξε, όπως θα συνεχίσει να το πράττει», αναφέρει στο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος απευθυνόμενος στο νέο Αρχιεπίσκοπο προσθέτει ότι «καλείσθε και εσείς να γίνετε φορέας αυτής της Παραδόσεως, αποδεδειγμένα, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα και πράξεις, ως θεραπευτής της εκκλησιολογικά ορθής γνώμης της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να δώσετε τον εαυτό σας στην Εκκλησία, στον κοινό αγώνα για την προστασία της πίστεως στην παρούσα εποχή, καθώς αυτή κλονίζεται, όχι τόσο λόγω των διαφορετικών δογματικών πεποιθήσεων, αλλά λόγω του “νέου δόγματος” του έθνους και της καινοφανούς εκκλησιολογίας της αιρέσεως του εθνοφυλετισμού».

Στη συνέχεια σημειώνει ότι «ο αγώνας μας είναι επίμονος και σοβαρός, καθώς όσοι έχουν κοσμικά συμφέροντα από μια τέτοια αλλοίωση προβάλλουν τις κινήσεις μας ως δήθεν ανορθόδοξους και εξαπατούν τους πιστούς χριστιανούς με τρόπο εντελώς συκοφαντικό και άδικο».

«Εσείς και εμείς όμως δεν το πράττουμε αυτό. Διαπιστώσαμε ξανά το γενναιόφρον εκκλησιαστικό σας ήθος. Έχουμε την ελπίδα, ή καλύτερα την βεβαιότητα, ότι στο πρόσωπό σας βρήκαμε έναν θερμό συναντιλήπτορα», αναφέρει.

«Από την Πανάγια Πατριαρχική Εκκλησία του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του ουράνιου προστάτη μας, αποδεχόμενοι ανεπιφύλακτα την θεόπνευστη, με κανονικές ψήφους, εκλογή σας για την οποία σας συγχαίρουμε θερμά, και γράφουμε το όνομά σας στα Δίπτυχα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας ως Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου και κατασπαζόμαστε αδελφικά το πρόσωπό σας και επικαλούμαστε τη Σοφία, την Ειρήνη και την Δύναμη στην Πρωθιεραρχική σας πορεία που αρχίζει», καταλήγει.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Στη συνέχεια και ο Αρχιεπισκόπου Αθηνών  και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προσφώνησε τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναλαμβάνει τα ηνία της Εκκλησίας του Απόστολου Βαρνάβα σε μια δύσκολη συγκυρία.

Αναλυτικότερα, την πεποίθηση ότι η διακονία του Αρχιεπίσκοπου Γεώργιου θα είναι «κατά πάντα λυσιτελής και καρποφόρος» ιδιαιτέρως στα εκκλησιαστικά ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα και την ενότητα της εκκλησίας και που άπτονται του προορισμού και του νοήματος της ανθρώπινης ύπαρξης, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στον κατά την προσφώνησή του στην τελετή ενθρόνισης του.

«Αναλαμβάνετε αυτή την εκκλησιαστική ευθύνη σε μια εποχή δύσκολη σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε. «Βεβαίως, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι τα ανθρώπινα πάντοτε λιγότερο ή περισσότερο χαρακτηρίζονται από αστάθεια και ρευστότητα. Όμως η ρευστότητα του σύγχρονου πολιτισμού με την ψηφιακή του πρόοδο δεν έχει προηγούμενο», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «έχει δημιουργηθεί πλέον ένα νέο κοσμοείδωλο εντελώς εκκοσμικευμένο σε σχέση με το λεγόμενο παραδοσιακό. Το κοσμοείδωλο αυτό επηρεάζει τα πάντα και κυρίως την αντίληψή μας περί ανθρώπων».

Δεν είναι τυχαίο, σημείωσε, «ότι πολλοί υποστηρίζουν ότι πλέον εισήλθαμε στην εποχή του μετανθρώπου». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η ρευστότητα και μεταβλητότητα δεν αφήνουν ανεπηρέαστο και τον παραδοσιακό χριστιανικό τρόπο ζωής. Μια νέα διάχυτη θρησκευτικότητα διεκδικεί να εδραιωθεί, νέες συνήθειες υιοθετούνται και από τους Χριστιανούς».

Επιπλέον, πρόσθεσε, «έχετε να αντιμετωπίσετε εσείς και τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής του 1974 οι οποίες παραμένουν αθεράπευτες».

«Περπατώντας στα ίχνη των μεγάλων προκατόχων σας που τους χαρακτήριζε το γνήσιο εκκλησιαστικό ήθος και η φιλοπατρία και βασιζόμενος στη χάρη του τριαδικού Θεού πιστεύω ότι η διακονία σας θα είναι κατά πάντα λυσιτελής και καρποφόρος ιδιαιτέρως στα εκκλησιαστικά ζητήματα. Ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα και την ενότητα της εκκλησίας και που άπτονται του προορισμού και του νοήματος της ανθρώπινης ύπαρξης», σημείωσε.

«Με αυτές τις λίγες σκέψεις σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην υψηλή αποστολή σας. Άξιος», είπε καταληκτικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η συγκινητική προσφώνηση από τον Καρπασίας Χριστοφόρο

Τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου προσφώνησε εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

 

Η προσφώνηση από τον Κιτίου Νεκτάριο

Τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο προσφώνησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Νεκτάριος, αφού νωρίτερα του παρέδωσε το αυτοκρατορικό σκήπτρο.

 

Επιστολή του Πάπα ανέγνωσε ο Νούντσιο στην Κύπρο

Στην σημασία της ενότητας μεταξύ των εκκλησιών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που σημαδεύονται από την αδικία, την βία και τον πόλεμο, αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος στην τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου. Στο μήνυμά του, το οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του ο Νούντσιος στην Κύπρο, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε ειδική αναφορά στον αείμνηστο Χρυσόστομο B, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της διακονίας του, μεταξύ των πολλών ευθυνών του, «παρέμεινε προσηλωμένος με ιδιαίτερο τρόπο στην δέσμευσή του για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των εκκλησιών».

«Γνωρίζω ότι η Εξοχότητά τας θα συνεχίσει αυτή την δέσμευση για ενθάρρυνση της ενότητας όλων των μαθητών του Χριστού», σημείωσε. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είπε, «οι οποίοι σημαδεύονται από αδικία, βία και πόλεμο, είναι ολοένα και πιο σημαντικό οι Χριστιανοί να είναι αυθεντικοί μάρτυρες ενότητας, ώστε ο κόσμος να πιστέψει στο μήνυμα του Θεού για αγάπη, συμφιλίωση και ειρήνη».

Υποσχέθηκε ότι με την καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου, θα γίνει εφικτό να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας της Κύπρου και της Καθολικής Εκκλησίας «υπηρετώντας τους πιο ευάλωτους αδελφούς και αδελφές μας και υποβοηθώντας έτσι ενεργά και εποικοδομητικά το έργο της Κοινής Διεθνούς Επιτροπής για το Θεολογικό Διάλογο μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύνολό της».

Ο ενθρονιστήριος λόγος του νέου Αρχιεπισκόπου: “Η Εκκλησία δεν μπορεί να σταθεί απλός θεατής”

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, έδωσε το στίγμα του για την πορεία που θα ακολουθήσει στην Εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα. Μίλησε για την μεγάλη παρακαταθήκη που έχει λάβει από τους Προκατόχους του οι οποίοι έχουν υπάρξει και εθνομάρτυρες, όπως ο Κυπριανός, ο Λεόντιος, ο Μακάριος. Είπε ότι θα στηρίξει τους νέους και θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Σε ότι αφορά το ρόλο της Εκκλησίας, τόνισε ότι θα καταθέσεις τις απόψεις πάνω σε σύγχρονα προβλήματα όπως της βιοηθική, την τεχνολογία, τις μεταμοσχεύσεις, την κλωνοποίηση. Αναφέρθηκε στην παιδεία και στη γλώσσα και στην επίδραση που έχουν στο  έθνος. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία είναι στυλοβάτης του Έθνους και δεν απεμπολεί το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή της σε φλέγοντα ζητήματα του Κυπριακού λαού, χωρίς όμως να αναμιγνύεται στα της Πολιτείας. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος είπε ότι θα βαδίζει μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, στον ενθρονιστήριο λόγο του, «για την Κύπρο και τον Αρχιεπίσκοπό της, ο σταυρός παραμένει σταυρός μαρτυρίου, η χλαμύδα μετατρέπεται σε ράκη με τα οποία καλύπτει τις πληγές του λαού, ο ακάνθινος στέφανος καθίσταται ορατό σημείον της επαχθούς δουλείας της πατρίδας μας, κι ο κάλαμος το μέσον απ’ όπου διαβιβάζεται το όξος της πικρής δουλείας στον λαό μας».

Ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας σ’ ένα αλύτρωτο Ελληνικό μέρος, ο Μακαριότατος είπε ότι τον απασχολούν ιδιαίτερα και τα θέματα της παιδείας ως ουσιωδέστατο στοιχείο της ζωής και της επιβίωσης ενός λαού. «Δεν ζητούμε, ούτε επιχειρούμε εκβιαστικά, ποδηγέτηση της Κυβέρνησης του τόπου στα θέματα παιδείας, ούτε και σε άλλα θέματα. Δεν απεμπολούμε, όμως, το δικαίωμα να έχουμε άποψη επί των καιριοτέρων ζητημάτων του τόπου και να την εκθέτουμε ελεύθερα, όπως τέτοιο δικαίωμα έχει σήμερα και ο τελευταίος πολίτης», τόνισε σχετικά.

 

Μιλώντας επίσης για το εθνικό θέμα, είπε ότι σήμερα που κινδυνεύουμε όσο ποτέ άλλοτε από την τουρκική βουλιμία, η οποία δεν αποκρύβει τις επιδιώξεις της για κατάκτηση και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου, η Εκκλησία δεν μπορεί να σταθεί στις κερκίδες απλός θεατής.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας θα μπορεί να υπολογίζει και στη δική μας υποστήριξη στη διεκδίκηση των δικαίων του λαού μας και στην απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας. Δεν θα διστάσουμε, όμως, να επισημάνουμε και να ελέγξουμε κάθε τυχόν εκτροπή και θα αγωνιστούμε να αποτρέψουμε λύσεις που θα θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή μας στην πατρογονική γη», υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ότι η Εκκλησία θα συμβάλει ενεργά, ερχόμενη σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου, ενώ έκανε έκκληση για ενεργοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδος – Κύπρου, κάτι που όπως είπε θα ικανοποιήσει το αίσθημα ασφαλείας του λαού, θα αποτρέψει νέες επεκτατικές κινήσεις της Τουρκίας και θα συντηρήσει και θα εμπεδώσει τον πόθο της απελευθέρωσης.

Στη συνέχεια αναγνώσθηκε η φήμη από το Διάκονο, και εψάλλει η φήμη του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Μετά το πέρας της Τελετής Ενθρόνισης, ο 76ος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, δέχθηκε συγχαρητήρια στο Μέγα Συνοδικό, ενώ το βράδυ παρέθεσε στη Λευκωσία δείπνο στους επίσημους προσκεκλημένους και αντιπροσώπους.

Ποιοι παραβρέθηκαν

Στην τελετή ενθρόνισης παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Επίσης, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων, της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, της Εκκλησίας της Αλβανίας, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, της Εκκλησίας του Όρους Σινά κ.α.

Παρόντες στην τελετή είναι και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας κ. Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός κ. Άγγελος Συρίγος καθώς και εκπρόσωποι άλλων δογμάτων.

Η απουσία του Μόρφου

Την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023 το βράδυ με ανακοίνωση της, η Μητρόπολη Μόρφου γνωστοποίησε ότι ο Μητροπολίτης Μόρφου δε θα παραστεί στὴν ἐνθρόνιση τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου, μεταφέροντας ευχές στο νέο Αρχιεπίσκοπο για «καλή στερέωση» στα καθήκοντά του.

Ποιος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Ο Πάφου Γεώργιος γεννήθηκε στην Αθηαίνου στις 25 Μαΐου 1949. Το 1967 αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνασίο. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιον Αθηνών (1968-1972) καθώς επίσης και θεολογία (1976-1980). Στη συνέχεια μετεκπαιδεύθηκε στην Αγγλία στους πιο πάνω τομείς.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1984 χειροτονήθηκε διάκονος από τον χωρεπισκόπο Σαλαμίνος Βαρνάβα και στις 17 Μαρτίου 1985 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και προεχειρίσθη σε αρχιμανδρίτη από τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄. Το 1994 ανέλαβε καθήκοντα γραμματέως της Ιεράς Συνόδου.

Παράλληλα, με τα πιο πάνω καθήκοντά του εργάστηκε και ως καθηγητής της χημείας σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Το 1993 προήχθη σε Βοηθό Διευθυντή.

Με αφορμή τη σύλληψη και κακοποίησή του από τα τουρκικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης, το 1989, κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης διά της υπ’ αριθμόν 507/3.2.94 απόφασής του καταδίκασε, για πρώτη φορά, την Τουρκία για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.

Στις 24 Απριλίου 1996 εξελέγη από την Ιερά Συνόδου Χωρεπίσκοπος Αρσινόης και στις 26 Μαΐου 1996 χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2006 εξελέγη παμψηφεί από την εκλογική συνέλευση, που συνήλθε ειδικά για τον σκοπό αυτό, Μητροπολίτης Πάφου και την επομένη εγκαθιδρύθηκε στην έδρα του.

Εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου στους διαλόγους με τους Λουθηρανούς και τις Μεταρρυθμισμένες εκκλησίες. Είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής Βιοηθικής και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου.

Το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου

Η Εκκλησία της Κύπρου είναι η πρώτη από τις δεκαπέντε Αυτοκέφαλες Εκκλησίες που συναποτελούν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Είναι η μοναδική αρχαία Αυτοκέφαλη Εκκλησία από το 431 μ.Χ. και έτσι η πρώτη στην τάξη μετά τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία. Πρώτος Επίσκοπος, ιδρυτής και προστάτης υπήρξε ο Απόστολος Βαρνάβας του οποίου η μνήμη εορτάζεται την 11η Ιουνίου. Σημερινός 76ος προκαθήμενός της είναι ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεώργιος Γ΄, που εξελέγη στις 24 Δεκεμβρίου 2022.

Αυτοκέφαλο 

Το Αυτοκέφαλό της επιβεβαιώθηκε από την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου (431 μ.Χ.), με τον 8ο κανόνα της. «…Έξουσι το ανεπηρέαστον και αβίαστον οι των αγίων Εκκλησιών, των κατά την Κύπρον, προεστώτες, κατά τους Κανόνας των οσίων Πατέρων, και την αρχαίαν συνήθειαν, δι΄ εαυτών τας χειροτονίας των ευλαβεστάτων Επισκόπων ποιούμενοι…»

Προνόμια

Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ζήνων παραχώρησε το 478 στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τρία αυτοκρατορικά προνόμια που έχει ως σήμερα:

  • να υπογράφει διά κινναβάρεως (με κόκκινο μελάνι),
  • να φέρει πορφυρούν μανδύα κατά τις ακολουθίες και
  • να κρατεί Αυτοκρατορικό Σκήπτρο αντί της Ποιμαντορικής Ράβδου.

Αυτό έγινε όταν ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Ανθέμιος προσέφερε στον Αυτοκράτορα το αντίγραφο του Ευαγγελίου του Ματθαιου, που βρέθηκε πάνω στο στήθος του Λειψάνου του Αποστόλου Βαρνάβα, το οποίο βρήκε ο Αρχιεπίσκοπος στον τάφο του Αποστόλου κατόπιν οράματος.

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας, στο Θέμα της οποίας πολιτικά υπαγόταν η Κύπρος, επεδίωξε να καταργήσει το Αυτοκέφαλό της, οι Κύπριοι αρχιερείς κατήγγειλαν την επέμβαση στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο, που συνήλθε το 431 μ.Χ. στην Έφεσο. Η Οικουμενική αυτή Σύνοδος κατοχύρωσε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου με τον 8ο κανόνα της. Το 478 μ.Χ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Ανθέμιος κατόπιν οράματος βρήκε τον τάφο και το λείψανο του Αποστόλου Βαρνάβα, στο στήθος του οποίου υπήρχε αντίγραφο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου.

 

Γιατί ονομάζεται Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστιανής και Πάσης Κύπρου

Γύρω στον 7ο με 9ο αιώνα, έγιναν διάφορες αραβικές επιδρομές στο νησί οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν κάποιες Επισκοπές. Για να προστατευτεί ο λαός της Κύπρου, ο τότε Αρχιεπίσκοπος με την βοήθεια του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Β΄ του Ρινότμητου, μερίμνησε ώστε να μεταφερθούν οι πιστοί στην περιοχή της Κυζίκου κοντά στον Ελλήσποντο μέχρι που σταμάτησαν οι επιδρομές και τότε το νησί ήταν ασφαλές, οπόταν και γύρισε ο λαός πίσω το 698 μ.Χ.

Η νέα «χώρα» που έζησαν οι Κύπριοι ονομάστηκε Νέα Ιουστινιανή προς τιμήν του Αυτοκράτορος που συνέβαλε στην ασφάλειά τους και υπήρξε η νέα έδρα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου – η οποία αναγνωρίστηκε με τον 39ο κανόνα της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου το 691 μ.Χ. Έκτοτε, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, φέρει τον τίτλο: Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου.

Τα προνόμια του Αρχιεπισκόπου

Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου έχει την ευθύνη της διαποίμανσης της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας. Κατά τους Ιερούς Κανόνες, είναι ο Πρώτος της Εκκλησίας της Κύπρου και απολαμβάνει τα προνόμια που ανήκουν στον Πρώτο, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και την εκκλησιαστική παράδοση, καθώς και των, κατά την τοπική εκκλησιαστική παράδοση, αρχαίων προνομίων του, τελετουργικής και εθιμοτυπικής φύσης.

Στα δικαιώματα του Αρχιεπισκόπου ανήκουν ειδικότερα τα εξής:

  • Συγκαλεί την Ιερά Σύνοδο και προεδρεύει αυτής και διατηρεί την ενότητα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου.
  • Μνημονεύεται κατά τη Θεία Λειτουργία από τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κύπρου και τους Επισκόπους, καθώς και κατά τις ιεροπραξίες στις Σταυροπηγιακές Μονές.
  • Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου και αποτελεί το σύνδεσμο στις σχέσεις της με τις λοιπές Ορθόδοξες Εκκλησίες, καλλιεργεί τις σχέσεις με τους Προκαθημένους των Ορθόδοξων Εκκλησιών και διατηρεί την εκκλησιαστική κοινωνία με αυτούς.
  • Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στις σχέσεις της με τις Ετερόδοξες Εκκλησίες και Ομολογίες και τα λοιπά θρησκεύματα.
  • Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στις σχέσεις της με την Πολιτεία.
  • Αναλαμβάνει, ως Τοποτηρητής, την προσωρινή διοίκηση Μητροπολιτικών Θρόνων, που έχουν κενωθεί, την οποία μπορεί να αναθέσει σε Έξαρχό του.
  • Απευθύνει, κατά τις Εορτές της Αναστάσεως και των Χριστουγέννων, εγκυκλίους σε όλη την Εκκλησία της Κύπρου, και έχει το δικαίωμα να δώσει εντολή για ανάγνωσή τους στους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Κύπρου.
  • Προΐσταται των χειροτονιών των Αρχιερέων ή παρέχει εντολή προς τούτο, σε άλλον Αρχιερέα.
  • Ιερουργεί σε όλη την Κύπρο, με απλή ανακοίνωση στον οικείο Αρχιερέα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων