02/06/2022 02/06/2022 Γράφει ο π. Μάρκος Μπονιφατιούκ (Βονιφατίου) Στις 21 Μαΐου η κοινότητα του Ζγοζέλετς γιόρτασε τη μνήμη των επουράνιων προστατών της, των αγίων ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Η ημέρα αυτή ήταν επίσης η 20ή επέτειος της ύπαρξης του υπάρχοντος ενοριακού ναού. Πριν από είκοσι χρόνια, χάρη στην αφοσίωση του Αρχιεπισκόπου Ιερεμία, του πατέρα Βασίλειου Σαβτσουκ (Σαββάτη),...
02 Ιουνίου, 2022 - 9:23
Τελευταία ενημέρωση: 02/06/2022 - 9:43

20ή επέτειος της Ορθόδοξης εκκλησίας που χτίζεται από Έλληνες

Διαδώστε:
20ή επέτειος της Ορθόδοξης εκκλησίας που χτίζεται από Έλληνες

Γράφει ο π. Μάρκος Μπονιφατιούκ (Βονιφατίου)

Στις 21 Μαΐου η κοινότητα του Ζγοζέλετς γιόρτασε τη μνήμη των επουράνιων προστατών της, των αγίων ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Η ημέρα αυτή ήταν επίσης η 20ή επέτειος της ύπαρξης του υπάρχοντος ενοριακού ναού. Πριν από είκοσι χρόνια, χάρη στην αφοσίωση του Αρχιεπισκόπου Ιερεμία, του πατέρα Βασίλειου Σαβτσουκ (Σαββάτη), εφημέριου της ενορίας της Γιελενια Γκουρα , και των Ελλήνων του Ζγοζέλετς, ανεγέρθηκε μια μικρή εκκλησία.

Για άλλη μια φορά, μετά από σχεδόν έναν αιώνα, η ορθόδοξη ζωή αναβίωσε στην πόλη του ποταμού Νίσα (μέχρι το 1923 υπήρχε ελληνορθόδοξη εκκλησία στο σημερινό Ζγοζέλετς και στη συνέχεια στο Görlitz). Η ενορία,
παρά τις διάφορες πολιτικές αναταραχές στον κόσμο σήμερα, ενώνει Πολωνούς, Έλληνες, Ουκρανούς, Ρώσους, Σέρβους, Βουλγάρους, Γεωργιανούς, Λευκορώσους, Μολδαβούς, Γερμανούς, Σλοβάκους, Τσέχους και Ολλανδούς. Οι φετινοί εορτασμοί ήταν ιδιαίτεροι.

Για πρώτη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Βρότσλαβ και Στέτσιν κ. Γεώργιος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στον νεόδμητο κάτω ναό. Τον συνόδευαν ιερείς από την Πολωνία και την Τσεχία.
Της εορταστικής λειτουργίας προηγήθηκε η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου από εκπροσώπους του ενοριακού συμβουλίου και τον εφημέριο του Ζγοζέλετς.

Κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Γεώργιος υπενθύμισε στους συγκεντρωμένους τους προστάτες αγίους της εκκλησίας, τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο και τη μητέρα του τη βασίλισσα Ελένη. Μιλώντας για τον Άγιο Αυτοκράτορα, τη σοφία της διακυβέρνησής του και την ευθύνη του για τους υπηκόους του, την αντιπαρέβαλε με τη διακυβέρνηση των σύγχρονων ηγεμόνων. Αναφέρθηκε στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, στα τρομερά θύματα και στον πόνο όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά και των ζώων και όλης της φύσης. Ένας παράξενος και ακατανόητος πόλεμος.

Στις συγκεντρωμένες μητέρες με τα παιδιά τους, πρόσφυγες από την Ουκρανία, απηύθυνε έναν παρήγορο λόγο ότι η Μεγάλη Παρασκευή πάντα τελειώνει και ακολουθεί το Πάσχα. Στους Έλληνες της περιοχής μίλησε στη
μητρική τους γλώσσα. Μίλησε για τις δυσκολίες της ανέγερσης του ναού, τους δεσμούς της ενορίας με την Ελλάδα και αναφέρθηκε στον μακαριστό προϊστάμενο της μονής Παρακλήτου στην Αττική, π. Αρχιμανδρίτη Τιμόθεο
(Σακκά). Μίλησε για την ελπίδα του να χτίσει μια ορθόδοξη εκκλησία στα σύνορα της Πολωνίας και της Γερμανίας, η οποία με τη βυζαντινή, ελληνική της εμφάνιση θα συγκεντρώνει τους πιστούς και θα μαρτυρά την ιερότητα της Ορθοδοξίας.

Η χορωδία της ενορίας υπό τη διεύθυνση του Ορέστη Κουρόπκα κόσμησε τη λειτουργία, γεμίζοντας τον απλό, λιτό εσωτερικό χώρο με τη λεπτότητα της ορθόδοξης προσευχής. Μετά από μια σύντομη δοξολογία, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Γεώργιος απηύθυνε ευχαριστήριο λόγο στους συγκεντρωμένους.

Ευχαρίστησε τον ποιμένα, την οικογένειά του και τους πιστούς της ενορίας για τις προσπάθειές τους να οικοδομήσουν την Ορθοδοξία στα δυτικότερα μέρη της Πολωνίας. Δήλωσε την ελπίδα να ολοκληρωθεί η κατασκευή της εκκλησίας παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες. Εξέφρασε τη συμπάθειά του προς την ενορία για τη διάρρηξη και την κλοπή που σημειώθηκε τέσσερις ημέρες πριν από τη γιορτή.

Τον Αρχιεπίσκοπο, τους ιερείς, τον μαέστρο, τη χορωδία, τους ενορίτες και τους προσκεκλημένους ευχαρίστησε με σύντομο χαιρετισμό ο π. Μάρκος Μπονιφατιούκ (Βονιφατίου). Μετά τη θεία λειτουργία, οι ενορίτες ετοίμασαν αναψυκτικά για όλους τους συμμετέχοντες στην πλατεία της εκκλησίας. Σε μια χαρούμενη, πνευματική ατμόσφαιρα για πολλές ώρες όλοι απόλαυσαν αυτή την υπέροχη ημέρα με την ευκαιρία να συνομιλήσουν απευθείας με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Γεώργιο, καθώς και με τους κληρικούς που ήρθαν στη γιορτή.

Ήταν μια ευλογημένη στιγμή για όλους όσοι συγκεντρώθηκαν, ανεξάρτητα από τη χώρα από την οποία προέρχονταν ή τη γλώσσα που μιλούσαν. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον Νίκο Ρουσσκέτο, πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων της Πολωνίας “ΔΕΛΤΑ”, που εδρεύει στο Ζγοζέλετς, και στην Πολωνική Εθνική Πυροσβεστική Υπηρεσία από το Ζγοζέλετς, χωρίς την οποία το υπαίθριο γεύμα δεν θα είχε πραγματοποιηθεί. Όλοι όσοι μπορούν να δουν τις δυσκολίες της μικρής μας ενορίας και την πρόοδο των εργασιών μπορούν να βοηθήσουν να ολοκληρωθεί η κατασκευή του ορθόδοξου ναού στο Zgorzelec με δωρεές στον λογαριασμό της ενορίας.

Κάθε ακόμη και μικρή δωρεά θα φέρει τη στιγμή της ολοκλήρωσης πιο κοντά. Σας ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας και σας διαβεβαιώνουμε για τις προσευχές μας για τους ιδρυτές. Στην Πολωνία, η ανέγερση νέων εκκλησιών
πραγματοποιείται αποκλειστικά με τις προσπάθειες των πιστών χωρίς τη βοήθεια των κρατικών φορέων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων