05/04/2023 05/04/2023 Κατά την Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας της εαρινής περιόδου συζητήθηκαν χθες διάφορα εσωτερικά ζητήματα καθώς και θέματα εξωτερικών υποθέσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Εκκλησία της Πολωνίας, αναγνώσθηκαν οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αναστολή καθαίρεσης κληρικών καθώς και οι πρόσφατες αναγραφές Αγίων στις Αγιολογικές Δέλτους από...
05 Απριλίου, 2023 - 14:35
Τελευταία ενημέρωση: 05/04/2023 - 14:53

Εκκλησία της Πολωνίας: Πανορθόδοξα θέματα απασχόλησαν την Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων

Διαδώστε:
Εκκλησία της Πολωνίας: Πανορθόδοξα θέματα απασχόλησαν την Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων

Κατά την Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας της εαρινής περιόδου συζητήθηκαν χθες διάφορα εσωτερικά ζητήματα καθώς και θέματα εξωτερικών υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Εκκλησία της Πολωνίας, αναγνώσθηκαν οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αναστολή καθαίρεσης κληρικών καθώς και οι πρόσφατες αναγραφές Αγίων στις Αγιολογικές Δέλτους από την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ως προς τα εξωτερικά θέματα αναγνώστηκαν, επίσης, η επιστολή του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου για την τρέχουσα κατάσταση στο Πατριαρχείο και η επιστολή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων καθηκόντων του.

Διαβάστηκε ακόμη η επιστολή του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου σχετικά με την αποκατάσταση της ευχαριστιακής σχέσης με την Εκκλησία των Σκοπίων, την οποία αν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο την αναγνωρίζει με την ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, η Εκκλησία της Πολωνίας την αναγνωρίζει με την ονομασία “Μακεδονική Εκκλησία” και την δέχεται επίσημα πλέον σε ευχαριστιακή κοινωνία.  αποκατάσταση της ευχαριστιακής σχέσης μαζί της. Τέλος, αναγνώστηκε η επιστολή του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ για τη διοργάνωση της 7ης Διεθνούς Συνάντησης Ορθοδόξων Νέων στην Τιμισοάρα στις 31 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου 2023.

Επίσης, αναγνώσθηκε η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου για το Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο που θα λάβει χώρα στις 11-15 Οκτωβρίου 2023 στην Αθήνα.

Το ουκρανικό ζήτημα και ο κίνδυνος διχασμού

Αξιολογήθηκε η σημερινή κατάσταση της Ορθοδοξίας συνολικά αλλά και στην Πολωνία. Συγκεκριμένα, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων εξέφρασαν τη λύπη τους για τη διαίρεση της παγκόσμιας Ορθοδοξίας, που εντάθηκε από την τρέχουσα κατάσταση της εν Ουκρανία Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ακόμη, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου, η Ιερά Σύνοδος διατηρεί τη θέση της για τη σύγκληση σύσκεψης των ιεραρχών των τοπικών Εκκλησιών για την εξάλειψη των διχασμών. Εξαιτίας “της καταστροφικής πραγματικότητας της εκκλησίας στην Ουκρανία, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων υποστηρίζει όλα τα προηγούμενα ψηφίσματα”.

Τα fake news που στοχοποιούν την Εκκλησία της Πολωνίας

Αναφερόμενος σε διάφορες συνεντεύξεις, δηλώσεις, άρθρα κ.λπ. που κυκλοφόρησαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Πολωνίας σχετικά με την εν Πολωνία Ορθόδοξη Εκκλησία, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων αναφέρει ότι “πρόκειται για μια αποσταθεροποιητική δραστηριότητα, με στόχο την περιθωριοποίηση και την υποβάθμιση της εκκλησιαστικής ζωής, που εξυπηρετεί την αποδυνάμωση της Ορθοδοξίας και την αποθάρρυνση των πολιτών από τη συμμετοχή στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. Αυτές οι πληροφορίες είναι σκόπιμες και κακόβουλες, εξωπραγματικές και ψευδείς”, αναφέρει το ανακοινωθέν. 

Έκκληση για ενότητα

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων κάνει “έκκληση για ενότητα και προσευχή, γιατί μόνο αυτό μπορεί να προστατεύσει το εκκλησιαστικό σώμα από τις επιθετικές δραστηριότητες του εκκοσμικευμένου κόσμου”.

Άλλα τρέχοντα θέματα

Επιπλέον συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση των οικουμενικών σχέσεων και σημειώθηκε ότι “ο οικουμενισμός αυτή τη στιγμή βιώνει μεγάλες δοκιμασίες”. Συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με τις δραστηριότητες της Ομάδας Υποθέσεων Νεολαίας, καθώς και του Κοινωνικού Ταμείου.

Σε σχέση με την 100ή επέτειο της αυτοκεφαλίας της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας το 2024, διορίστηκε μια επιτροπή για την ανάπτυξη ενός προγράμματος εορτασμών οι οποίοι θα εγκαινιαστούν με τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στον Ιερό Ναό Αγίας  Σοφίας στη Βαρσοβία στις 14 Μαΐου 2023.

Φωτογραφία orthodox.pl (διάκονος Igor Kutovyi)

Με πληροφορίες από orthodox.pl ( π. mitrate Jerzy Doroszkiewicz)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων