25/05/2022 25/05/2022 Πανηγυρικά τιμήθηκε η μνήμη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στο ακαδημαϊκό παρεκκλήσιο που είναι αφιερωμένο στους Φωτιστές των Σλάβων και βρίσκεται στο Κέντρο Ορθοδόξου Πολιτισμού στη Βαρσοβία. Των ιερών ακολουθιών προεξήρχε ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας με τη συμμετοχή κληρικών της Εκκλησίας της Πολωνίας. Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, 24 Μαϊου...
25 Μαΐου, 2022 - 14:31
Τελευταία ενημέρωση: 25/05/2022 - 14:32

Η εορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Βαρσοβία

Διαδώστε:
Η εορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Βαρσοβία

Πανηγυρικά τιμήθηκε η μνήμη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στο ακαδημαϊκό παρεκκλήσιο που είναι αφιερωμένο στους Φωτιστές των Σλάβων και βρίσκεται στο Κέντρο Ορθοδόξου Πολιτισμού στη Βαρσοβία.

Των ιερών ακολουθιών προεξήρχε ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας με τη συμμετοχή κληρικών της Εκκλησίας της Πολωνίας. Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, 24 Μαϊου (με το παλαιό εορτολόγιο) κατά την Θεία Λειτουργία το θείο λόγο κήρυξε ο π. Αδάμ Μάγκρουκ ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο και τη δράση των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και τη διάδοση του Ευαγγελίου και στη χώρας.

Απευθυνόμενος προς τους πιστούς στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Προκαθήμενος της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας στάθηκε αρχικά στη  σημασία της εκκλησιαστικής σλαβικής γλώσσας στην τοπική λειτουργική παράδοση. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη δράση των Αγίων Θεσσαλονικέων Αδελφών στην ιστορία των σλαβικών εδαφών, με ιδιαίτερη έμφαση στη σημερινή επικράτεια της Πολωνίας. Υπενθύμισε ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο πληθυσμός της περιοχής Βιστούλα έμαθε για την επιστήμη και το αλφάβητο χάρη στην αποστολή των αγίων αδελφών και των μαθητών τους.

Επίσης, ο Μακαριώτατος κ.κ. Σάββας εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στο κτίριο που με πολύ κόπο επέστρεψε στον νόμιμο ιδιοκτήτη του. “Στον τόπο όπου οι πρόγονοί μας, μεταξύ των οποίων και εξέχουσες προσωπικότητες της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εόρτασαν την Θεία Λειτουργία, τώρα οι συνεχιστές και οι διάδοχοί τους μπορούν να ακολουθήσουν τον δρόμο των προγόνων τους, διεισδύοντας και ανακαλύπτοντας την ορθόδοξη παράδοση και τον πολιτισμό”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων