19/07/2022 19/07/2022 Με την παρουσία του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα ξεκίνησε επίσημα σήμερα στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σούπρασλ της Πολωνίας η Διεθνής Συνάντηση Ορθοδόξων Νέων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή 25 Ιουλίου.  Του Νικόλαου Ζαΐμη  Με γενικό σύνθημα τη ρήση από το Κατά Ιωάννης Ευαγγέλιο “ἀλλ᾿ ἐγὼ ἐξελεξάμην ὑμᾶς,...
19 Ιουλίου, 2022 - 14:55
Τελευταία ενημέρωση: 19/07/2022 - 14:58

Η “καρδιά” της Ορθόδοξης Νεολαίας χτυπά στην Πολωνία με παρουσία από 17 χώρες

Διαδώστε:
Η “καρδιά” της Ορθόδοξης Νεολαίας χτυπά στην Πολωνία με παρουσία από 17 χώρες

Με την παρουσία του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα ξεκίνησε επίσημα σήμερα στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σούπρασλ της Πολωνίας η Διεθνής Συνάντηση Ορθοδόξων Νέων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή 25 Ιουλίου. 

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Με γενικό σύνθημα τη ρήση από το Κατά Ιωάννης Ευαγγέλιο “ἀλλ᾿ ἐγὼ ἐξελεξάμην ὑμᾶς, καὶ ἔθηκα ὑμᾶς ἵνα ὑμεῖς ὑπάγητε καὶ καρπὸν φέρητε” (15, 16) στη συνάντηση συμμετέχουν 90 νέοι και νέες από 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένης μεγάλης εκπροσώπησης  από την Εκκλησία της Πολωνία.

Πρόκειται για μια ετήσια διοργάνωση, κατά την οποία λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις με σκοπό την γνωριμία αλλά και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ορθοδόξων νέων από όλο τον κόσμο.

Η επιλογή του τόπου όπου διεξάγεται η Συνάντηση δεν έγινε τυχαία από την διοργανώτρια Εκκλησία της Πολωνίας. Πρόκειται για ένα από τα ιστορικά Ορθόδοξα μοναστήρια της χώρας όπου υπέστη σκληρές δοκιμασίες σε περιόδους διωγμών. Τους τελευταίους μήνες η Μονή Σούπρασλ φιλοξενεί πρόσφυγες από τη δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο Ουκρανία.

Αναγκαιότητα η συνεργασία των Ορθοδόξων Χριστιανών

Η επίσημη έναρξη της Συνάντησης ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης, 19 Ιουλίου, με την ευλογία του Προκαθημένου της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας κ.κ. Σάββα.

Ο Μακριώτατος κατά την ομιλία του απευθύνθηκε στους νέους, τονίζοντας ότι βρίσκονται σε ένα μοναδικό μέρος, το οποίο αποτελεί σαφές σημάδι της ζωτικότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Πολωνία ενώ παράλληλα αποτελεί και μάρτυρα της ιστορίας της σε περιόδους διωγμών. Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας προέτρεψε τους παριστάμενους νέους να κατανοήσουν τη σημασία και να επιμείνουν δυναμική στην ανάγκη της διεθνούς συνεργασίας των Ορθοδόξων Χριστιανών από όλες τις χώρες και τις ηπείρους.

Τόνισε ακόμη τη σπουδαιότητα της ανοικοδόμησης του μοναστηριού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες οι οποίες αναδεικνύουν τον τόπο.

Οι νέοι βρήκαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα στον Μακαριώτατο  για τα ζητήματα που τους απασχολούν σχετικά με την τύχη της Εκκλησίας στην Πολωνία, τη λειτουργική ζωή και τη θεολογία. Ο ίδιος με προθυμία απάντησε στα εξαντλητικά από πλευράς θεματολογίας ερωτήματα των νέων, δείχνοντάς τους το μεγάλο ενδιαφέρον για τα ποιμαντικά ζητήματα.

Πλούσια θεματολογία

Σε ειδικές συνεδρίες τις μέρες που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν την ιεραποστολή, την προσευχή, τη διάδοση του ευαγγελικού μηνύματος σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον.

Στις δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονται επισκέψεις σε ναούς, μονές και ιστορικά μνημεία της περιοχής.  Η κορύφωση της συνάντησης αναμένεται να γίνει την Κυριακή 25 Ιουλίου με την τέλεση Θείας Λειτουργίας στο καθολικό της Μονής.

Την όλη οργάνωση της φιλοξενίας της Διεθνούς Συνάντησης Ορθοδόξων Νέων έχει αναλάβει εδώ και δύο χρόνια ο Αρχιδιάκονος π. Ιωσήφ Ματούσιακ ο οποίος είναι και ο κεντρικός συντονιστής της.

Πληροφορίες: orthodox.pl/ Φωτογραφίες: Grzegorz Garbuz – Jaroslaw Charkiewicz

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων