12/03/2021 13/03/2021 “Η κύρια έννοια της νηστείας είναι η ανύψωση της ψυχής πάνω από το σώμα”, αναφέρει ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας στο μήνυμα του, ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και τονίζει την μεγάλη πνευματική σημασία αυτής της περιόδου. Αρχικά, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας σημειώνει: “Για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, σε...
12 Μαρτίου, 2021 - 18:02
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2021 - 1:14

“Η νηστεία είναι η ανύψωση της ψυχής πάνω από το σώμα”

Διαδώστε:
“Η νηστεία είναι η ανύψωση της ψυχής πάνω από το σώμα”

“Η κύρια έννοια της νηστείας είναι η ανύψωση της ψυχής πάνω από το σώμα”, αναφέρει ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας στο μήνυμα του, ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και τονίζει την μεγάλη πνευματική σημασία αυτής της περιόδου.

Αρχικά, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας σημειώνει:

“Για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, γεμάτες από πνευματικές απογοητεύσεις, πειρασμούς και κάθε είδους περιορισμούς, η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή έχει μεγάλη πνευματική σημασία. Είναι μια περίοδος εντατικής προσευχής και αγώνα για εξαγνισμό, τα οποία δίνουν στον άνθρωπο νέα δύναμη για να αντιμετωπίσει τους πειρασμούς της εποχής μας. Η κύρια έννοια της νηστείας είναι η ανύψωση της ψυχής πάνω από το σώμα, η μετάνοια για τις αμαρτίες μας, η απόφαση να μην τις διαπράττουμε πλέον και να βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας μέσα από τα μάτια ενός πνευματικά εξαγνισμένου ανθρώπου. Ο πνευματικά υγιής άνθρωπος αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα γύρω του μέσα από τα μάτια της ψυχής και την αξιολογεί με συνείδηση πίστης και καθαρή καρδιά”.

Στην συνέχεια, εκφράζει τον προβληματισμό του για την “καταστροφική μετάλλαξη”  – όπως επισημαίνει – των αξιών του σύγχρονου ανθρώπου.

“Ποτέ άλλοτε ο άνθρωπος δεν ήταν τόσο βυθισμένος στον υλικό κόσμο, όσο είναι σήμερα. Ποτέ άλλοτε ο άνθρωπος δεν ήταν τόσο αδύναμος και άδειος πνευματικά, όσο είναι σήμερα. Ποιός είναι ο λόγος γι’ αυτό; – διερωτόμαστε. Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ένας από τους κύριους είναι η καταστροφική μετάλλαξη των αξιών. Ο σύγχρονος άνθρωπος, αντί να υπηρετεί το πνεύμα, υπηρετεί τις ορέξεις της σάρκας. Αυτός είναι ο λόγος που η ανομία έχει πολλαπλασιαστεί και η αγάπη έχει σβήσει. Ο άνθρωπος, έχοντας χάσει την ικανότητα να αγαπά, έχασε την εσωτερική του δύναμη και μετατράπηκε σε παιχνίδι στα χέρια των παθών του και όλων των ειδών των κακών δυνάμεων που τον κατέλαβαν. Η εικόνα της σατανικής δύναμης δεν καλύπτεται πλέον.”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για την σημασία της μετάνοιας επισημαίνοντας ότι: “Η πίστη μας στον Χριστό ενισχύεται κατά την διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής μέσω της ταπεινοφροσύνης και της μετάνοιας. Σύμφωνα με τον λόγο του Ιησού Χριστού, ο Σατανάς απομακρύνεται με “προσευχή και νηστεία”. H νηστεία εξαγνίζει το ανθρώπινο πνεύμα και αποκαθιστά την πνευματική δύναμη έναντι των αδυναμιών της σάρκας. Το ανθρώπινο πνεύμα δημιουργήθηκε από τον Δημιουργό, όχι για να υπηρετήσει την σάρκα και τον έξω κόσμο, αλλά για να κληρονομήσει την αιώνια Βασιλεία.” και υπογραμμίζει ότι: “Η μετάνοια μεταδίδει χαρά διότι δίνεται άφεση αμαρτιών στον μετανοούντα αλλά και την ελπίδα οτι η υγιής πνευματική ζωή θα συνεχιστεί. Η καθαρή συνείδηση βλέπει το καλό. Όταν η ψυχή αγαπάει τον Χριστό, συγχωρείται. Όταν ενωνόμαστε με τον Χριστό μέσω της μετανοίας, ο Χριστός θα είναι μαζί μας και καμία κακή δύναμη δεν μπορεί να μας βλάψει. Αυτός ειναι ο τρόπος για τον σύγχρονο Ορθόδοξο να πολεμήσει το κακό.”

 

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων