25/02/2023 25/02/2023 Με γραπτό του μήνυμα ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας αναφέρθηκε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Μεταξύ άλλων έκανε έκκληση για συγχώρεση και μετάνοια, ενώ τόνισε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος υπηρετεί τη σάρκα και τις επιθυμίες του διότι είναι αδύναμος και πνευματικά κενός. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι «Στην περίπλοκη εποχή μας, αυτή είναι...
25 Φεβρουαρίου, 2023 - 9:25
Τελευταία ενημέρωση: 25/02/2023 - 9:28

Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Με γραπτό του μήνυμα ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας αναφέρθηκε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Μεταξύ άλλων έκανε έκκληση για συγχώρεση και μετάνοια, ενώ τόνισε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος υπηρετεί τη σάρκα και τις επιθυμίες του διότι είναι αδύναμος και πνευματικά κενός.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Στην περίπλοκη εποχή μας, αυτή είναι η ιερότερη περίοδος του εκκλησιαστικού έτους, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ορθόδοξο πιστό. Είναι καιρός για πνευματική εργασία, νηστεία και μετάνοια, η οποία αποτελεί τη μητέρα των αρετών», είπε στην αρχή του μηνύματός του.

Αναφερόμενος στη νηστεία, υπογράμμισε: «Η νηστεία είναι μια μεγάλη, ιερή πράξη στη ζωή του ανθρώπου, που υπηρετεί την ευσέβεια και τη σωτηρία του. Η σωματική νηστεία απαιτεί και πνευματική νηστεία.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία προτρέπει να νηστεύουμε σωματικά και πνευματικά, καθώς και να είμαστε ελεήμονες. Πάντα και παντού η νηστεία ήταν απαραίτητη για τον άνθρωπο, γιατί ήταν σκλαβωμένος από τη δύναμη του κακού, ευαρεστώντας τη σάρκα του και υψωνόταν ενάντια στο πνεύμα του».

Πνευματικά κενός ο σύγχρονος άνθρωπος

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος, έθεσε το ζήτημα της αποδυνάμωσης των πνευματικών αρετών του σύγχρονου ανθρώπου:

«Το κακό δεν κατάφερε ποτέ να καταλάβει τον άνθρωπο τόσο ολοκληρωτικά όσο σήμερα . Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει απομακρυνθεί από τον Θεό και ξέχασε ότι Εκείνος είναι ο Σωτήρας και η πηγή κάθε καλού. Ποτέ άλλοτε ο άνθρωπος δεν ήταν τόσο αδύναμος και πνευματικά κενός όσο σήμερα.

Τίθεται το ερώτημα: ποιος είναι ο λόγος για αυτό; Υπάρχουν πολλοί λόγοι, αλλά ο κυριότερος είναι η αποδυνάμωση των πνευματικών αρετών. Σήμερα, αντί να υπηρετούν το πνεύμα, οι άνθρωποι υπηρετούν τη σάρκα και τις επιθυμίες. Και η εξυπηρέτηση των πόθων της σάρκας υπήρξε πηγή ανομίας σε όλη την ανθρώπινη ιστορία.

Αυτό που χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος είναι μια σταθερή, και ακλόνητη πίστη. Σήμερα, εμείς οι Ορθόδοξοι πρέπει να είμαστε πιστοί σε όλα μέχρι τέλους: και στα μεγάλα και στα μικρά. Πιστοί στον Σωτήρα μας Χριστό και στην Εκκλησία τους.

Το κακό μπορούμε να το διώξουμε με τη νηστεία, την προσευχή και την ακλόνητη πίστη. Η νηστεία βοηθά στην ανάπτυξη αυτών των αρετών, καθαρίζει το πνεύμα του ανθρώπου έτσι ώστε το φως της Αγίας Σαρακοστής να φωτίσει το σκοτάδι της ψυχής του».

Η μετάνοια αποτελεί πνευματική δύναμη

Επιπλέον, ο Μακαριώτατος κ.κ. Σάββας έκανε έκκληση για μετάνοια και συγχώρεση:

«Καλούμαστε σε μετάνοια η οποία δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, αλλά πνευματικής δύναμης και υγείας. Κάνω έκκληση να μετανοήσουμε για τις αμαρτίες μας που διαπράχθηκαν μέσω της σκέψης, του λόγου και των πράξεων. Ας μας συγχωρέσει ο Θεός εμάς τους αμαρτωλούς! Είθε η χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού να παραμείνει αναλλοίωτη σε όλους μας».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων