15/08/2022 15/08/2022 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα ανήμερα της Ημέρας του Πολωνικού Στρατού απέδωσε φόρο τιμής στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη στη Βαρσοβία και μίλησε για την ανάγκη αύξησης του εξοπλισμού της χώρας. Παραμονή της εθνικής ημέρας επισκέφθηκε το ιστορικό Κοιμητήριο Ποβόνσκι, που βρίσκεται στη συνοικία Βόλα, στο δυτικό τμήμα της Βαρσοβίας στην Πολωνία....
15 Αυγούστου, 2022 - 16:25
Τελευταία ενημέρωση: 15/08/2022 - 16:44

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας για την Ημέρα του Πολωνικού Στρατού

Διαδώστε:
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας για την Ημέρα του Πολωνικού Στρατού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα ανήμερα της Ημέρας του Πολωνικού Στρατού απέδωσε φόρο τιμής στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη στη Βαρσοβία και μίλησε για την ανάγκη αύξησης του εξοπλισμού της χώρας. Παραμονή της εθνικής ημέρας επισκέφθηκε το ιστορικό Κοιμητήριο Ποβόνσκι, που βρίσκεται στη συνοικία Βόλα, στο δυτικό τμήμα της Βαρσοβίας στην Πολωνία. Ο κ. Ντούντα κατέθεσε στεφάνι μπροστά στο Μνημείο των Πεσόντων της Ουκρανικής Λαϊκής Δημοκρατίας, που υπερασπίστηκαν την ελευθερία της Ουκρανίας και πολέμησαν στον πολωνο-μπολσεβίκικο πόλεμο το 1918-1920.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ανήμερα της Ημέρας του Πολωνικού Στρατού, 15 Αυγούστου, ο Πρόεδρος και η σύζυγός του Agata Kornhauser-Duda, εκπρόσωποι κρατικών αρχών, στρατιώτες και βετεράνοι απέδωσαν φόρο τιμής στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Κατά την ομιλία του στην πλατεία Piłsudski, την μεγαλύτερη πλατεία της Βαρσοβίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι κατά τη διάρκεια των 74 χρόνων ύπαρξης της Σοβιετικής Ένωσης, η Σοβιετική Ρωσία έχασε μόνο έναν επίσημο πόλεμο – αυτόν που διεξήχθη πριν από 102 χρόνια. Έχασε μόνο τον πόλεμο με την Πολωνία.

Ο κ. Ντούντα τόνισε ότι έχουν περάσει 102 χρόνια από τη μεγάλη Μάχη της Βαρσοβίας, η οποία, όπως λένε κάποιοι, ήταν από τις λίγες μάχες που έκρινε τη μοίρα του κόσμου. Επεσήμανε ακόμη ότι ο πολωνικός στρατός, υποτιμημένος από τους Σοβιετικούς – από τους Ρώσους – αποδείχθηκε ότι  ήταν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο.

“Γνωρίζουμε πολύ καλά, από τις σελίδες της ιστορίας, ότι εκείνες τις μέρες του Αυγούστου του 1920, πολλοί -η συντριπτική πλειοψηφία αυτών- δεν πίστευαν ότι η Πολωνία και η Βαρσοβία μπορούσαν να αμυνθούν. Οι σοβιετικοί ήταν σίγουροι για τη νίκη. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι οι Πολωνοί έχουν καρδιές λιονταριών, ότι μπορούν να σταθούν όρθιοι για να πολεμήσουν, να κινητοποιηθούν και να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια όπως τον φόβο, συχνά τις ελλείψεις σε εκπαίδευση και οπλισμό. Με γενναιότητα και αποφασιστικότητα ανέτρεψαν μια “παλίρροια””, όπως υποστήριξε ο κ. Ντούντα.

Σε ένα άλλο σημείο της ομιλία του ο κ. Ντούντα είπε ότι αυτήν την ημέρα την θυμόμαστε όχι μόνο τους πεσόντες για την υπεράσπιση της πατρίδας, αλλά πάνω από όλα, αγκαλιάζουμε θερμά τους Πολωνούς στρατιώτες και τις οικογένειές τους. Σας ευχαριστώ για την υπηρεσία σας στην πατρίδα. Ευχαριστώ για τη γενναιότητα σας. Ευχαριστώ για την υποδειγματική καθημερινή εκτέλεση των καθηκόντων τους, ενίοτε διακινδυνεύοντας τη ζωή τους.

Επίσης, ο Πολωνός Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι ο εξοπλισμός και ο οπλισμός του πολωνικού στρατού ήταν μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης: “Η ευθύνη μας σήμερα είναι να εξασφαλίσουμε τον καλύτερο και πιο σύγχρονο εξοπλισμό για τον πολωνικό στρατό” είπε. “Για να μπορέσουμε όχι μόνο να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, αλλά να μην χρειαστεί να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας”, πρόσθεσε.

Ακόμη τόνισε ότι οι τεράστιες δαπάνες για στρατιωτικό εξοπλισμό έχουν στόχο να αποτρέψουν οποιονδήποτε από το να επιτεθεί τη χώρα.

Παραμονή της εορτής

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας επισκέφθηκε το ιστορικό Κοιμητήριο συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Βρότσλαβ και Στέτσιν κ. Γεώργιος, τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Πολωνία Wasyl Zwarycz, τον υπουργός Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλάστσακ (Mariusz Błaszczak), τον τοπικό κλήρο, τους Ουκρανούς πρόσφυγες και τον ουκρανικό πληθυσμό που ζει στη Βαρσοβία.

Νωρίτερα, στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο μπροστά από το Μνημείο των Πεσόντων το 1920 με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Σημειώνεται ότι οι απώλειες του Πολωνικού Στρατού στον πολωνομπολσεβικικό πόλεμο ήταν μεγάλες, δεδομένων των συνθηκών εκείνης της εποχής, και αριθμούσαν 100.000 νεκρούς και αγνοούμενους και άλλους τόσους τραυματίες.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από orthodox.pl και prezydent.pl

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων