08/12/2022 08/12/2022 Oγδόντα χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς του Αγίου Ιερομάρτυρα Γρηγορίου (Γκριγκόλ) Περάτζε, με την Εκκλησία της Πολωνίας να τιμά τη μνήμη του ανήμερα της θυσίας του, στις 6 Δεκεμβρίου. Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Γρηγόριος (Γκριγκόλ) Περάτζε (1899-1942) ήταν ένας σπουδαίος Γεωργιανός πανεπιστημιακός θεολόγος, ιστορικός και ορθόδοξος ιερομόναχος (αρχιμανδρίτης). Σπούδασε και δίδαξε...
08 Δεκεμβρίου, 2022 - 10:20
Τελευταία ενημέρωση: 08/12/2022 - 10:28

Ογδόντα χρόνια από το μαρτύριο του Αγίου Γρηγορίου στο Άουσβιτς

Διαδώστε:
Ογδόντα χρόνια από το μαρτύριο του Αγίου Γρηγορίου στο Άουσβιτς

Oγδόντα χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς του Αγίου Ιερομάρτυρα Γρηγορίου (Γκριγκόλ) Περάτζε, με την Εκκλησία της Πολωνίας να τιμά τη μνήμη του ανήμερα της θυσίας του, στις 6 Δεκεμβρίου.

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Γρηγόριος (Γκριγκόλ) Περάτζε (1899-1942) ήταν ένας σπουδαίος Γεωργιανός πανεπιστημιακός θεολόγος, ιστορικός και ορθόδοξος ιερομόναχος (αρχιμανδρίτης). Σπούδασε και δίδαξε σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρήκε στην Πολωνία, όπου άρχισε δράση για την προστασία των διωκόμενων Εβραίων. Το Μάιο του 1942 συνελήφθη από τους Ναζί και κατέληξε στο Άουσβιτς. Εκεί, αν και αθώος, ανέλαβε την ευθύνη για το θάνατο ενός Γερμανού αξιωματικού, για να προστατεύσει τους κρατούμενους από τα βασανιστήρια, που τους είχαν βγάλει γυμνούς στο ψύχος. Τότε οι Ναζί τον έκαψαν ζωντανό. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας τον αγιοκατάταξε το 1995.

Το λατρευτικών εκδηλώσεων επί τη μνήμη του Αγίου προέστη ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας ενώ πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε στο παρεκκλήσιο που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιερομάρτυρα και βρίσκεται στο κέντρο της πολωνικής πρωτεύουσας.

Κατά την διάρκεια των ακολουθιών ετέθη προς προσκύνηση ο σταυρός ο οποίος φορούσε ο Άγιος κατά την ώρα του μαρτυρίου του στο Άουσβιτς.

Παράλληλα, τα πολωνικά ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημα με την εικόνα του αγίου και το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Επίσης, το τμήμα Μελέτης Ανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας διοργάνωσε μια πανηγυρική συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν η Πρόεδρος της Γεωργίας, Salome Zourabichvili, και εκπρόσωποι της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων