19/02/2023 19/02/2023 Παρά τις δυσκολίες που εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, περισσότεροι από 300 νέοι από όλον τον κόσμοσυγκεντρώθηκαν στη Βαρσοβία της Πολωνίας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ορθόδοξης Νεολαίας. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββα, η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Κοινότητα Ορθοδόξων Νέων στην...
19 Φεβρουαρίου, 2023 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 19/02/2023 - 17:36

Οι νέοι υμνούν  την Ορθοδοξία και στέλνουν μήνυμα ενότητας και ειρήνης σε όλον τον κόσμο

Διαδώστε:
Οι νέοι υμνούν  την Ορθοδοξία και στέλνουν μήνυμα ενότητας και ειρήνης σε όλον τον κόσμο

Παρά τις δυσκολίες που εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, περισσότεροι από 300 νέοι από όλον τον κόσμοσυγκεντρώθηκαν στη Βαρσοβία της Πολωνίας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ορθόδοξης Νεολαίας.

Με την ευλογία του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββα, η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Κοινότητα Ορθοδόξων Νέων στην Πολωνία σε συνεργασία με το Suprasl: A World Fellowship of Orthodox Youth.

Οι συμμετέχοντες ήρθαν από 15 χώρες, από την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να γιορτάσουν την Ορθόδοξη πίστη τους. Κεντρικό θέμα η πρόταση από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο «οὗ γάρ εἰσι δύο ἢ τρεῖς συνηγμένοι εἰς τὸ ἐμὸν ὄνομα, ἐκεῖ εἰμι ἐν μέσῳ αὐτῶν». (Διοτι οπου ειναι δυο η τρεις συνηγμενοι εις το ονομα μου, εκει ειμαι εγω εν τω μεσω αυτων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η γιορτή αυτή της Ορθοδοξίας συνδύαζε τη λατρεία, τη συναναστροφή, συζητήσεις και προβληματισμούς αλλά και πολιτιστική ψυχαγωγία.

Και έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον του πιο ζωντανού κομματιού της πίστεως.

Μεταξύ των εκδηλώσεων, οι συμμετέχοντες απόλαυσαν μια πολιτιστική βραδιά καθώς τους κέρασαν μια θεατρική παράσταση με τίτλο «Road to Paradise» που περιγράφει λεπτομερώς την ιστορία, τον πολιτισμό και τη ζωή των Λευκορώσων που ζουν στην Πολωνία και μια συναυλία λευκορωσικής λαϊκής μουσικής.

Εκμεταλλευόμενοι την ημέρα χωρίς γρήγορους ρυθμούς, οι νέοι απόλαυσαν μια παραδοσιακή πολωνική φωτιά με kielbasa και bigos (ένα πολωνικό στιφάδο με κρέας, ξινολάχανο και ψιλοκομμένο φρέσκο λάχανο). Ο αυτοσχέδιος σερβικός λαϊκός χορός και το γεωργιανό λαϊκό τραγούδι έκαναν επίσης τη βραδιά μια αξέχαστη βραδιά ορθόδοξης κουλτούρας και συναναστροφής.

Η επόμενη  ημέρα ξεκίνησε με προσευχή και ακολούθησαν επισκέψεις σε μέρη πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος στη Βαρσοβία, συμπεριλαμβανομένου του παρεκκλησίου της Αγίας Τριάδας στην παλιά πόλη, του παλαιότερου ορθόδοξου παρεκκλησίου στη Βαρσοβία που ιδρύθηκε το 1818.

Το απόγευμα οι νέοι παρακολούθησαν μια συναυλία που περιελάμβανε λαϊκή μουσική από το Rikhi Ensemble από το Γκόρι της Γεωργίας, και μια αξέχαστη παράσταση από τον Enej, ένα πολωνο-ουκρανικό συγκρότημα Folk-Rock.

Μετά τη συναυλία, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε ανοιχτή συνάντηση ερωτήσεων και απαντήσεων με Επισκόπους, Κλήρους και Μοναχούς. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρέας του Suprasl.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Siemiatycze Varsonufry, η Μητέρα Αικατερίνη, Προϊσταμένη της Μονής της Αγίας Αικατερίνης της Μεγάλης στο Zaleszany της Πολωνίας, ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος Τόμα, από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Ανάληψης στο Βερολίνο και και ο ιερέας Timothy Yates από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής.

Την Κυριακή η Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία της Βαρσοβίας τελέστηκε από τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Σάββα , τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Bielsk Podlaski, Γρηγόριο, τον Επίσκοπο Suprasl Ανδρέα και τον Σεβασμιώτατο Επίσκοπο Siemiatycze Varsonufry μαζί με τον κοσμήτορα της ενορίας Mitred Sieminiest επισκεπτόμενοι κληρικούς.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε πανηγυρικό γεύμα.

Η σημασία αυτού του διεθνούς εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Ορθόδοξης Νεολαίας συνοψίζεται καλύτερα από τον Gregorz Garbus από την Πολωνία, ο οποίος περιέγραψε την εμπειρία του με αυτόν τον τρόπο: «Αυτός ο εορτασμός της Ημέρας της Ορθόδοξης Νεολαίας ήταν μια αξέχαστη στιγμή για μένα. Αυτή ήταν η δεύτερη διεθνής μου εκδήλωση, η πρώτη από αυτές ήταν η Παγκόσμια Σύναξη Ορθοδόξων Νέων Supraśl, Πολωνία το περασμένο καλοκαίρι. Και τότε και τώρα, μετά το συμβάν, με συνόδευε η πεποίθηση ότι επιτέλους ένιωσα τι είναι η Εκκλησία. Δεν το κατάλαβα, αλλά το ένιωσα. Πώς μπορείς να εξηγήσεις ότι δεκάδες άνθρωποι που δεν έχουν συναντηθεί ποτέ, που μιλούν διαφορετικές γλώσσες και αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς πολιτισμούς, μπορούν να δημιουργήσουν τόσο βαθιές φιλίες και ισχυρούς δεσμούς μέσα σε λίγες μόνο μέρες; Δεν ξέρω πώς λειτουργεί, αλλά λειτουργεί! Νομίζω ότι αυτή είναι η δύναμη της ύπαρξης στην Εκκλησία, όπου έχουμε την ευκαιρία να νιώσουμε κάποιο μικροσκοπικό σωματίδιο άπειρης θεϊκής αγάπης».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων