01/12/2022 01/12/2022 Λεύκωμα αφιερωμένο στους Αγίους Τόπους δημιούργησε ο Εκδοτικός Οίκος της Μητρόπολης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας ενόψει της εορτής των Χριστουγέννων. Σε αυτό περιλαμβάνονται 151 φωτογραφίες που δείχνουν τους διάφορους ιερούς τόπους του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, την πνευματικότητα αυτών των περιοχών καθώς και την ευλάβεια των κατοίκων. Προλογίζει ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας κ.κ. Σάββας. Το...
01 Δεκεμβρίου, 2022 - 9:57
Τελευταία ενημέρωση: 01/12/2022 - 10:21

Οι Πολωνοί γνωρίζουν τους Αγίους Τόπους

Διαδώστε:
Οι Πολωνοί γνωρίζουν τους Αγίους Τόπους

Λεύκωμα αφιερωμένο στους Αγίους Τόπους δημιούργησε ο Εκδοτικός Οίκος της Μητρόπολης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας ενόψει της εορτής των Χριστουγέννων. Σε αυτό περιλαμβάνονται 151 φωτογραφίες που δείχνουν τους διάφορους ιερούς τόπους του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, την πνευματικότητα αυτών των περιοχών καθώς και την ευλάβεια των κατοίκων. Προλογίζει ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας κ.κ. Σάββας. Το λεύκωμα διατίθεται στα Πολωνικά, Αγγλικά και Ελληνικά.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των Ιερών Τόπων ανήκουν στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Για τη δημιουργία αυτού του λευκώματος συνέβαλαν 33 συγγραφείς από 12 χώρες σε τρεις ηπείρους, γεγονός που δίνει σε αυτή την έκδοση έναν διεθνή χαρακτήρα.

Οι φωτογραφίες χωρίζονται σε τέσσερα κεφάλαια με βάση γεωγραφικούς λόγους, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τη χρονολογία που προκύπτει από τη χριστιανική αρχαιολογία. Σε κάθε κεφάλαιο προηγείται ένας χάρτης με σημειωμένους τους Ιερούς Τόπους. Στην αρχή, παρουσιάζονται τα μέρη που βρίσκονται στο βόρειο και κεντρικό τμήμα των Αγίων Τόπων, δηλαδή τη Γαλιλαία και τη βόρεια Ιουδαία.
Στο δεύτερο κεφάλαιο είναι τα μέρη γύρω από την Ιερουσαλήμ, και συγκεκριμένα τη Βηθλεέμ και τα πολλά μοναστήρια. Στο τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνονται φωτογραφίες από την ίδια την Ιερουσαλήμ, εξαιρουμένης της Παλιάς Πόλης. Και στο τελευταίο κεφάλαιο όλοι οι άλλοι Τόποι.

Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας ανέφερε στον Πρόλογο ότι «το λεύκωμα δημιουργήθηκε χάρη στο αυξημένο ενδιαφέρον των πιστών της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας ή ευρύτερα των κατοίκων της χώρας μας, και χάρη τις συχνές επισκέψεις τους στους Αγίους Τόπους, αλλά ταυτόχρονα φέρνει τους Πολωνούς πολίτες πιο κοντά στην Ορθόδοξη κληρονομιά αυτής της μοναδικής γωνιάς της γης».

«Αυτό το λεύκωμα μας φέρνει πιο κοντά την πλούσια θρησκευτική κληρονομιά της Ορθοδοξίας στους Αγίους Τόπους με τη στενή έννοια αυτού του όρου, δηλαδή εντός των συνόρων του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής. Σε αυτές τις περιοχές συγκεντρώθηκαν τα βιβλικά και ευαγγελικά γεγονότα. Πολλά από αυτά είναι γνωστά στους πιστούς μας, αλλά υπάρχουν και λιγότερο γνωστά. Ένας από τους στόχους του άλμπουμ, λοιπόν, είναι να ενημερώσει τους σύγχρονους ανθρώπους για αυτά τα γεγονότα, και να του θυμίσει τη θέση του στην ιστορία του Χριστιανισμού», επεσήμανε ο Μακαριώτατος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κύμα των Προσκυνητών που θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στους Αγίους Τόπους δεν έχει σταματήσει ποτέ.

Η μοναδικότητα των Αγίων Τόπων για όλους τους Χριστιανούς περιγράφεται εκτενώς στην εισαγωγή του λευκώματος από τη μοναχή Μίριαμ, η οποία ζει εκεί αρκετές δεκαετίες και γνωρίζει κάθε σπιθαμή αυτής της ιδιαίτερης γωνιάς του κόσμου. Αποκαλεί τους Αγίους Τόπους «γεωγραφικό τόπο χάριτος για τη συνάντηση του ανθρώπου με τον Θεό, ένα μέρος όπου η γη συνδέθηκε με τον Ουρανό», προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη γη ο Θεός υπαγόρευσε στον άνθρωπο το πρώτο αλφάβητο της πίστης. Αυτός ο Τόπος επιλέχθηκε από τον Θεό για να πραγματοποιήσει το σχέδιο Σωτηρίας Του».

«Οι Άγιοι Τόποι είναι μια ζωντανή εικόνα του Ευαγγελίου της Βασιλείας του Θεού, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ο Αναστημένος Χριστός», ανέφερε η μοναχή.

«Τόσο τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού όσο και τον Γολγοθά φροντίζουν μόνο Έλληνες Ορθόδοξοι μοναχοί», είπε χαρακτηριστικά η μοναχή, προσθέτοντας ότι «η αυθεντικότητα των ιερών τόπων βασίζεται αποκλειστικά στη βυζαντινή παράδοση, η οποία επιβεβαιώνεται από τους αφηγήσεις των Προσκυνητών και τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Καθένα από τα Χριστιανικά ιερά των Αγίων Τόπων ακτινοβολεί τον πνευματικό πλούτο των Ορθοδόξων, την πολύπλευρη χριστιανική κληρονομιά, και δείχνει ότι ο Ορθόδοξος Προσκυνητής μπορεί να τα βιώσει με τα μάτια της πίστης».

«Οι άνθρωποι κάνουν προσκυνήματα σε αυτή τη γη» – όπως γράφει η μοναχή «για να εκδηλώσουν την αγάπη και την πίστη τους σ τον Θεό, και συχνά για να ξεχύσουν τον πόνο και τη χαρά τους μπροστά στο πρόσωπο του Κυρίου και με δάκρυα μετάνοιας να καταπραΰνουν την ψυχή τους που σπαράσσεται από τον πόνο. Ακόμη προσεύχονται για τους συγγενείς, φίλους και εχθρούς, ζωντανούς και νεκρούς.
Η επίσκεψη στους Αγίους Τόπους αποτελεί μεγάλη εμπειρία ζωής που συμβάλλει στην πνευματική μεταμόρφωση του ανθρώπου».

Με πληροφορίες από: orthodox.pl (Γιάροσλαβ Τσάρκιεβιτς)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων