26/09/2022 26/09/2022 Η νεότερη εκκλησία της Βαρσοβίας που είναι αφιερωμένη στην Αγία Σοφία πανηγύρισε κατά την εορτή Γενεσίου της Θεοτόκου, όπως πορβλέπει η παράδοση, σύμφωνα με την οποία οι σλαβικές εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στην Αγία Σοφία, πανηγυρίζουν κατά την εορτή Γενεσίου ή Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Ο εορτασμός ξεκίνησε με ολονύκτια αγρυπνία. Μετά...
26 Σεπτεμβρίου, 2022 - 14:58
Τελευταία ενημέρωση: 26/09/2022 - 15:02

Πανηγύρισε η Αγία Σοφία της Βαρσοβίας 

Διαδώστε:
Πανηγύρισε η Αγία Σοφία της Βαρσοβίας 

Η νεότερη εκκλησία της Βαρσοβίας που είναι αφιερωμένη στην Αγία Σοφία πανηγύρισε κατά την εορτή Γενεσίου της Θεοτόκου, όπως πορβλέπει η παράδοση, σύμφωνα με την οποία οι σλαβικές εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στην Αγία Σοφία, πανηγυρίζουν κατά την εορτή Γενεσίου ή Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο εορτασμός ξεκίνησε με ολονύκτια αγρυπνία. Μετά την ανάγνωση της Ευαγγελικής Περικοπής, τον θείο λόγο κήρυξε ο ιερέας της ενορίας του Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κρακοβία, ο π. Jarosław Antosiuk. Η γέννηση της Θεοτόκου είναι η στιγμή που ξεκινά η ιστορία της σωτηρίας και ταυτόχρονα είναι η αρχή της εκπλήρωσης των υποσχέσεων και προφητειών της Παλαιάς Διαθήκης σχετικά με τον ερχομό του Μεσσία στον κόσμο, όπως είπε ο π. Jarosław Antosiuk.

Έψαλαν οι ενοριακές χορωδίες υπό τη διεύθυνση του Bogdan Kuźmiuk και νεανικές και παιδικές χορωδίες υπό τη διεύθυνση της Anna Jakoniuk.

Στο τέλος των εορτασμών, ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας, που εμπνεύστηκε την ανέγερση της Αγίας Σοφίας στην πρωτεύουσα, απηύθυνε λόγο στους πιστούς. “Το τεράστιο μέγεθος της πνευματικής χαράς που πηγάζει από τη σημερινή γιορτή, προκύπτει από τους καρπούς της Σοφίας του Θεού προς τον πεσόντα άνθρωπο“, υπογράμμισε ο Μακαριώτατο, και αναφερόμενος στην Υπεραγία Θεοτόκο επεσήμανε: “Ήταν αυτή που, με μεγάλο και απερίγραπτο έλεος, χάραξε τον δρόμο της επιστροφής προς τον Δημιουργό. Η Παναγία, στην κοιλιά της οποίας θα ζήσει ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός, μας έδωσε ξανά ελπίδα“.

Ακόμη, ο Μακαριώτατος κ. Σάββας υπενθύμισε ότι ένας άνθρωπος με έστω και την παραμικρή πίστη στην καρδιά του είναι σε θέση να ξεπεράσει ακόμη και τα πιο περίπλοκα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Εκείνος όμως που αντιτίθεται συνειδητά σε αυτήν την αλήθεια και απορρίπτει το θέλημά Του, εύκολα γίνεται δούλος του κακού, όπως μαρτυρούν οι σημερινοί και περίπλοκοι καιροί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες στον Ιερό Ναό ολοκληρώθηκαν λιγο πριν τον εροτασμό Γενεσίου της Θεοτόκου.

Με πληροφορίες από orthodox.pl
φωτογραφία: orthodox.pl  (Aleksandra Kipko, Andrej Gorelov)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων