05/08/2023 05/08/2023 Στην πρωτεύουσα της Πολωνίας τιμήθηκε χθες η μνήμη της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής (με το παλιό εορτολόγιο), η προστάτιδα του Καθεδρικού Ναού, της πρώτης Ορθόδοξης εκκλησίας στην Πολωνία. Για τους ντόπιους ενορίτες, αυτή η εορτή αποτελεί μια ξεχωριστή μέρα κατά την οποία ζητούν την μεσιτεία της Αγίας. Ο εορτασμός της Αγίας Μαγδαληνής ξεκίνησε με ολονύκτια αγρυπνία....
05 Αυγούστου, 2023 - 10:00

Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στη Βαρσοβία

Διαδώστε:
Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στη Βαρσοβία

Στην πρωτεύουσα της Πολωνίας τιμήθηκε χθες η μνήμη της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής (με το παλιό εορτολόγιο), η προστάτιδα του Καθεδρικού Ναού, της πρώτης Ορθόδοξης εκκλησίας στην Πολωνία.

Για τους ντόπιους ενορίτες, αυτή η εορτή αποτελεί μια ξεχωριστή μέρα κατά την οποία ζητούν την μεσιτεία της Αγίας. Ο εορτασμός της Αγίας Μαγδαληνής ξεκίνησε με ολονύκτια αγρυπνία. Ακολούθησε Θεία Λειοτυργία και αγιασμός. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με πομπή γύρω από τον Καθεδρικό Ναό και Δοξολογία.

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας στο κήρυγμά του μίλησε για τη σημασία της εορτής καθώς του Καθεδρικού Ναού στη ζωή της τοπικής Εκκλησίας και της τοπικής ενορίας ως μάρτυρας της ιστορίας της Ορθοδοξίας στην Πολωνία. Με πατρική φροντίδα ο Μακαριώτατος παρότρυνε τους πιστούς να μιμηθούν την Αγία Μαρία Μαγδαληνή η οποία ήταν γεμάτη αγάπη και πίστη. Καταλήγοντας, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τους ιεράρχες, κληρικούς και μοναχούς.

Ο Ιερός Ναός χτίστηκε το 1869 και έγινε ο Καθεδρικός Ναός τη δεκαετία του 1920, και έκτοτε αποτελεί ένα σημαντικό μέρος όχι μόνο για τους ορθόδοξους κατοίκους της πρωτεύουσας, αλλά έχει γίνει χαρακτηριστικό σημείο στον χάρτη της Βαρσοβίας. Ο Ναός παραμένει ανοιχτός καθημερινά και προσκαλεί όλους τουςανθρώπους που αναζητούν πνευματική ανάπαυλα, και ένα μέρος να προσευχηθούν σιωπηλά.

Κάθε μέρα τελείται Θεία Λειτουργία, γίνονται προσευχές για τους κατοίκους της πόλης, ειρήνη στον κόσμο, για ειρήνη στις ψυχές των αποθανόντων.

Ο βίος της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής

Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή, καταγόταν από τα Μάγδαλα, πόλη που βρίσκεται δυτικά της θάλασσας της Γαλιλαίας. Όταν πληροφορήθηκε για τον Χριστό, πήγε κοντά του και απαλλάχθηκε από τα επτά δαιμόνια που την ενοχλούσαν και στην συνέχεια έγινε μαθήτρια του. Αυτή, μάλιστα, κατά την Ανάσταση του Κυρίου ήλθε πρώτη στον τάφο Του με αρώματα, και άγγελοι ντυμένοι στα λευκά ανήγγειλαν σ’ αυτή την Ανάσταση Του.

Η Μαρία, μετά την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, εξακολούθησε να διακονεί στην πρώτη χριστιανική Εκκλησία στην Ιερουσαλήμ. Έπειτα πήγε στην Έφεσο, κοντά στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, οπού και πέθανε. Τάφηκε στην είσοδο της σπηλιάς, όπου αργότερα εκοιμήθησαν οι επτά παίδες εν Εφέσω.

 

     

Με πληροφορίες από orthodox.pl – φωτογραφίες: protodiakon Igor Kutovyi

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων