25/02/2022 26/02/2022 του Νίκου Οικονόμου / ope.gr Μήνυμα με πολλές παραινέσεις, συμβουλές και διδάγματα προς την νέα γένια και τον Σύλλογο της Ορθοδόξου Νεολαίας έστειλε ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ορθόδοξης Νεολαίας που έχει καθιερωθεί να τιμάται ετησίως στην εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στις 2 Φεβρουαρίου...
25 Φεβρουαρίου, 2022 - 20:44
Τελευταία ενημέρωση: 26/02/2022 - 3:10

Παραινέσεις του Μητροπολίτη Βαρσοβίας στην νέα γενιά

Διαδώστε:
Παραινέσεις του Μητροπολίτη Βαρσοβίας στην νέα γενιά
  • του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

Μήνυμα με πολλές παραινέσεις, συμβουλές και διδάγματα προς την νέα γένια και τον Σύλλογο της Ορθοδόξου Νεολαίας έστειλε ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ορθόδοξης Νεολαίας που έχει καθιερωθεί να τιμάται ετησίως στην εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στις 2 Φεβρουαρίου (15 Φεβρουαρίου με το παλαιό εορτολόγιο).

Στο μήνυμα του ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Αγαπητοί μου, ο σύγχρονος κόσμος είναι γεμάτος από προκλήσεις και κινδύνους για όλους και ειδικά για έναν νέο. Από όλες τις πλευρές, μας εκπλήσσει η πληθώρα πληροφοριών, οι οποίες είναι συχνά ψευδείς, προκατειλημμένες και άνευ αξίας. Καταστρέφουν την ελευθερία της δράσης, της άποψης, τον πολύτιμο χρόνο και την ενότητα της κοινωνίας.

Μιλώντας για ελευθερία, συχνά καταστρέφουν ότι πιο σημαντικό για τον άνθρωπο – τον Νόμο του Θεού, επηρεάζοντας συχνά τους πιο ευάλωτους και άπειρους στις εμπειρίες της ζωής, τους νέους. Ένας νέος πύργος της Βαβέλ χτίζεται. Η ψευδαίσθηση, ανεξάρτητα από την χρονική περίοδο, πάντα διεγείρει την απόλαυση και έχει οδηγήσει πολλούς σε λάθος δρόμο.

Αγαπητή νεολαία, να θυμάστε ότι στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον ένας νέος χρειάζεται έναν φάρο που να του δείχνει έναν ασφαλή δρόμο στη φουρτουνιασμένη θάλασσα της ζωής, έναν που να τον οδηγεί μέσα από πειρασμούς και αμφιβολίες προς ένα καταφύγιο σωτηρίας.

Σήμερα, εδώ στην Πολωνία, στην Εκκλησία μας, αυτός ο φάρος είστε εσείς – o Σύλλογος της Ορθοδόξου Νεολαίας. Είστε μέρος της Μητέρας Εκκλησίας και εντός της Εκκλησίας.»

Στην συνέχεια επισημαίνει: «Είστε το φως αυτού του κόσμου. Διαφωτίστε τα πάντα και τους πάντες. Προσφέρετε υγιείς αξίες βασισμένες στο ευαγγέλιο όπου μπορείτε. Μην επιτρέπετε την παραποίηση της αλήθειας. Μην επιτρέπετε να παραποιηθεί ο πλούτος της Ορθοδοξίας. Όντας o φάρος του φωτός, είστε επίσης το άλας και αλάτι. Το γεγονός αυτό επισημαίνει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος όταν γράφει: «13 ῾Υμεῖς ἐστε τὸ ἅλας τῆς γῆς· ἐὰν δὲ τὸ ἅλας μωρανθῇ, ἐν τίνι ἁλισθήσεται; εἰς οὐδὲν ἰσχύει ἔτι εἰ μὴ βληθῆναι ἔξω καὶ καταπατεῖσθαι ὑπὸ τῶν ἀνθρώπων. 14 ῾Υμεῖς ἐστε τὸ φῶς τοῦ κόσμου. οὐ δύναται πόλις κρυβῆναι ἐπάνω ὄρους κειμένη·» (Ματθ. 5, 13-14).

Αγαπητή νεολαία, αγαπητοί μου. Εσείς είστε το μέλλον της Εκκλησίας μας. Να είστε δυνατοί όπως το δέντρο που φυτεύτηκε χθες, ανθίζει σήμερα και αύριο κάνει πολλούς καρπούς. Σήμερα είναι η ώρα σας. Να συμμετέχετε ενεργά στη ζωή της Εκκλησίας με πλήρη ευθύνη. Να είστε ένα δυνατό δέντρο, αλλά να θυμάστε ότι ακόμα και το πιο δυνατό δέντρο φυτρώνει από τους σπόρους των προηγούμενων δέντρων. Αναπτυχθείτε πνευματικά και διανοητικά πάνω στα γερά θεμέλια της ισχυρής πίστης των προγόνων σας.»

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει: «Στους προγόνους, τους πατέρες και τις μητέρες σας οφείλετε τη νεανική δύναμη της πίστης σας. Τιμήστε αυτό το δώρο γιατί είναι μεγάλος πλούτος.

Ας θυμηθούμε ότι οι πρόγονοί μας πότισαν το δέντρο της Εκκλησίας μας με ιδρώτα, δάκρυα και συχνά με αίμα.  το παρελθόν να σας εμπνεύσει και να σας ενδυναμώσει διότι η πονεμένη ιστορία της Εκκλησίας μας είναι ο κοινός μας θησαυρός.»

Καταλήγοντας στο μήνυμα του ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας σημειώνει:

«Αγαπητή νεολαία, μέσω της προσευχής, της αυτοσυγκράτησης και της ευθύνης της Εκκλησίας, απελευθερώστε τον κόσμο γύρω μας από τη διαφθορά, τον Σατανά και κάθε είδους ιούς. Να γίνετε ένα γερό δέντρο της Εκκλησίας μας στον 21ο αιώνα. Σας το εύχομαι με όλη μου την καρδιά. Εσείς είστε οι μελλοντικοί Μητροπολίτες, Επίσκοποι, ιερείς, μοναχοί, πιστοί και τέκνα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Την Παγκόσμια Ημέρα της Ορθοδόξου Νεολαίας, σας στέλνω τους πατρικούς μου χαιρετισμούς και την ευλογία μου. Σας ευχαριστώ που δηλώνετε την Ορθόδοξη πίστης σας. Να είστε πάντα νέοι στο πνεύμα και υγιείς στο σώμα, ενεργητικοί και αφοσιωμένοι στο έργο του Συλλόγου της Ορθόδοξης Νεολαίας στην Πολωνία, και στον σύγχρονο κόσμο. Η προσευχή μου πάντα και ιδιαίτερα σήμερα σας συνοδεύει. Είθε η ευλογία του Θεού να είναι μαζί σας.»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων