31/05/2023 31/05/2023 Στις 21 Μαΐου, η ορθόδοξη ενορία στο Ζγοζέλετς γιορτάζει τη εορτή της. Την ημέρα αυτή, εδώ και 21 χρόνια, οι πιστοί συγκεντρώνονται για να υμνήσουν τους προστάτες τους, τους Άγιους Κωνσταντίνο και Ελένη. Από τότε, Πολωνοί, Έλληνες, Ουκρανοί, Βούλγαροι, Σέρβοι, Μολδαβοί, Λευκορώσοι, Ρώσοι, Ολλανδοί, Γερμανοί, Τσέχοι και Σλοβάκοι ενορίτες συγκεντρώνονται στην πλατεία που φέρει το...
31 Μαΐου, 2023 - 9:10
Τελευταία ενημέρωση: 31/05/2023 - 9:15

Πολωνία: Η Εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στο Ζγοζέλετς (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Πολωνία: Η Εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στο Ζγοζέλετς (ΦΩΤΟ)

Στις 21 Μαΐου, η ορθόδοξη ενορία στο Ζγοζέλετς γιορτάζει τη εορτή της. Την ημέρα αυτή, εδώ και 21 χρόνια, οι πιστοί συγκεντρώνονται για να υμνήσουν τους προστάτες τους, τους Άγιους Κωνσταντίνο και Ελένη.

Από τότε, Πολωνοί, Έλληνες, Ουκρανοί, Βούλγαροι, Σέρβοι, Μολδαβοί, Λευκορώσοι, Ρώσοι, Ολλανδοί, Γερμανοί, Τσέχοι και Σλοβάκοι ενορίτες συγκεντρώνονται στην πλατεία που φέρει το όνομα των αγίων αυτοκρατόρων.

Η πολυεθνική ενορία που ιδρύθηκε από ντόπιους Έλληνες γιόρτασε για δεύτερη φορά στον κάτω όροφο του υπό ανέγερση ναού. Μόνο με αυτόν τον τρόπο η αυξανόμενη ενορία μπορεί να προσφέρει σχετική άνεση στους πιστούς που προσέρχονται στις λειτουργίες. Η παλιά μικρή εκκλησία, παρά την ομορφιά και την πνευματικότητά της, είναι από καιρό πολύ μικρή για να φιλοξενήσει τον προσερχόμενο λαό.

Ο ιερέας της ενορίας και οι πιστοί ελπίζουν ότι, με τη μεσολάβηση των προσκυνητών τους, θα βρουν τα μέσα για να ολοκληρώσουν την κατασκευή που συνεχίζεται εδώ και εννέα χρόνια.

Η γιορτή πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρική ατμόσφαιρα υπό την καθοδήγηση του εφημέριου του π. Μάρκου Βονιφατιούκ και του αρχιδιακόνου Δημητρίου Σίλεκ. Η χορωδία της ενορίας υπό τη διεύθυνση του Ορέστη Κουρόπκα έψαλλε σε κατανυκτική ατμόσφαιρα. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας χρησιμοποιήθηκαν τρεις γλώσσες: ελληνικά, παλαιά σλαβονικά και πολωνικά.

Στο κήρυγμά του, ο εφημέριος της ενορίας, ερμηνεύοντας το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής, επεσήμανε ότι ο Θεός κάνει μια επιλογή κατά την πρόνοιά του. Βλέπει έναν άνθρωπο τυφλό από τη γέννησή του και τον θεραπεύει, με τον ίδιο τρόπο που βλέπει τον Άγιο Κωνσταντίνο πριν από τη μάχη στη γέφυρα της Μουλβίας και του δείχνει κάτω με ποιο σύμβολο θα επικρατήσει. Επισήμανε ότι η σοφία και η ταπεινότητα της πολιτικής του αυτοκράτορα θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όσους βρίσκονται σήμερα στην εξουσία. Έδειξε τις προσπάθειες που κατέβαλε ο άγιος υιός και η μητέρα του για το καλό της Εκκλησίας και της ανθρωπότητας.

Μια εξαιρετικά ενωτική στιγμή ήταν η Θεία Ευχαριστία, την οποία παρακολούθησαν σχεδόν όλα τα παιδιά που είχαν συγκεντρωθεί για τη Θεία Λειτουργία, καθώς και μεγάλος αριθμός ενηλίκων.

Η δοξολογία ήταν το καταληκτικό στοιχείο των εορτασμών στο ναό. Επίσης, τιμήθηκαν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μεταξύ 1914 και 1923, η μνήμη των οποίων τιμάται πάντα στις 19 Μαΐου.


Στο πανηγύρι παραβρέθηκαν προσκεκλημένοι: Αντιδήμαρχος της περιφέρειας Ζγοζέλετς Μιροσλάβ Θεωδοράκης (Miroslaw Fiedorowicz), μέλος του περιφερειακού συμβουλίου Ειρηαίος ‘Οβσικ (Ιreneusz Owsik), Δήμαρχος της περιοχής Ζγοζέλετς Πέτρος Μάχαϊ (Piotr Machaj), Αντιδήμαρχος της πόλης Ζγοζέλετς Ραντόσλαβ Μπαρανόφσκι (RadoslawBaranowski), Πρόεδρος του δημαρχιακού και περιφερειακού συμβουλίου της Ολσίνας, Βίσλαβ Βύπυχ (Wiesław Wypych), Διευθυντής του ανθρακορυχείου λιγνίτη “Τουρούβ” Σλαβομίρ Βόχνα (Slawomir Wochna), Πρόεδρος της Συντεχνίας Διάφορων Επαγγελμάτων στο Ζγοζέλετς, Φρανσίσκο Βουρστ (Franciszek Wurszt), εκπρόσωποι των ένστολων υπηρεσιών: Διοικητής της συνοριοφυλακής στο Ζγοζέλετς, αντισυνταγματάρχης Ιουλία Μαντεκάστρ (Julia Mandeckastr), Υποδιοικητής της Περιφερειακής Κρατικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λοχαγός Γρηγόρης Φλέσαρ (Grzegorz Fleszar).

Μετά τη λειτουργία, οι ενορίτες ετοίμασαν αναψυκτικά στην πλατεία της εκκλησίας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη βοήθειά τους στη διοργάνωση αυτής της γιορτής στην Κρατική Πυροσβεστική Υπηρεσία του Ζγοζέλετς και στον Νικόλαο Ρουσκέτο, Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Πολωνίας “ΔΕΛΤΑ”, που εδρεύει στο Ζγοζέλετς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων