27/07/2022 27/07/2022 Η Ορθοδοξία μπορεί να αποτελέσει σήμερα πρότυπο για όλο τον χριστιανικό κόσμο επεσήμανε σε συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας. Ο Προκαθήμενος της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησία μίλησε στο πλαίσιο της διεξαγωγής της Διεθνούς Συνάντησης Νέων, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη χώρα του ενώ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις...
27 Ιουλίου, 2022 - 9:14
Τελευταία ενημέρωση: 27/07/2022 - 9:33

Πολωνίας Σάββας: Η Ορθοδοξία μπορεί να γίνει πρότυπο για όλο τον χριστιανικό κόσμο

Διαδώστε:
Πολωνίας Σάββας: Η Ορθοδοξία μπορεί να γίνει πρότυπο για όλο τον χριστιανικό κόσμο

Η Ορθοδοξία μπορεί να αποτελέσει σήμερα πρότυπο για όλο τον χριστιανικό κόσμο επεσήμανε σε συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας.

Ο Προκαθήμενος της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησία μίλησε στο πλαίσιο της διεξαγωγής της Διεθνούς Συνάντησης Νέων, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη χώρα του ενώ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η τοπική Εκκλησία και ο χριστιανισμός γενικότερα.

Αρχικά ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην ιστορία της Εκκλησίας της Πολωνίας από την ίδρυσή της μέχρι το σήμερα τονίζοντας ότι η φωνή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην πολωνική κοινωνία γίνεται ακουστεί, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν αποτελεί πλειοψηφία.

«Στην περίοδο του Μεσοπολέμου υπήρχαν πάνω από πέντε εκατομμύρια πιστοί στην Πολωνία, αλλά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμειναν μόνο περίπου 500.000–600.000. Το 1924 λάβαμε το αυτοκέφαλο από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο αναγνωρίστηκε από όλες τις κανονικές Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Εκκλησίας το 1948. Επί του παρόντος, η Εκκλησία μας ζει μια πλήρη Εκκλησιαστική ζωή. Μετά τις πολιτικές αλλαγές του 1980–1981, αναπτύξαμε έναν νόμο που καθορίζει τις σχέσεις του Κράτους με την Εκκλησία και το αντίστροφο. Η Πολωνική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει νομικό καθεστώς και χρησιμοποιεί στη ζωή της ό,τι προέρχεται από αυτήν — για παράδειγμα, όλη η εκκλησιαστική περιουσία ανήκει στην Εκκλησία. Συνολικά ακούγεται η φωνή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Πολωνία», ανέφερε.

Για τη διοργάνωση φέτος της Διεθνούς Συνάντησης Ορθόδοξων Νέων στην Πολωνία, είπε: «Η Εκκλησία μας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση της νεότερης γενιάς. Αυτό το κάνουμε σε επίπεδο οικογένειας, σχολείου και Εκκλησίας. Η νεολαία μας συμμετέχει ενεργά στη ζωή της Εκκλησίας, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι νέοι, όπως έχω ήδη πει, είναι ενωμένοι στην Αδελφότητα των Αγίων Κύριλλος και Μεθόδιος, συμμετείχαν ενεργά και συνεχίζουν να συμμετέχουν στον διεθνή οργανισμό Syndesmos. Επειδή το έργο αυτής της οργάνωσης έχει εξασθενίσει, η νεολαία μας προσπαθεί να βοηθήσει τους ηγέτες της οργάνωσης να επαναλάβουν τη δραστηριότητά της σε διεθνές επίπεδο. Και γι’ αυτό πρότειναν συνάντηση στο Suprasl . Το Suprasl έχει μια υπέροχη εκκλησία, η οποία ανακαινίστηκε πλήρως αφού καταστράφηκε από τα γερμανικά στρατεύματα το 1942».

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας ρωτήθηκε να εκφράσει την άποψή του τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και πώς μπορούν να ξεπεραστούν.

«Η κύρια πρόκληση της παγκόσμιας Ορθοδοξίας σήμερα είναι να βρει έναν τρόπο να εξαλείψει τις εκκλησιαστικές διαιρέσεις που βιώνει τώρα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Κάθε είδους σχίσματα και διασπάσεις θεραπεύονται με πίστη και αγάπη. Αυτά είναι τα κύρια δώρα για τη νίκη επί του κακού. Αν τα χρησιμοποιήσει η Ορθοδοξία, θα δείξει στον κόσμο ότι εκπληρώνει αληθινά το κάλεσμα του αποστόλου: Ας γίνουν όλα με ελεημοσύνη (Α’ Κορ. 16:14). Σήμερα, μέσω της αγάπης και της πίστης στον Χριστό και τους προγόνους της, η Ορθοδοξία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για όλο τον Χριστιανικό κόσμο και όλη την ανθρωπότητα».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων