17/05/2023 17/05/2023 Σύναξη των κληρικών της Επαρχίας Βαρσοβίας και Μπιέλσκ πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου 2023, στο μοναστήρι Αγίας Μάρθας και Αγίας Μαρίας στην περιοχή Γκράμπαρκα με αφορμή την επικείμενη επέτειο των 1οο ετών αυτοκεφαλίας της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αρχικά τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως από τον Επίσκοπο Χαϊνούβκα κ. Παύλο. Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μακαριώτατος...
17 Μαΐου, 2023 - 8:22
Τελευταία ενημέρωση: 17/05/2023 - 8:07

Σύναξη των κληρικών της Επαρχίας Βαρσοβίας και Μπιέλσκ

Διαδώστε:
Σύναξη των κληρικών της Επαρχίας Βαρσοβίας και Μπιέλσκ

Σύναξη των κληρικών της Επαρχίας Βαρσοβίας και Μπιέλσκ πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου 2023, στο μοναστήρι Αγίας Μάρθας και Αγίας Μαρίας στην περιοχή Γκράμπαρκα με αφορμή την επικείμενη επέτειο των 1οο ετών αυτοκεφαλίας της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Αρχικά τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως από τον Επίσκοπο Χαϊνούβκα κ. Παύλο. Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας, ο οποίος στο κήρυγμά του τόνισε ότι η Θεία Ευχαριστία είναι νευραλγικό στοιχείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς σε όλη τη διάρκειά της ο Ιησούς Χριστός είναι παρών, κατευθύνει τα πάντα και δίνει τη Χάρη Του στον άνθρωπο. Όποιος απορρίπτει την Ευχαριστιακή αλήθεια, απομακρύνεται από την Εκκλησία του Χριστού, και τοποθετεί τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο με τον Ιούδα, όπως υπογράμμισε, και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη μεγάλη ευθύνη του ιερέα.

Την Σύναξη άνοιξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος μίλησε τους συμμετέχοντες για τα θέματα της συνάντησης. Καθώς του χρόνου, το 2024, συμπληρώνονται 100 χρόνια αυτοκεφαλίας της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι εορτασμοί ξεκίνησαν από φέτος.

Στον πρόλογό του, ο Μακαριώτατος επέστησε την προσοχή στην ορθόδοξη κατανόηση της Εκκλησίας ως αδιαίρετου οργανισμού που ενώνει τους πιστούς μέσω των Ιερών Μυστηρίων. Η Εκκλησία δεν ανήκει σε αυτούς που για διάφορους λόγους έχουν αποχωριστεί από αυτήν ή επέλεξαν μία ζωή πέραν της Ορθόδοξης πίστης, όπως επεσήμανε.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο έργο της Εκκλησίας το προηγούμενο έτος. Παρουσιάστηκαν οικονομικές εκθέσεις, φιλανθρωπικά έργα, δράσεις διδασκαλίας της θρησκείας, θέματα που αφορούν τη διαχείριση κεριών καθώς και την νεολαία.

Μετά τις εκθέσεις αναφοράς, εκφωνήθηκαν οι κύριες διαλέξεις. Στην ομιλία του ο π. mitrate Dr. Doroteusz Sawicki εστίασε την προσοχή του στην κατάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην αναγεννημένη Πολωνία. Σύμφωνα με τον ομιλητή, τα κύρια προβλήματα αυτής της περιόδου περιελάμβαναν τις ελλείψεις προσωπικού και την έλλειψη νομικών πράξεων που ρυθμίζουν τη λειτουργία της Εκκλησίας στη νέα διοικητική και πολιτική πραγματικότητα. Ακόμη, αναφέρθηκε στη συμβολή των Μητροπολιτών Jaroszewski κ. Γεώργιο και Waledyński κ. Διονύσιο, στην απόκτηση αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Πολωνίας. Τέλος ο π. mitrate dr Adam Misijuk παρουσίασε τα εξωτερικά και τα εσωτερικά εμπόδια κατά την απόκτηση αυτοκεφαλίας, καθώς και παραδείγματα υποστήριξης από τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Με πληροφορίες από orthodox.pl (Ο π. Andrzej Stremkowski)

Με φωτογραφίες από orthodox.pl (Fr. Paweł Kuczyński, πρωτοδιάκονος Mirosław Demczuk)

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων