26/10/2023 26/10/2023 Συνήλθε, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα, η Ιερά Σύνοδος της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας στο πλαίσιο των τακτικών τη εργασιών της.  Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Κατά τη διάρκεια των εργασιών απείχε ο Επίσκοπος Λοντζ και Πόζναν κ. Αθνάσιος εξαιτίας ασθενείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση...
26 Οκτωβρίου, 2023 - 11:07
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2023 - 11:25

Συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Εκκλησίας της Πολωνίας

Διαδώστε:
Συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Εκκλησίας της Πολωνίας

Συνήλθε, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα, η Ιερά Σύνοδος της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας στο πλαίσιο των τακτικών τη εργασιών της. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Κατά τη διάρκεια των εργασιών απείχε ο Επίσκοπος Λοντζ και Πόζναν κ. Αθνάσιος εξαιτίας ασθενείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση από την Εκκλησία της Πολωνίας.

Προσευχή για την Ουκρανία και τους Αγίους Τόπους

Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με την τρέχουσα κατάσταση στις κατά τόπους Εκκλησίες καθώς επίσης και με το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση: “Αξιολογήθηκε η τρέχουσα κατάσταση της εκκλησιαστικής ζωής στις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, αναφέροντας την ανάγκη για ενότητα της Εκκλησίας, η οποία παραβιάστηκε από την μη κανονική κατάσταση της Εκκλησίας στην Ουκρανία. Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Πολωνικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας ενημερώθηκε σχετικά με τις πληροφορίες για την εξουσιοδότηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από τις κρατικές αρχές. Το Συμβούλιο των Επισκόπων δίνει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι η Εκκλησία του Χριστού έχει οντολογική διάσταση και δεν υπόκειται σε ανθρώπινες νομικές ρυθμίσεις. Καθοδηγείται από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό, τον Σωτήρα μας. Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων σύμφωνα με την προτροπή του Αποστόλου Παύλου για ειρήνη (Ρωμ. 12:18) καλεί σε έντονη προσευχή για ειρήνη στην Ουκρανία και στους Αγίους Τόπους, όπου έχουν αρχίσει οι μάχες και πεθαίνουν αθώοι άνθρωποι”. 

Τα σχετιζόμενα προβλήματα που αφορούν την Ορθοδοξία γενικότερα συζητήθηκαν και ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις από την Ιερά Σύνοδο.

Άλλα θέματα

Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης συζητήθηκαν θέματα αναφορικά με τα:

  1. Πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών – Ταλίν, 15-20 Ιουνίου 2023
  2. Πρακτικά της 69ης συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών – Γενεύη, 21-27 Ιουνίου 2023.
  3. Πρακτικά Μικτού Ορθοδόξου-Ρωμαιοκαθολικού Συνεδρίου – Αλεξάνδρεια 1-7 Ιουνίου 2023
  4. Πρακτικά Συνεδρίου Θεολογικών Σχολών – Χάλκη 13 Ιουνίου 2023
  5. Πρακτικά του Διεθνούς Συνεδρίου για την Αποφθεγματική των Πατέρων της Ερήμου – Bose (Piedmont) 5-9 Σεπτεμβρίου 2023
  6. Πληροφορίες για τα αποτελέσματα της συνεργασίας μεταξύ της Πολωνικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Κεντρικής Γερμανίας.
  7. Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου αφιερωμένου στα 100 χρόνια του επιστημονικού περιοδικού «Θεολογία», Αθήνα, 11-14 Οκτωβρίου 2023.

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα εορτασμών για τα 1οο χρόνια Αυτοκεφαλίας

Σχετικά με τα εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας της Πολωνίας παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του εορτασμού των 100 χρόνων από την αυτοκεφαλία της Πολωνικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας και ελήφθη η απόφαση οι ερτασμοί να πραγματοποιηθούν σε λειτουργικό, λαϊκό, επιστημονικό και πολιτιστικό πλαίσιο.

Ακόμη, διαβάστηκε η έκθεση για τη διδασκαλία της Ορθόδοξης θρησκείας στα σχολεία και προτάθηκε η κινητοποίηση κατηχητικών για να εργαστούν πιο ενεργά ώστε να μην εγκαταλείψει ούτε ένας νέος το μάθημα των θρησκευτικών.

Σχετικά με τις εργασίες της Επιτροπής Εργασίας Νέων αποφασίστηκε:

Να εγκριθεί το πρόγραμμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Ορθόδοξης Νεολαίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Κρακοβία στις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Να εγκριθεί το πρόγραμμα του εορτασμού της 45ης επετείου της Αδελφότητας Ορθοδόξων Νέων στην Πολωνία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαϊου – 2 Ιουνίου 2024, στο Siemiatycze – Grabarka.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων