01/06/2022 02/06/2022 Το 43ο Εθνικό Προσκύνημα Ορθοδόξων Νεολαίων στο Άγιο Όρος Grabarka (Święta Góra Grabarka στα πολωνικά) πραγματοποιήθηκε στις 27-29 Μαΐου 2022. Στη φετινή εκδήλωση συμμετείχαν νέοι από όλες τις Επισκοπές της εν Πολωνίας Εκκλησίας, καθώς και νέοι από την Ουκρανία που διαμένουν αυτήν την περίοδο στη χώρα. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Η εκδήλωση ξεκίνησε την Παρασκευή 27...
01 Ιουνίου, 2022 - 19:44
Τελευταία ενημέρωση: 02/06/2022 - 3:31

Το 43ο Εθνικό Προσκύνημα Ορθοδόξων Νεολαίων στο “Άγιον Όρος” της Πολωνίας

Διαδώστε:
Το 43ο Εθνικό Προσκύνημα Ορθοδόξων Νεολαίων στο “Άγιον Όρος” της Πολωνίας

Το 43ο Εθνικό Προσκύνημα Ορθοδόξων Νεολαίων στο Άγιο Όρος Grabarka (Święta Góra Grabarka στα πολωνικά) πραγματοποιήθηκε στις 27-29 Μαΐου 2022. Στη φετινή εκδήλωση συμμετείχαν νέοι από όλες τις Επισκοπές της εν Πολωνίας Εκκλησίας, καθώς και νέοι από την Ουκρανία που διαμένουν αυτήν την περίοδο στη χώρα.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η εκδήλωση ξεκίνησε την Παρασκευή 27 Μαΐου με Εσπερινό που τέλεσε ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ Σάββας. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος απηύθυνε χαιρετισμό σε όλους τους συγκεντρωμένους στη γυναικεία Ι.Μ. Αγίας Μάρθας και Μαρίας, και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι τα προσκυνήματα χρησιμεύουν πάντα για την ενίσχυση της πίστης.

Απευθυνόμενος στους νέους ο Μακαριώτατος τους συμβούλεψε να μην υποπέσουν σε μοιραίες διεκδικήσεις. “Μόνο η σκληρή δουλειά – τόσο πνευματική όσο και σωματική – μπορεί να φέρει πραγματικά αποτελέσματα, φέρνοντας τους ανθρώπους πιο κοντά στην τελειότητα”, είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.

Το βράδυ της Παρασκευής ακολούθησε δείπνο δίπλα στη φωτιά σε ξέφωτο κοντά στο μοναστήρι, και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες  είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα παραδοσιακά τραγούδια που ερμήνευσαν μέλη του Φολκλορικού Στούντιο “Żemerwa”.

Το Σάββατο 28 Μαΐου, τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Βρότσλαβ και Στέτσιν κ. Γεώργιος. Η έντονη βροχόπτωση που κράτησε από το πρωί ολοκληρώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τη Θεία λειτουργία.

Στη συνέχεια ακολούθησε η εκδήλωση «Εκατό ερωτήσεις …» κατά την οποία οι νέοι μπορούσαν να θέσουν τις απορίες τους. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές απάντησαν σε όλους για διάφορα θέματα – από δογματικά έως και ηθικά και ιστορικά ζητήματα.

Το απόγευμα του Σαββάτου ήταν γεμάτο με θεματικά εργαστήρια. Η Ορθόδοξη Αδελφότητα Νεολαίων είχε προετοιμάσει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: εκμάθηση παραδοσιακού τραγουδιού και λαϊκών χορών (Muzeum Małej Ojczyzny w Studziwodach), δημιουργία πασχαλινών αυγών (Andrzej Artemiuk), λειτουργική μουσική (Aleksandra Szymaniuk).

Μετά το γεύμα, ξεκίνησαν συναντήσεις στο πλαίσιο των ομάδων συζήτησης. Τα θέματα αφορούσαν το μυστήριο της εξομολόγησης (Αρχιεπίσκοπος Βρότσλαβ και Στέτσιν κ. Γεώργιος), η θεολογία της εικόνας (πρόεδρος του Ορθοδόξου Θεολογικού Σεμιναρίου, Αιδ. Καθ. Jerzy Tofiluk) και οι παραδόσεις ( ιστορικός και εθνογράφος Doroteusz Fionik).

Το βράδυ τελέσθηκε αγρυπνία, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως όλων των αγωνιστών και προστάτων της Αδελφότητας Ορθοδόξων Νέων. Αμέσως μετά, έγιναν οι προετοιμασίες για την Θεία Λειτουργία, κατά τη διάρκεια της οποίας συμμετείχε πλήθος πιστών.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους προς τους διοργανωτές, να μοιραστούν τις εντυπώσεις και τις απόψεις τους και να μιλήσουν για την εκδήλωση. Οι πρώτες αχτίδες του ανατέλλοντος ηλίου υποδέχτηκαν τους προσκυνητές πηγαίνοντας στις σκηνές τους.

Την Κυριακή ιερούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Βρότσλαβ και Στέτσιν κ. Γεώργιος, και μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε κοινό γεύμα κατά τη διάρκεια του οποίου οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την ελπίδα τους να ξανασυναντηθούν σύντομα.

***

Το Προσκύνημα στο Άγιο Όρος της Grabarka είναι ένα γεγονός με ιστορία πολλών δεκαετιών. Κάθε χρόνο, το προσκύνημα προσελκύει αρκετές εκατοντάδες συμμετέχοντες από όλη την Πολωνία και το εξωτερικό. Η κορύφωση της προσέλευσης ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ακόμη και αρκετές χιλιάδες προσκυνητές συμμετείχαν. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εκ νέου αύξηση του αριθμού τους.

Στο προσκύνημα οι νέοι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε λειτουργίες, να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους, να συνομιλήσουν με τους κληρικούς, να ανταλλάξουν απόψεις, να περάσουν χρόνο μαζί και να κάνουν φίλους. Παραδοσιακά, οι προσκυνητές κοιμούνται σε σκηνές που έχουν στηθεί ακριβώς πίσω από τον τοίχο του μοναστηριού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων