02/11/2023 02/11/2023 Τμήματα μοναδικού τέμπλου του 17ου αιώνα ανακαλύφθηκαν σε χώρο του Ορθόδοξου Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή στην επαρχία Ποντλάσκιε της Πολωνίας. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνών της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών (IS PAN) ανακάλυψαν τμήματα τέμπλου του 17ου αιώνα σε χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή στο Nowoberezowo, Podlaskie Voivodeship της Πολωνίας, όπως...
02 Νοεμβρίου, 2023 - 16:43
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2023 - 16:19

Βαρσοβία: Ανακαλύφθηκαν τμήματα μοναδικού τέμπλου από τον 17ο αιώνα σε Ορθόδοξο Ναό

Διαδώστε:
Βαρσοβία: Ανακαλύφθηκαν τμήματα μοναδικού τέμπλου από τον 17ο αιώνα σε Ορθόδοξο Ναό

Τμήματα μοναδικού τέμπλου του 17ου αιώνα ανακαλύφθηκαν σε χώρο του Ορθόδοξου Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή στην επαρχία Ποντλάσκιε της Πολωνίας.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνών της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών (IS PAN) ανακάλυψαν τμήματα τέμπλου του 17ου αιώνα σε χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή στο Nowoberezowo, Podlaskie Voivodeship της Πολωνίας, όπως αναφέρει το Arkeonews.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό είναι το αρχαιότερο έργο τέχνης σε αυτήν την περιοχή που κάποτε κατοικούσαν Ορθόδοξοι και η μοναδικότητά του αποδεικνύεται από την πρωτοτυπία και τη διατήρησή του.

Το εύρημα αποτελείται από 17 κομμάτια, καθένα από τα οποία ποικίλλει σε κατάσταση διατήρησης. Αυτό το ιστορικό εύρημα, που παρουσιάστηκε σε έκθεση στην πόλη Μπιαλιστόκ της βορειοανατολικής Πολωνίας, ρίχνει φως σε μια κομβική περίοδο στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Αυτά τα τμήματα του τέμπλου παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη σύνθετη δομή του που αποτελείται από πολλά στοιχεία. Κάποια από αυτά είναι σε άριστη κατάσταση, ενώ άλλα έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά.

Ωστόσο, ακόμη και στην κατακερματισμένη του κατάσταση, αυτό το τέμπλο μπορεί να ανακατασκευαστεί σχεδόν πλήρως, παρουσιάζοντας μια κατασκευή πλάτους οκτώ μέτρων, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Η ανακάλυψη έγινε κατά την υλοποίηση του έργου «Uniting Heritage. Καταγραφή και τεκμηρίωση μνημείων στα δυτικά σύνορα των ανατολικών εδαφών της πρώην Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας». Η ανακάλυψη έγινε από τους Δρ Zbigniew Michalczyk, Piotr Jamski και Jan Nowicki που ανήκουν στην ομάδα του Καταλόγου Μνημείων Τέχνης στην Πολωνία.

Η ανακάλυψη έχει σημαντική πολιτιστική, ιστορική και περιφερειακή σημασία όπως τονίζουν οι ερευνητές. «Δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία ότι πρόκειται για μια μοναδική ανακάλυψη. Από την αρχή, όταν συνειδητοποιήσαμε με τι είχαμε να κάνουμε, ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντικό», δήλωσε ο Jan Nowicki στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος του Bulletin of Art History.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων