26/02/2023 26/02/2023 Εκπρόσωποι της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας, με επικεφαλής τον Επίσκοπο Σούπρασλ κ. Ανδρέας, επισκέφθηκαν την Ελλάδα το διάστημα 16-23 Φεβρουαρίου 2023 στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου “Χρώματα της Ορθοδοξίας. Ελλάδα”. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Το έργο συνδιοργανώνουν, από την μεριά της Πολωνίας, το Τμήμα Εκδόσεων της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας, και η διαδικτυακή πύλη...
26 Φεβρουαρίου, 2023 - 8:50
Τελευταία ενημέρωση: 26/02/2023 - 8:52

“Χρώματα της Ορθοδοξίας. Ελλάδα” – Επίσκεψη Πολωνών στην Ελλάδα

Διαδώστε:
“Χρώματα της Ορθοδοξίας. Ελλάδα” – Επίσκεψη Πολωνών στην Ελλάδα

Εκπρόσωποι της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας, με επικεφαλής τον Επίσκοπο Σούπρασλ κ. Ανδρέας, επισκέφθηκαν την Ελλάδα το διάστημα 16-23 Φεβρουαρίου 2023 στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου “Χρώματα της Ορθοδοξίας. Ελλάδα”.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Το έργο συνδιοργανώνουν, από την μεριά της Πολωνίας, το Τμήμα Εκδόσεων της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας, και η διαδικτυακή πύλη www.orthphoto.net, ενώ από την μεριά της Ελλάδος, η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τις ευλογίες και την υποστήριξη των Μακαριωτάτων Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα και Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου.

Πλέον στην υλοποίηση του έργου έχουν ενταχθεί η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Αθήνα και ο Έλληνας επιχειρηματίας Νικόλαος Παπανικολάου, που ζει και εργάζεται στην Πολωνία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, η πολωνική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε αρκετές συναντήσεις κατά τις οποίες συζητήθηκε το νέο έργο. Η πρώτη, με τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίων κ. Παντελεήμον στην έδρα της Ιεράς Μητρόπολης στη Βέροια. Η δεύτερη, με τον Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο – γενικό διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Ελλαδικής Εκκλησίας, στην έδρα της στην Αθήνα. Η τρίτη, με την Ewa Pańczak – αναπληρώτρια πρέσβη της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Αθήνα, επικεφαλής του Πολιτικού και Οικονομικού Τμήματος.

Όλες οι συναντήσεις έγιναν σε εγκάρδιο κλίμα, ενώ αποφασίστηκε η περαιτέρω συνεργασία για την υλοποίηση του έργου.

Ακόμη, κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα, η πολωνική αντιπροσωπεία είχε ανεπίσημη συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο. Επίσης, επισκέφθηκε αρκετά μοναστήρια, όπως την Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτεως Βεροίας, την Ιερά Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκης, και την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής Θεσσαλονίκης.

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο «Χρώματα της Ορθοδοξίας. Ελλάδα» αποτελείται από τρία μέρη: Έναν διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας, ένα ομότιτλο λεύκωμα που παρουσιάζει την Ορθοδοξία στη χώρα αυτή και μια σειρά φωτογραφικών εκθέσεων αφιερωμένες στην Ορθοδοξία στην Ελλάδα και την Πολωνία.

Κύριος στόχος του έργου είναι η προώθηση της Ελληνικής Ορθοδοξίας στην Πολωνία και την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, καθώς και η αναβίωση και ανάπτυξη αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο Ορθοδόξων Εκκλησιών. Το έργο αυτό αποτελεί συνέχεια παρόμοιων έργων που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Εκδόσεων της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας και η διαδικτυακή πύλη www.orthphoto.net, σε συνεργασία με τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Εφαρμόζεται εδώ και 12 χρόνια και μέχρι στιγμής, κυρίως μέσω φωτογραφικών άλμπουμ και εκθέσεων, η Ορθοδοξία έχει παρουσιαστεί σε Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Φινλανδία, Γεωργία, Πολωνία, Ρωσία.

Ο διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας θα προκηρυχθεί στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους και θα διαρκέσει έως τα τέλη Ιουλίου, και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Οι καλύτερες φωτογραφίες θα τιμηθούν με χρηματικά και άλλα έπαθλα και θα δημοσιευτούν στο λεύκωμα. Το άλμπουμ θα έχει σχεδόν 200 σελίδες και θα περιέχει κείμενα σε τέσσερις γλώσσες: πολωνικά, ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά. Η κυκλοφορία του έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου 2023. Οι πρώτες εκθέσεις φωτογραφίας που παρουσιάζουν την Ορθοδοξία στην Ελλάδα και την Πολωνία, σε συνδυασμό με την προώθηση του άλμπουμ και τη διοργάνωση εκδηλώσεων με χορωδίες και από τις δύο χώρες προγραμματίζονται για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Θα γίνουν τόσο στην Πολωνία όσο και στην Ελλάδα.

 

 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από orthodox.pl (Jaroslaw Charkiewicz)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων