24/10/2020 25/10/2020 Κάλεσμα για συνεχή προσευχή στον Θεό ζητώντας το πρόωρο τέλος της πανδημίας, την θεραπεία των ασθενών και την ανάπαυση των νεκρών, απευθύνει, μεταξύ άλλων, προς κληρικούς και πιστούς μέσω Ποιμαντορικής Εγκυκλίου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πρέσοβ και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Ραστισλάβ. “Όπως και πριν, συνεχίστε να προσεύχεστε στον Θεό, ζητώντας με πίστη και εμπιστοσύνη...
24 Οκτωβρίου, 2020 - 17:10
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2020 - 0:13

“Συνεχίστε να προσεύχεστε, ζητώντας το τέλος της πανδημίας”

Διαδώστε:
“Συνεχίστε να προσεύχεστε, ζητώντας το τέλος της πανδημίας”

Κάλεσμα για συνεχή προσευχή στον Θεό ζητώντας το πρόωρο τέλος της πανδημίας, την θεραπεία των ασθενών και την ανάπαυση των νεκρών, απευθύνει, μεταξύ άλλων, προς κληρικούς και πιστούς μέσω Ποιμαντορικής Εγκυκλίου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πρέσοβ και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Ραστισλάβ.

“Όπως και πριν, συνεχίστε να προσεύχεστε στον Θεό, ζητώντας με πίστη και εμπιστοσύνη το πρόωρο τέλος της πανδημίας, την θεραπεία των ασθενών και την ανάπαυση των νεκρών. Παρακαλώ, προσεύχεστε ειδικά για τους γιατρούς, τους παραϊατρικούς και όλους όσους εμπλέκονται στην καταπολέμηση της επιδημίας με οποιονδήποτε τρόπο. Οι καθημερινές προσευχές μου είναι για αυτούς και για εσάς – τους κληρικούς και τους πιστούς της Εκκλησίας μας, ώστε να αντέξουμε αυτήν την δοκιμασία μαζί. Παρακαλώ ταπεινά – θυμηθείτε με στις προσευχές σας.”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

 

Αναλυτικά, στην αρχική τοποθέτηση του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πρέσοβ και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Ραστισλάβ αναφέρει:

“Πρέσοβ, 15 Οκτωβρίου 2020

Αγαπητοί Πατέρες, αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Η κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η Σλοβακία και ο υπόλοιπος κόσμος λόγω του λεγόμενου δευτέρου κύματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού είναι δυσάρεστη. Δεν πρόκειται να την αξιολογήσω ή – όπως είναι δημοφιλές σήμερα – να συμβουλεύσω κάποιον. Αλλά επιθυμώ να κάνω κάτι πάρα πολύ.

Αν και δεν μπορώ να αγκαλιάσω και να ενθαρρύνω όλους τους κληρικούς και πιστούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας προσωπικά, θα ήθελα τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο να σας ευχαριστήσω για την υπευθυνότητα και την αφοσίωση που δείξατε μέχρι τώρα και για τα αμέτρητα παραδείγματα πνευματικού ηρωισμού, αγάπης και ταπεινότητας.”

και, μεταξύ άλλων, προσθέτει:

“Κατά το τελευταίο διάστημα δεν μπορώ να πω ότι δεν υπήρξαν περιπτώσεις αμέλειας, άγνοιας και ανευθυνότητας μεταξύ των ιερέων και των πιστών μας. Δυστυχώς, ορισμένοι από εμάς δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι όχι ενώπιων του κράτους, αλλά ενώπιον του Θεού, έχουν ευθύνη για την ζωή – την δική μας, καθώς και εκείνη των αγαπημένων μας. Είναι ευχάριστο ότι τέτοιοι «πνευματικοί» και «πιστοί» είναι ελάχιστοι.

Χθες εορτάσαμε την εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου (σ.σ. στις 14 Οκτωβρίου με βάση το παλαιό ημερολόγιο), η οποία φέτος μας υπενθύμισε πως οι πρόγονοι μας αντέδρασαν στους πολέμους, στις επιδημίες, στις φυσικές καταστροφές και άλλες δυστυχίες. Εκείνοι αναζήτησαν και βρήκαν καταφύγιο, στήριγμα, παρηγοριά και δύναμη στον Θεό και στην εκκλησία στις πιο κρίσιμες στιγμές της ζωής τους.

Ας κάνουμε το ίδιο, αφενός σεβόμενοι όλες τις συστάσεις και τα μέτρα που έλαβαν οι εκπρόσωποι της κρατικής εξουσίας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά αφετέρου πάντα να θυμόμαστε ότι ο άνθρωπος δεν έχει μόνο ένα σώμα, αλλά και μια ψυχή την οποία οφείλει να φροντίζει τουλάχιστον ισότιμα.

Δεν θα σας αναφέρω τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών και τους κυβερνητικούς κανονισμούς – αυτά θα έπρεπε να είναι γνωστά και να εφαρμόζονται όχι μόνο από τους ιερείς και τους πνευματικούς προϊσταμένους των εκκλησιαστικών κοινοτήτων, αλλά και από όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ως πολίτες του κράτους. Επίσης, δεν θα σας συμβουλεύσω πώς να προσευχηθείτε. Όπως και πριν, συνεχίστε να προσεύχεστε στον Θεό, ζητώντας με πίστη και εμπιστοσύνη το πρόωρο τέλος της πανδημίας, την θεραπεία των ασθενών και την ανάπαυση των νεκρών. Παρακαλώ, προσεύχεστε ειδικά για τους γιατρούς, τους παραϊατρικούς και όλους όσους εμπλέκονται στην καταπολέμηση της επιδημίας με οποιονδήποτε τρόπο. Οι καθημερινές προσευχές μου είναι για αυτούς και για εσάς – τους κληρικούς και τους πιστούς της Εκκλησίας μας, ώστε να αντέξουμε αυτήν την δοκιμασία μαζί. Παρακαλώ ταπεινά – θυμηθείτε με στις προσευχές σας.

Ο χρόνος θα δείξει πόσο αποτελεσματικά και ουσιαστικά είναι τα μέτρα που ισχύουν σήμερα. Αλλά ένα είναι σίγουρο τώρα – όχι η υστερία και ο πανικός, αλλά μόνο η λογική που βασίζεται στην πίστη και στην ισορροπία, οι Χριστιανικές αξίες, η ιστορία των εθνών μας και οι ηγέτες των κρατών μας, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην επιστροφή στην κανονική ζωή των ανθρώπων.”

 

 

ΤΣΕΧΙΑ: Κλείνουν τα σχολεία

Ένα δεύτερο lockdown βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα, που κλείνει τα σχολεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και επιβάλλει για μια εβδομάδα lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές της και μερικό lockdown στην υπόλοιπη χώρα.

Την Παρασκευή 23/10/2020, η Τσεχία ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο στη χώρα καταγράφηκαν 14.151 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το ρεκόρ των 14.968 κρουσμάτων μια ημέρα νωρίτερα.

Από τον Μάρτιο στη χώρα έχουν καταγραφεί στη χώρα 223.000 κρούσματα cοvid-19 ενώ 1.845 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

 

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Μερικό lockdown και κλείσιμο των περισσότερων σχολείων

Η Σλοβακία κατέγραψε την Πέμπτη ημερήσιο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Ιγκορ Μάτοβιτς στο κοινοβούλιο.

Επίσης την Πέμπτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε μερικό lockdown κλείνοντας από τη Δευτέρα και για έναν μήνα τα περισσότερα σχολεία και απαιτώντας από τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες αγορές, για να εργαστούν ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.

Μετά την πρώτη εβδομάδα των νέων μέτρων που ξεκίνησαν από χθες, Παρασκευή, όσοι δεν βγουν αρνητικοί στο τεστ θα υποχρεώνονται σε ακόμη πιο αυστηρό lockdown, ενώ όσοι βγαίνουν αρνητικοί θα έχουν τους υφιστάμενους περιορισμούς στις κινήσεις όπως και την πρώτη εβδομάδα.

 

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων