22/07/2020 22/07/2020 Την θλίψη των πιστών στην Τσεχία και στην Σλοβακία για την πρόσφατη απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί, εκφράζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας μέσω ανακοίνωσης της. Στην ανακοίνωση, η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, Μακ....
22 Ιουλίου, 2020 - 17:45
Τελευταία ενημέρωση: 22/07/2020 - 22:31

Θλίψη της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας για την Αγιά Σοφιά

Διαδώστε:
Θλίψη της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας για την Αγιά Σοφιά

Την θλίψη των πιστών στην Τσεχία και στην Σλοβακία για την πρόσφατη απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί, εκφράζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας μέσω ανακοίνωσης της.

Στην ανακοίνωση, η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, Μακ. Αρχιεπίσκοπο Πρέσοβ και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Ραστισλάβ, τονίζεται ότι: “η πρόσφατη απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς – του Ναού της Του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη γέμισε με θλίψη τους πιστούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας.”

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος υπογραμμίζει ότι προσεύχεται στον Θεό “όπως ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επανεξετάσει την απόφαση του και να διατηρηθεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο, το οποίο είναι αποδεκτό από τους πιστούς και την κοσμική κοινωνία”.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας αναφέρει:

Η πρόσφατη απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς – του Ναού της Του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη γέμισε με θλίψη τους πιστούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας. Ο Ναός – ένα από τα πιο διάσημα οικοδομήματα στον κόσμο, ο οποίος στην πολυτάραχη ιστορία του των σχεδόν 1500 ετών, έχει λειτουργήσει ως Χριστιανική βασιλική, Μουσουλμανικό τζαμί και τελικά ως μουσείο – πρόκειται να γίνει τζαμί ξανά μετά από 86 χρόνια.

Όταν ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, αποφάσισε το 1934 να μετατρέψει την Αγία Σοφία από τζαμί σε μουσείο, ολόκληρος ο κόσμος αναγνώρισε την ευπρόσδεκτη κίνηση των Τούρκων πολιτικών ως συμβολικό τέλος των συγκρούσεων και την έναρξη της ειρηνικής συνύπαρξης Μουσουλμάνων και Χριστιανών.

Οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των Ορθοδόξων και άλλων Χριστιανικών εκκλησιών, καθώς και του ΟΗΕ, της ΟΥΝΕΣΚΟ και πολλών άλλων οργανισμών και κρατών για την απόφαση του σημερινού Τούρκου προέδρου, επιβεβαιώνουν μόνο πόσο σοφή και συνετή ήταν η απόφαση του προκατόχου του. Συνεπώς, προσευχόμαστε στον Θεό όπως ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επανεξετάσει την απόφαση του και να διατηρηθεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο, το οποίο είναι αποδεκτό από τους πιστούς και την κοσμική κοινωνία.

Μακ. Αρχιεπίσκοπος Πρέσοβ και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Ραστισλάβ

Πρόεδρος Ιεράς Συνόδου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παρέμβαση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για την Αγιά Σοφιά

Το Πατριαρχείο Ρουμανίας στηρίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας

Το Πατριαρχείο Γεωργίας για το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς

Αναστάσιος Αλβανίας: «Η θρησκεία δεν πρέπει να εξυπηρετεί τον εθνικισμό»

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας: «Πολιτιστική τζιχάντ η απόφαση για την Αγία Σοφία»

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: «Η Τουρκία έρχεται να προσθέσει ακόμα ένα μεγάλο αγκάθι»

Επιστολή Πατριάρχη Αντιοχείας στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την Αγιά Σοφιά

Ανακοίνωση του Πατριάρχη Σερβίας για την Αγία Σοφία

Ο Αρχιεπίσκοπος Φιλλανδίας για την Αγιά Σοφιά

Ρωσία: Η Ιερά Σύνοδος για την Αγία Σοφία

H Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας για την Αγία Σοφία

O Μητροπολίτης Κιέβου για την Αγιά Σοφιά

 

 

 


Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων